Πρόληψη & Θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού – Μια σημαντική εκδήλωση (VD)

Το βλέμμα στην υγεία των κατοίκων στρέφει η δημοτική Αρχή του κ. Ζορμπά. Όπως ενημέρωσε και ο ίδιος κάθε μήνα θα γίνονται εκδηλώσεις ιατρικού ή γενικού περιεχομένου από τους γιατρούς του συνδυασμού του και του δήμου. Γνωρίζοντας, ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και δράττοντας την ευκαιρία από το ότι ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, διοργανώθηκε ανάλογη εκδήλωση στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου.

Έτσι στις 30 Οκτωβρίου 2019 με την προτροπή ΜΑΘΕ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥ έγινε προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί ο γυναικείος πληθυσμός της πόλης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν σημαντικοί επιστήμονες ιατροί ως ομιλητές και το ενδιαφέρον των κατοίκων υπήρξε μεγάλο.

Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους, ανέφερε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και σε μεγάλο ποσοστό οι πολίτες το έχουν βιώσει στην οικογένειά τους. Ενημέρωσε δε πως ολόκληρη η εκδήλωση βιντεοσκοπείται και θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και στη σελίδα aparaskeviimages.gr (σ.σ. από την οποία έγινε εθελοντικά-δωρεάν η βιντεοσκόπηση), ώστε να ενημερωθούν και οι δημότες που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Εξυπηρέτησης του πολίτη, κ. Γιάννης Αργυρός ήταν ο πρώτος ομιλητής. Ο κ. Αργυρός είναι MD Μαιευτήρας- Χειρούργος-Γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως γιατρός τόνισε ότι το θέμα αυτό ενδιαφέρει και γυναίκες και άντρες. Τους άντρες όχι τόσο επειδή θα νοσήσουν μιας και το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό, αλλά γιατί από αγάπη προς τις γυναίκες που ίσως χρειαστεί να τις στηρίξουν. Ο κ. Αργυρός παρουσίασε ορισμένα στατιστικά στοιχεία της νόσου και αναφέρθηκε στις αιτίες που την προκαλούν.

Η κ. Μαρίλια Νικολαΐδου, MD, MSc Μαιευτήρας- Χειρούργος-Γυναικολόγος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τον κ. Αργυρό, λέγοντας πως ως γιατροί και οι δύο είναι ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα. Από τη συνεργασία μαζί τους μπορούν να προκύψουν πολύ ωραίες ενημερωτικές εκδηλώσεις. Η κ. Νικολαΐδου αναφέρθηκε πιο εξειδικευμένα σε θέματα που αφορούν την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Μίλησε για ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, διότι είναι πάρα πολύ μεγάλα τα ποσοστά γυναικών που νοσούν. Στόχος είναι να ενημερωθεί ο κόσμος ώστε να μπορεί να τροποποιήσει τους παράγοντες κινδύνου της καθημερινότητάς του και να μπορέσει να διαγνώσει έγκαιρα τυχόν κακοήθεια.

Επόμενη ομιλήτρια η κ. Κωνσταντίνα Ζαφειροπούλου, MD Ακτινολόγος στο Α΄ Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Η κ. Ζαφειροπούλου έδωσε βάρος στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μέσω της απεικόνισης αναφερόμενη στις τεχνολογικές μεταβολές λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας.

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός καλεσμένος – ομιλητής ήταν ο Καθηγητής κ. Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης, MD Χειρούργος Μαστού, Διευθυντής της Β΄ Κλινικής Μαστού Ιασώ. Τον κ. Καθηγητή προλόγισε ο Αντιδήμαρχος κ. Αργυρός εξιστορώντας το θαύμα του Ιησού στην Κανά, θέλοντας να επισημάνει ότι «το καλό χαρτί το παίζουμε τελευταίο», εννοώντας ότι ο κ. Ξεπαπαδάκης είναι από τους σπουδαίους ανθρώπους και γιατρούς.

Ο κ. Ξεπαπαδάκης υπήρξε σεμνός και αναφέρθηκε στους προηγούμενους ομιλητές λέγοντας πως είπαν πολύ σημαντικά πράγματα και έχουν καλύψει το θέμα. Πρόσθεσε πως η έγκαιρη διάγνωση είναι εκείνη που μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, ακόμα και την πολυπόθητη ίαση. Είναι σημαντικό ο έλεγχος να είναι συχνός, οπωσδήποτε ετήσιος, ιδίως σε ειδικές ομάδες γυναικών με κληρονομικό ιστορικό. Χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη προσοχή γιατί το θέμα είναι πολύπλοκο.

Στο τέλος των ομιλιών δόθηκε χρόνος για τυχόν ερωτήσεις. Δόθηκε επίσης έμφαση στην δυνατότητα προσφοράς προς στον συνάνθρωπο που έχουμε όλοι. Όπως ανέφερε η κ. Νικολαΐδου δεν έχει σημασία μόνο η ειδικότητα που έχει ένας γιατρός όταν έχει μπρος του μία γυναίκα. Εξετάζοντάς τες για τον καρκίνο του μαστού μπορούν να καθοδηγήσουν τις γυναίκες αυτές και προς άλλες ειδικότητες, ιδίως οι αποστολές που πηγαίνουν σε άγονες περιοχές.

Το λόγο πήρε και ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Γιάννης Σταθόπουλος, που τυγχάνει κι εκείνος να είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια αναμνηστική φωτογραφία των ομιλητών μαζί με τον τέως και τον νυν Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής.

Μέρος Α

Μέρος Β