Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Τετάρτη 30/10 για τα διαμερίσματα του κληροδοτήματος Πρίγγουρη

Εδώ και είκοσι περίπου χρόνια ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής έχει στην κατοχή του πέντε διαμερίσματα στην οδό Αιγαίου Πελάγους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα ενός κληροδοτήματος (κληροδότημα Πρίγγουρη), το οποίο περιλαμβάνει επίσης ένα οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τη διαθήκη του διαθέτη, το κληροδότημα αυτό έπρεπε να διαμοιρασθεί σε ποσοστό 75% στον Δήμο και σε ποσοστό 25% στους κληρονόμους του.
Η κατάσταση παρέμενε εκκρεμής για χρόνια ώσπου, τον περασμένο Απρίλιο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στον διαμοιρασμό και να παραχωρήσει στους κληρονόμους τα τρία από τα πέντε διαμερίσματα, κρατώντας τα δύο μεγαλύτερα και το οικόπεδο, εκτιμώντας ότι αυτό αντιστοιχεί στην αναλογία 75%-25%, κάτι που αποδέχτηκαν και οι κληρονόμοι.

Όμως τα διαμερίσματα αυτά δεν ήταν ως τώρα άδεια. Στο ένα από αυτά στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα μια μικρή υπηρεσία του δήμου. Τα τρία από τα τέσσερα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια ως κοινωνική κατοικία, δύο εξ αυτών και με δική μας πρωτοβουλία και στήριξη. Βέβαια ο όρος κοινωνική κατοικία που εμείς επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε δεν εκφράζει κάποιο οργανωμένο πολιτικό σχέδιο ούτε αντανακλά τη βούληση των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση των ίδιων των ενδιαφερόμενων και η συμπαράσταση αλληλέγγυων, τίποτε από όλα αυτά δε θα είχε συμβεί. Εμείς θεωρούμε ότι μια στοιχειώδης νοηματοδότηση της έννοιας της κοινωνικής αλληλεγγύης επιβάλλει τα άδεια αυτά διαμερίσματα να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Για αυτό τον λόγο δράσαμε ώστε σε αυτά να κατοικούν σήμερα οικογένειες με παιδιά που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης τους. Με τη δική μας συνδρομή προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνουν κατοικήσιμα και να επιπλωθούν. Όλα αυτά έγιναν εν γνώσει του δήμου ο οποίος όμως ελάχιστα έπραξε για το ζήτημα της ηλεκτροδότησης και της παροχής νερού, παρά τις εκκλήσεις των διαμενόντων. Έτσι πολλές φορές το νερό και το ρεύμα κόβονται από την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, με τις οικογένειες να στερούνται τα βασικά αυτά αγαθά για μέρες και να ζουν υπό τον συνεχή αυτόν φόβο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο δήμος αποφάσισε να προχωρήσει στον σχεδιασμό του και να παραχωρήσει τα τρία διαμερίσματα στους κληρονόμους, χωρίς να υπολογίσει και να ενημερώσει τους ανθρώπους που μένουν σε αυτά. Με τη δική μας παρέμβαση σε δημοτικό συμβούλιο τον Απριλίο του 2019 ενσωματώθηκε στην απόφαση η δέσμευση του δήμου να μεριμνήσει για τη στέγασή τους. Κάτι που ακόμα δεν έχει κάνει ενώ τα δύο εναπομείναντα, και ως τώρα άδεια, διαμερίσματα θα μπορούσαν κάλλιστα να εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο δήμος θα μπορούσε να είχε επιλέξει να κρατήσει όλα τα διαμερίσματα και όχι να γίνει ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου στο κέντρο της Αθήνας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δέσμευση του δήμου θα μείνει κενό γράμμα αν δεν υπάρξουν κινητοποιήσεις. Θα υπερασπιστούμε λοιπόν με όλη μας τη δύναμη το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να μένουν κάπου με αξιοπρέπεια. Είναι καιρός η πόλη να αποκτήσει μια έστω ελάχιστη δομή κοινωνικής στέγης. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι η στέγαση δεν είναι ούτε εμπόρευμα ούτε η «ιερή» ιδιοκτησία, αλλά μια πρωταρχική ανθρώπινη ανάγκη για την οποία πρέπει να υπάρχει μέριμνα από την κοινωνία να μη λείπει σε οποιονδήποτε.

Για εμάς ο αγώνας για τα διαμερίσματα αυτά αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου αγώνα για τη στέγαση. Για εμάς δεν είναι νομοτέλεια να πετάνε, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους για να βγάλουν περισσότερη κέρδη οι τράπεζες που συστηματικά έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα. Δεν είναι νομοτέλεια η κυβέρνηση και η αστυνομία να πετάνε πρόσφυγες (κυρίως μανάδες με παιδιά) έξω από καταλήψεις όπου έχουν βρεί στέγη μέσα στην πόλη, για να τους στοιβάξουν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν είναι νομοτέλεια οι δήμοι να μετατρέπονται σε πρακτορεία real-estate προσπαθώντας να βγάλουν χρήμα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει πραγματικές ανάγκες των κατοίκων τους. Δεν είναι αποδεκτό η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ να αφήνουν απροειδοποίητα σπίτια χωρίς νερό και ρεύμα για χρέη εκατό ευρώ ενώ κάνουν σκόντο εκατομμυρίων σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν είναι νομοτέλεια να υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι στην Αθήνα και παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άδεια σπίτια, στα οποία μπορούμε να μπούμε μέσα και να στεγάσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Γι όλα αυτά λοιπόν ας συναντηθούμε γείτονες και γειτόνισσες να αγωνιστούμε για τις κοινές μας ανάγκες.

Οι κάτοικοι αυτών των διαμερισμάτων, από την αρχή της εγκατάστασης τους και όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό, ζουν υπό άθλιες συνθήκες καθώς διαρκώς έρχονται αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος και νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μολονότι βρίσκονται στα εν λόγω διαμερίσματα κατόπιν αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων και δημάρχων (για τις οποίες υπάρχουν σχετικά έγγραφα εκδομένα από τον δήμο και πρωτοκολλημένα) και μολονότι επανειλημμένως έχουν απευθυνθεί στις δημοτικές υπηρεσίες (π.χ. γραμματεία δημάρχου) για τις διακοπές νερού, η πολιτική ηγεσία του δήμου, αν και ενήμερη, κωφεύει. Μάλιστα, όχι μόνο αδρανεί, αρνούμενη να διευθετήσει χρέη που συσσωρεύθηκαν πριν από την εγκατάσταση των σημερινών κατοίκων, αλλά, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, η διακοπή υδροδότησης επήλθε με εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου. Δηλώνουμε ότι θα έρθουμε σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με οποιαδήποτε επιχείρηση ή δημοτική αρχή εξακολουθεί εσκεμμένα να κάνει τη ζωή των ανθρώπων αυτών αβίωτη. Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες τους για την κάλυψη των αναγκών τους ως προς τη στέγαση και την ισότιμη συμμετοχή τους στη κοινωνική ζωή πόλης (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, κοινωνικά παντοπωλεία).

  Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής