Τελικά πάει μακρ(η)ά και αυτή η βαλίτσα …

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στις 20 Ιουλίου 2014 καλούσα δημόσια τη νέα δημοτική Αρχή να αποσαφηνίσει το θέμα «Μακρή» και την προέτρεπα να μην σταθεί σε ημίμετρα, αλλά αντιθέτως να λάβει δραστικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις. Ο λόγος γινόταν για το σχολικό συγκρότημα «Μακρή» (Ο.Τ. 119 στον Τσακό) που είχε κριθεί ήδη από το 2005 ως κατάλληλος χώρος εγκατάστασης του 12ου δημοτικού σχολείου.

Το εν λόγω δημοτικό σχολείο ιδρύθηκε το 2003 μετά από πρόταση της τότε δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα της τότε ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας). Το 2005 η απόφαση της Επιτροπής καταλληλότητας μιλούσε για ενοικίαση του υπάρχοντος κτιρίου, επισκευή και χρήση.

Η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου, γιατί σε αυτήν απευθυνόμουν, ενεργοποιήθηκε σχετικά το έτος 2019 (5 χρόνια μετά) κατά την προεκλογική περίοδο, φέρνοντας ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τη λήψη δανείου για την αγορά του οικοπέδου.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2019, όπου οι καταστάσεις φαίνεται να πιέζουν και να κάνουν αναγκαία την άμεση κινητοποίηση για την απόκτηση του οικοπέδου. Κατά τη συζήτηση λοιπόν του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο οδηγηθήκαμε ξανά σε μαθήματα παρελθοντολογίας, διαξιφισμών και προσωπικής προβολής για ένα θέμα που όλοι συμφωνούν ότι στηρίζουν!

Κυρίαρχα σημεία

Το ποσό του δανείου ορίζεται στα 2.745.825,00  ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής του θα είναι τουλάχιστον 10 έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Έγινε ήδη προσφορά από την τράπεζα EUROBANK με επιτόκιο 3,8% κυμαινόμενο. Υπήρξε επίσης επικοινωνία με την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Από αυτό προκύπτει ότι το δάνειο είναι εξασφαλισμένο. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς, υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί από την όποια τράπεζα χορηγηθεί το δάνειο, να δοθεί χάρη 2 ετών για την έναρξη αποπληρωμής, διότι συνυπολογίζοντας το «μνημόνιο» Ιόλα και την παράλληλη αγορά των δύο οικοπέδων για τη δημιουργία σχολικών κτιρίων, να μπορέσει να ανταποκριθεί ο Δήμος.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου ζητούν την άρση της απαλλοτρίωσης, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να τους αδικήσει, αφού επί 14 σχεδόν έτη υφίστανται οικονομικές απώλειες από την ιδιοκτησία τους. Το αίτημά τους θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο άμεσα, όπως ανακοινώθηκε. Πρόταση του Δημάρχου είναι να αποφασίσει η ιδιοκτήτρια την απευθείας διαπραγμάτευση και πώληση του οικοπέδου στο Δήμο.

Η πραγματικότητα

Η αναγκαιότητα απόκτησης σχολικών κτιρίων δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Κανείς δεν εγγυάται την συμφωνία της ιδιοκτήτριας στην παραπάνω πρόταση. Σε αντίθετη περίπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή στις δικαστικές αίθουσες, γίνεται αντιληπτό ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεχόμενοι ότι αγοράστηκε το οικόπεδο, το κόστος κατασκευής του σχολείου είναι τέτοιο που δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί από το Δήμο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος οικοδομικός όγκος μέσα που πρέπει να κατεδαφιστεί αρχικά. Άρα θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα χρήματα αυτά. Η πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι να ζητηθεί από τις Κτηριακές Υποδομές ΑΕ να αναλάβουν την κατασκευή.

Είναι 100% σίγουρο ότι το 12ο δημοτικό σχολείο δεν θα το έχει η πόλη ούτε σε ένα, ούτε σε δύο χρόνια. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα χρειαστούν περίπου επτά (7) χρόνια για την αγορά, τη χρηματοδότηση κατασκευής, το διαγωνισμό, τη μελέτη, την δημοπράτηση και την κατασκευή. Επομένως δεν λύνεται άμεσα το πρόβλημα των σχολείων.

Συμπέρασματα

Σε αυτή την πόλη όλα κινούνται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Αν είχε ακολουθηθεί η διαδικασία από το 2005 και έκτοτε θα προλαβαίναμε να φτιάξουμε δύο σχολεία και όχι ένα. Γιατί άραγε πρέπει να φτάνει ο κόμπος στο χτένι για να υπάρξουν αποτελέσματα;

Στη συζήτηση ενός ψηφίσματος που έφερε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και που ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ δεν υπήρχε λόγος προσωπικής προβολής και άσκοπης αντιπαράθεσης.