Τελικά είναι γεγονός ο λογαριασμός του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 13-11-2019, όλοι οι δήμοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν στην κυβέρνηση τα στοιχεία του λογαριασμού τους στην Τράπεζα της Ελλάδος (IBAN, κ.λπ.).

Ο λόγος έγκειται στο ότι, στον συγκεκριμένο λογαριασμό θα κατατίθενται οι κρατικές οικονομικές παροχές προς τους δήμους, όπως οι ΚΑΠ και οι ΣΑΤΑ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξουν έσοδα από την κεντρική διοίκηση για τον οποιοδήποτε δήμο.

Όσον αφορά το Δήμο Αγίας Παρασκευής στη συγκεκριμένη συνεδρίαση έγινε γνωστό από τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά, ότι υπάρχει λογαριασμός που δημιουργήθηκε επί θητείας Γιάννη Σταθόπουλου.

Όπως ανέφερε και ο κ. Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) είχε γίνει πολλάκις συζήτηση για την παραχώρηση των ταμιακών διαθέσιμων των δήμων προς την κυβέρνηση. Μάλιστα τότε ορισμένοι δήμαρχοι (κυρίως ΣΥΡΙΖΑίοι) είχαν συμμορφωθεί, άλλοι αντέδρασαν σθεναρά και ο κ. Σταθόπουλος «ακροβατούσε σε δύο βάρκες» και τελικά όπως αποκαλύφθηκε είχε κάνει το πρώτο βήμα συμμόρφωσης.

Η ουσία σαφώς είναι ότι με το να υπάρχουν χρήματα του οιοδήποτε δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι εμμέσως στη διάθεση της κυβέρνησης. Οπότε η βέλτιστη τακτική θα ήταν να παραμένουν εκεί χρήματα τόσα όσα θα επιτρέπουν την κάλυψη δύο μισθοδοσιών των υπαλλήλων του Δήμου, όπως είπε ο κ. Γκιζιώτης, και τα υπόλοιπα να γίνονται έργα προς όφελος των δημοτών.

Εντέλει, το κατεπείγον αυτό θέμα (όπως τέθηκε) ψηφίστηκε ομόφωνα.