Αλλαγές στα διόδια: Καταργούνται οι πολλές στάσεις – Το αντίτιμο θα καταβάλλεται μία φορά

Το σύστημα καταβολής των διοδίων θα αλλάξει τους επόμενους μήνες με το αντίτιμο να καταβάλλεται μία και μόνο φορά.

Αλλάζει το σύστημα πληρωμής των διοδίων εντός των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, πλέον καταργούνται οι στάσεις και το αντίτιμο θα πληρώνεται στον τελευταίο σταθμό.

Παράδειγμα: Αν ταξιδεύετε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, το αντίτιμο θα καταβάλλεται μία και μοναδική φορά, το σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα.

Ετσι θα αποφεύγονται οι καθυστερήσεις αλλά και οι αργοπορίες στο δρόμο.

Το πως θα γίνει εφικτό αυτό τεχνολογικά είναι σχετικά εύκολο. Οι πληρωμές που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, είχε σημειώσει σε ανύποπτο χρόνο το ανώτατο στέλεχος της Visa ο Bill Gajda, θα γίνονται πλέον χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση, όπως για το πάρκινγκ, τα διόδια, για αγορές προϊόντων σε υπαίθριος σταθμούς κλπ.

Θα γίνονται αυτοματοποιημένα καθώς τα αυτοκίνητα διαθέτουν ήδη έξυπνα συστήματα πληρωμών που επικοινωνούν απευθείας με τα αντίστοιχα σύστημα πληρωμών στα μέσα που προαναφέρθηκαν. Οι συναλλαγές γίνονται δηλαδή «αόρατες».

Eίναι πάντως σαφές ότι και χωρίς τη συγκεκριμένη τεχνολογία ο στόχος της μίας στάσης μπορεί σαφώς να επιτευχθεί με τα ανάλογα έργα στις εθνικές οδούς.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ισχύει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, το σύστημα της μίας στάσης. Πριν την είσοδο στην εθνική οδό ο οδηγός προμηθεύεται από ειδικό κουβούκλιο εισιτήριο το οποίο εξοφλεί όταν βγαίνει από το δρόμο. Εξοδος από την εθνική οδό χωρίς πέρασμα από το συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να υπάρξει.

www.news247.gr