179 αντιρρήσεις από τους εργαζόμενους

aparaskevi-images.gr

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» σε δημάρχους να παραχωρούν -χωρίς αιτιολόγηση- σε ιδιώτες υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και συντήρησης πρασίνου.

Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση στα δημοτικά συμβούλια, «η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε δημάρχους με μικρές πλειοψηφίες, 5-7 συμβούλων, να ιδιωτικοποιήσουν τρεις σημαντικές δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς τεκμηρίωση.

Φανταστείτε όποιος Δήμος πάρει τέτοια απόφαση σε εμπόλεμη ζώνη θα είναι ο Δήμαρχος με τους εργαζόμενους.

Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη, θα μεσολαβήσει «ένα τετραήμερο δυναμικών κινητοποιήσεων όπως εκφράζουν οι εργαζόμενοι»,

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι επιπτώσεις του κυβερνητικού άρθρου θα είναι πολλαπλά αρνητικές για τους πολίτες:

● Θα τριπλασιαστούν ή και θα τετραπλασιαστούν τα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη προς όφελος της κερδοφορίας του εργολάβου. «Θα εμφανιστεί ο ιδιώτης ως μια φτηνή λύση, αλλά από τη στιγμή που θα μονοπωλήσει, θα εκβιάζει τους δημάρχους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη και, όπως και στην κρίση, το μάρμαρο θα το πληρώσει ξανά ο πολίτης».

Παρότι προχωρούν οι προσλήψεις 8.500 μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα, με την είσοδο ιδιωτών «δεν θα υπάρξει αντικείμενο εργασίας για πολλούς εργαζόμενους και επομένως εύκολα θα μπορούν να καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους.

Περιπτώσεις σύμπραξης δήμων με ιδιώτες (με την πρακτική των ΣΔΙΤ) στον ηλεκτροφωτισμό έχουν ήδη υπάρξει σε δήμους της χώρας.

Συνοπτικά, όπως περιγράφηκε στη συνέντευξη Τύπου, η πρακτική λειτουργεί ως εξής: Ο ιδιώτης αναλαμβάνει την αντικατάσταση λαμπτήρων με LED και για 12-13 χρόνια εισπράττει την όποια μείωση στο κόστος ρεύματος προκύπτει.

«Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί αυτή τη δουλειά να την κάνει ο εργολάβος και να μη δίνει το κράτος κίνητρα στους δήμους να κάνουν τη δουλειά με το δικό τους προσωπικό; Ετσι, και θα προκύψει εξοικονόμηση κόστους-ενέργειας προς όφελος των δημοτών και νέες μόνιμες θέσεις εργασίας»,