Συνέδριο για έξυπνες πόλεις στο Δήμο Τρικκαίων και οι εντυπωσιακές παρατηρήσεις των κ.κ. Θανάση Μπαλάσκα & Γιάννη Μυλωνάκη

Γιάννης Μυλωνάκης, Θανάσης Μπαλάσκας

Στο Δήμο Τρικκαίων πραγματοποιείται το τριήμερο Plug & Play Συνέδριο «Restart mAI City» για τις πόλεις του μέλλοντος με τις δράσεις του μέλλοντος (26-28/9/2019). Στο συνέδριο εκατοντάδες Δήμαρχοι συζητούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης και κορυφαίες επιχειρήσεις. Παρουσιάζονται πρακτικές και ουσιαστικές λύσεις για τους Δήμους και τους πολίτες.

Ορισμένα από τα ερωτήματα που τίθενται και ζητούν απαντήσεις είναι: Σε ποιες πόλεις θα ζούμε από το 2020; Πώς θα διαβιούν οι κάτοικοι; Με ένα κουμπί στο smart phone θα βρίσκουμε θέση στάθμευσης; Ποια η σχέση τουρισμού και εσόδων από τη διατροφή για κάθε πόλη; Υπάρχουν παραδείγματα για τις πόλεις της επόμενης δεκαετίας στη χώρα μας;

Οικοδεσπότης είναι ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, που επισημαίνει ότι «σημασία έχει να ανταλλάξουμε ιδέες εφαρμόσιμες και άμεσες, να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές, να πορευτούμε με κοινό βηματισμό για τις πόλεις μας και τον πολίτη».

Στην πόλη των Τρικάλων, συμμετέχοντας στο συνέδριο, βρίσκονται ο σύμβουλος του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής για θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Αθανάσιος Μπαλάσκας και ο επικεφαλής των Ενεργών πολιτών «Αλλάζουμε» και δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Μυλωνάκης.

Δημοσιεύουμε τις πρώτες εντυπώσεις τους καθώς και φωτογραφίες που ανέβασαν στις προσωπικές τους σελίδες σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης.

Αθ. Μπαλάσκας: «Σε αυτά τα συνέδρια ο βομβαρδισμός της πληροφορίας είναι τεράστιος. Όμως πρέπει να υπάρχει αυτογνωσία σε τι επίπεδο βρίσκεται ο κάθε Δήμος από πλευράς ψηφιακής σύγκλισης και στη συνέχεια πρέπει να αποφασιστούν, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή, τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου ο δημότης να δει πραγματική βελτίωση στην καθημερινότητά του. Ως μέλος της αποστολής του Δήμου Αγίας Παρασκευής θα προσπαθήσω τις τρεις αυτές μέρες να καταγράψω τις τρέχουσες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και να ενημερώσω όποιον από εσάς το επιθυμεί.»

Αθ. Μπαλάσκας: «Λήξη της 2ης ημέρας του συνεδρίου Plug and Play για τη δημιουργία μιας έξυπνης και βιώσιμης πόλης που διεξάγεται στα Τρίκαλα. Οι εισηγήσεις πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες. Είμαι χαρούμενος καθώς διαπίστωσα ότι τα θέματα που έχουμε θέσει ως προτεραιότητα για το Δήμο μας σε αυτόν τον τομέα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή συζήτησης. Δεν είναι η στιγμή να αναφερθώ αναλυτικά. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι ο κύριος στόχος διεθνώς είναι να καταστούν οι πόλεις πιο βιώσιμες χωρίς να χάσουν τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι λύσεις διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο και πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά ώστε αφενός να έχουν πραγματικά αποτελέσματα, αφετέρου να μπορούν να επεκταθούν στο μέλλον. Για την επιτυχία ενός τέτοιου σύνθετου εγχειρήματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μακροπρόθεσμη χάραξη ψηφιακής στρατηγικής, η ενεργή συμμετοχή των δημοτικών υπαλλήλων και η πραγματική πολιτική βούληση. Όσο για τα Τρίκαλα τι να πω…5G με ταυτόχρονη παρακολούθηση των επιπέδων ακτινοβολίας με κινητό σταθμό μετρήσεων, ηλεκτρονικό ΚΕΠ, κινητή μονάδα για τα αδέσποτα, κινητή μονάδα για τις επισκευές των παιδικών χαρών, συμμετοχή σε όλα τα καινοτόμα προγράμματα κλπ. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την πόλη και πραγματικά έχω εντυπωσιάσει. Ένα μεγάλο μπράβο στον Δήμαρχο Παπαστεργίου που πίστεψε στις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού του Δήμου του και συντόνισε όλη αυτήν την προσπάθεια. Θεωρώ ότι η Αγία Παρασκευή πρέπει να αφήσει στην άκρη παθογένειες που την ταλαιπωρούν, πρέπει να συνθέσει και να δημιουργήσει το δικό της brand name. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης είναι πολλά και είναι στο χέρι μας να τα εκμεταλλευτούμε. Οι εργασίες του συνεδρίου κλείνουν αύριο με επίσκεψη στο control room του Δήμου Τρικκαίων.»

Ιωαν. Μυλωνάκης: «Το να κάνεις την πόλη σου “έξυπνη” και ανοιχτή πρέπει να το έχεις στο DNA σου. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Dimitris Papastergiou το έχει. Τα Τρίκαλα έχουν φύγει μπροστά… Το αυτοκίνητο για τα αδέσποτα, το ειδικό όχημα για τη συντήρηση των παιδικών χαρών και η παράδοση πιστοποιητικών με μηχανάκι, στα Τρίκαλα θεωρούνται πλέον αυτονόητα.

Όλοι εμείς που από αγάπη προσπαθούμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη θα πρέπει να μας προβληματίζει πως κάποιοι δήμαρχοι έχουν όραμα και κάνουν συμμέτοχους τους εργαζόμενους του Δήμου τους και προχωράνε μπροστά και πως κάποιοι άλλοι αρκούνται να διαχειρίζονται τη μιζέρια τους και να το “παίζουν” Δήμαρχοι.

Αυτό ήταν το μεγάλο συμπέρασμα που έβγαλα από τη συμμετοχή μου στο 1ο συνέδριο Restart mail City που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων. Συγχαρητήρια και πάλι στον Δήμαρχο Dimitris Papastergiou.»