Προτεραιότητα η καθαριότητα – Σπεύδει στην ανανέωση του στόλου της Καθαριότητας η Διοίκηση Ζορμπά

Φωτογραφία αρχείου από την παραλαβή των οχημάτων στις 12 Ιουνίου 2014

Παρότι ουσιαστικά δεν συμπλήρωσε ακόμη ούτε ένα μήνα Διοίκησης η παράταξη του Βασίλη Ζορμπά, φαίνεται να κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και συγκεκριμένους στόχους. Προφανώς θέλει να συνεχίσει το έργο από εκεί που σταμάτησε στις εκλογές του 2014.

Πρώτο εμφανές βήμα η ανανέωση του στόλου καθαριότητας με νέα οχήματα. Με αναμόρφωση του προϋπολογισμού στις 18/9/2019 προχωρά στην αγορά από τα ανταποδοτικά τέλη των ακόλουθων οχημάτων:

  • 3 απορριμματοφόρα
  • 1 υδροφόρα
  • 1 καδοπλυντήριο σύγχρονο
  • 1 σάρωθρο οδοκαθαρισμού (μικρό)
  • 4 οχήματα μικρά κλειστά

Η αγορά αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά από επίσημο έγγραφο για την κατάσταση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας που υπογράφουν οι κυρίες Φωτ. Τσαχπίνογλου Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης, Συντήρησης και Κίνησης  Μηχανημάτων – Οχημάτων και Αικ. Καπετανάκη Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Μηχανημάτων – Οχημάτων του Δήμου.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διαθέτει συνολικά 13 απορριμματοφόρα από τα οποία τα 2 πρέπει να αποσυρθούν και τα υπόλοιπα παρουσιάζουν συχνά βλάβες λόγω παλαιότητας, με κόστη ασύμφορα και συχνά ακινητοποιούνται, 4 σάρωθρα από τα οποία τα τρία είναι ηλικίας > 9 ετών και 2 καδοπλυντήρια, το ένα εκ των οποίων είναι ηλικίας >26 ετών. Υδροφόρα δεν έχει ο Δήμος παρά μία υποτυπώδη, δηλαδή μια δεξαμενή τοποθετημένη στην καρότσα ενός οχήματος. Τα δε μικρότερα οχήματα είναι παλαιάς τεχνολογίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η μελέτη για την αγορά έχει ήδη παραδοθεί, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια ανανέωσης του στόλου της Καθαριότητας με οποιαδήποτε έννοια. Η μόνη παραλαβή που πραγματοποιήθηκε από τη Διοίκηση Σταθόπουλου ήταν αυτή ενός σαρώθρου στις 25/2/2015, το οποίο προέρχονταν από διαγωνισμό του έτους 2013 και είχε ήδη εξοφληθεί από την προηγούμενη Διοίκηση.

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό του 2013 επί θητείας Βασίλη Ζορμπά περιλαμβάνονταν ακόμη:

  1. Τρία (3) απορριμματοφόρα που παραδόθηκαν στις 12 Ιουνίου 2014 και
  2. Προμήθεια για 1 καδοπλυντηρίο, 1 υδροφόρα, 3 φορτηγά pick-up, 2 ακόμη απορριμματοφόρα και 2 σαρώθρα, αλλά δεν παραλήφθηκαν ποτέ, γιατί ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από τον επόμενο δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο!

Επίσης κατά την προηγούμενη θητεία του Β. Ζορμπά,  στη διετία 2011-2012,  ο Δήμος προμηθεύτηκε δέκα έξι (16) χειραμαξίδια, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στα τελευταία πέντε χρόνια, παρά την δημόσια επισήμανση που είχε γίνει από την νυν Αντιδήμαρχο κ. Ελένη Δάβαρη προς τον τότε δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο.

Έργα και όχι λόγια

Σε έργα ουσίας προχωρά ο δήμαρχος κ. Ζορμπάς, ξεκινώντας από την πολύπαθη καθαριότητα της πόλης.

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και αυτό έγινε έντονα αντιληπτό και από τα πολυπληθή σχόλια και φωτογραφίες των δημοτών στο διαδίκτυο. Σαφώς η κίνηση του νέου Δημάρχου είναι καθοριστική των προτεραιοτήτων που έχει θέσει. Γιατί σε μια βρώμική πόλη όσα κτίρια-στολίδια και να βάλεις πάλι βρώμικη και απωθητική θα μείνει.

Σημαντική και η εγρήγορση της Διοίκησης. Φαίνεται να ήρθε προετοιμασμένη και με σχέδια για άμεση εφαρμογή, παρακάμπτοντας τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζεται συνήθως.

Πολύ καλό ξεκίνημα, ας ελπίσουμε ότι θα έχει και ανάλογη συνέχεια.