Για κλάματα μετά … Φιλαρμονικής

Λιτάνευση ιερής εικόνας επί της Λ. Μεσογείων, τα λόγια είναι περιττά …

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2020 η Φιλαρμονική της Αγίας Παρασκευής είναι καλεσμένη να συμμετάσχει στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν Φιλαρμονικές Μπάντες, Πολυφωνικές Χορωδίες και Ορχήστρες από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των Φιλαρμονικών από την πλατεία Αριστοτέλους έως το Λευκό Πύργο.

Η διάθεση συμμετοχής υπάρχει στα μέλη της Φιλαρμονικής, αλλά …

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δημοτική Φιλαρμονική μόνο για τόσο σπουδαίες εμφανίσεις δεν είναι. Στόχος είναι να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία και όχι να αποτελέσει το φτωχό συγγενή.

Η Δημοτική Φιλαρμονική

Η Δημοτική Φιλαρμονική της Αγίας Παρασκευής ιδρύθηκε το 1968. Ήταν το πρώτο Νομικό Πρόσωπο και αποτελούνταν από 45 μέλη. Στο παρόν είναι υπό τη οικονομική σκέπη και διοίκηση του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου και ως τροφοδότη μελών έχει το Δημοτικό Ωδείο. 

Αρχικά οι εμφανίσεις της σε αρκετές Πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό (Μιλάνο, Παρίσι, Βρυξέλες), οι συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες όπως Έλλη Πασπαλά, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παν. Καλατζόπουλο, Γιώτα Νέγκα κ.α.,  οι εμφανίσεις στη σειρά του MEGA «Περί ανέμων και υδάτων» με τον Θανάση Βέγγο, τα Χριστούγεννα του 2002 στο Μετρό στο Σύνταγμα,  στη Γιορτή των  Ελλήνων Εφοπλιστών (Πολιτεία), στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συν και Πλην», στην εκπομπή της ΝΕΤ «Έχει γούστο» με την Μπ. Τσουκαλά, η παρουσία της στο Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ τα έτη 2007/2008/2009/2010 στο έργο του Γρ. Ξενόπουλου «Το φιόρο του Λεβάντε» με τον Σπ.  Παπαδόπουλο κ.α.,  την είχαν καθιερώσει στον χώρο και της είχαν δώσει την θέση που της άξιζε.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια ύφεση. Πραγματοποιήθηκαν ορισμένες εμφανίσεις τα επόμενα χρόνια, αλλά είχε χάσει την αίγλη της.

Τα βασικά προβλήματα

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αρχιμουσικού και μουσικού εκτελεστή κ. Ξενοφώντα Τζανίνη, που από το 1996 έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη διεύθυνση, αλλά και των διπλωματούχων μουσικών που την απαρτίζουν, αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα όπως είναι η υποστελέχωση, ο εξοπλισμός (μουσικά όργανα και στολές) και η στέγαση.

Το 2017 προστέθηκαν νέα μέλη στο σύνολο της με αποτέλεσμα να αριθμεί μόλις τα 16 μέλη, αριθμός μικρός συγκριτικά με φιλαρμονικές πόλεων ισοδύναμων σε πληθυσμό με την Αγία Παρασκευή, ακόμα και μικρότερων. Από μια μικρή ταχεία έρευνα προκύπτουν ενδεικτικά ότι οι φιλαρμονικές των Δήμων Χαλανδρίου, Βόλου, Κιλελέρ αποτελούνται από 40 μέλη και του Δήμου Ιωαννιτών από 55 μουσικούς και φυτώριο με 40 μαθητές. Η σύγκριση με τη φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου είναι κάτι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Η εκεί δημοτική Φιλαρμονική σήμερα αριθμεί 180 μουσικούς μέλη της και 400 περίπου μαθητές, οι οποίοι διδάσκονται δωρεάν μουσική και στελεχώνουν τη Φιλαρμονική. Θα ήταν ιεροσυλία να αναφερθούμε στην Φιλαρμονική της Κέρκυρας. Το 2018 ιδρύθηκε η Μπαντίνα, η οποία αποτέλεσε φιλόδοξο σχέδιο της τότε δημοτικής Αρχής, χωρίς όμως πριν να έχουν επιλυθεί τα σοβαρότατα προβλήματα.

