Υπηρεσία Δόμησης ώρα … μηδέν! Χιλιάδες πολεοδομικοί φάκελοι αναζητούν στέγη (DOC)

Φωτογραφία αρχείου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που καλείται να επιλύσει η δημοτική Αρχή του κ. Ζορμπά είναι και αυτό της φύλαξης του αρχείου της Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.).

Συνοπτικά η Υπηρεσία Δόμησης (πρώην Πολεοδομία) μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” αποτελεί ευθύνη του Δήμου Αγίας Παρασκευής, παρότι αφορά την συγκέντρωση πολεοδομικών φακέλων έξι δήμων. Ο αριθμός των φακέλων ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες, ένα τμήμα των οποίων φυλάσσεται στο κτίριο της οδού Μεσογείων προκαλώντας χωροταξική ασφυξία και ένα δεύτερο τμήμα στις εγκαταστάσεις του Γενικού Αρχείου της Περιφέρειας Αττικής στον Ασπρόπυργο (αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ).

Όπως έχει ενημερώσει παλαιότερα το aparaskevi-images.gr, από το Δεκέμβρη του 2015 η Περιφέρεια Αττικής είχε ζητήσει με έγγραφο προς τον τότε δήμαρχο κ. Σταθόπουλο, να απομακρυνθεί το αρχείο από τον Ασπρόπυργο, δίνοντας χρονικό περιθώριο 6 μηνών, με στόχο να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Όμως έως σήμερα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη από πλευράς δήμου Αγίας Παρασκευής.

Αποτέλεσμα νέο πρόσφατο έγγραφο από την Περιφέρεια Αττικής με την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ αναφέρει «… παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την άμεση μεταφορά των ανωτέρω αρχείων σε δικές σας εγκαταστάσεις.» και τονίζει ότι «… σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η μεταφορά του αρχειακού υλικού, σε εύλογο χρονικό διάστημα, η δυνατότητα να παραμείνει αυτό σε χώρο της Περιφέρειας πρακτικά εξαλείφεται.».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς έχει ζητήσει οικονομική προσφορά (το κόστος της οποίας θα επιμεριστεί στους 6 δήμους) για την ανάληψη από ιδιωτική εταιρεία της μεταφοράς του αρχείου και ψηφιοποίησης αυτού και αναμένεται η απάντηση. Επίσης έχει γίνει προσέγγιση του όμορου Δημάρχου Χαλανδρίου, κ. Ρούσσου, ο οποίος υπήρξε θετικός στο να πάρει το αρχείο του σε δικό του χώρο, όμως αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το ιδανικό θα ήταν κάθε ένας από τους 6 δήμους να αναλάβει το δικό του αρχειακό υλικό και τα έξοδα διαχείρισής του. Προς το παρόν όλα τα βάρη πέφτουν στην Αγία Παρασκευή και στο Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, που καλείται να αντιμετωπίσει την αδράνεια ή την διαχειριστική ανικανότητα της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και να βγάλει εκείνος το φίδι από την τρύπα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.