Ο εξοπλισμός της Φιλαρμονικής σε μουσικά όργανα είναι απαρχαιωμένος και μιας άλλης εποχής. Σύμφωνα με τους μουσικούς δεν μπορούν να αποδώσουν και να συγκριθούν με άλλες μπάντες.

Όσον αφορά τις στολές, η κατάσταση είναι τραγική. Ενώ άλλες φιλαρμονικές (και ορισμένες από αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω) έχουν δύο στολές, είτε διαφορετικών χρωμάτων για διαφορετικές εκδηλώσεις, είτε μία χειμερινή και μία θερινή, στο δήμο Αγίας Παρασκευής οι υπάρχουσες στολές δεν επαρκούν ούτε για τα 16 μέλη. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται μπορείτε να δείτε τα γυναικεία μέλη χωρίς στολή, αλλά με ομοιόμορφα προσωπικά τους ενδύματα. Μπορείτε επίσης να δείτε σε λιτάνευση εικόνας ο καθένας να φορά ότι ρούχο θέλει σε αποχρώσεις του λευκού, του μπλε και του μαύρου φέροντας προσωπικές τους τσάντες κρεμασμένες στον ώμο, εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε σοβαρή ή μάλλον ούτε καν σε φιλαρμονική. Επίσης, άλλοι δήμοι διατηρούν σε δικό τους χώρο τις στολές, που αποτελούν περιουσία του δήμου, έχουν αναλάβει το καθάρισμα και την επιδιόρθωση και τις διαθέτουν στους μουσικούς πριν την εκδήλωση.  

Συμμετοχή της Φιλαρμονικής(;;;) στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!!! Δημοσιευμένη στο επίσημο site του ΠΑΟΔΑΠ.

Και μια και μιλάμε για χώρο, η Φιλαρμονική της Αγίας Παρασκευής στεγάζεται σε κτήριο του πολιτιστικού πάρκου Στ. Κώτσης, όπου και πραγματοποιεί τις πρόβες της, το οποίο δεν θεωρείται κατάλληλο για τη χρήση αυτή.

Φυσικά δεν συζητάμε για την δημιουργία CD με εκτελέσεις της Δημοτικής Φιλαρμονικής, διοργάνωση σεμιναρίων και την ύπαρξη διαφόρων μουσικών συνόλων.

Ο ρόλος της Φιλαρμονικής

Στόχος της ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε μια από τις σημαντικότερες μορφές Τέχνης την Μουσική. Δημιουργεί δεσμούς και καλλιτεχνικές ανταλλαγές με άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού οι οποίες προωθούν παρόμοια σχήματα, στοχεύοντας στην ευγενή άμιλλα που αποτελεί μορφή επικοινωνίας και ουσιαστικής συμμετοχής των δημοτών μας.

Εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες, Εθνικές εορτές, Λιτανείες, Επετείους και διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου μας. Ούτε κατά διάνοια δεν επιτρέπεται η παρουσία της (ολόκληρης ή μελών της) σε πανηγύρια, εκδηλώσεις παρατάξεων, διαφόρων ενώσεων και συλλόγων και έξωθεν καταστημάτων.

Εθνική εορτή και οι γυναίκες μουσικοί χωρίς στολή …

Προτάσεις πολιτισμού

Ο ρόλος της δημοτικής Φιλαρμονικής πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους αρμόδιους. Σε ένα μήνα η Φιλαρμονική καλείται να μεταφέρει την πολιτιστική εικόνα του Δήμου Αγίας Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη και να σταθεί επάξια δίπλα σε διεθνείς Φιλαρμονικές. Αν σε αυτή την πόλη επιθυμούμε να μιλάμε για πολιτισμό, θα πρέπει να αρχίσουμε από αυτό το δημοτικό κύτταρο.

Προμήθεια ολοκληρωμένων στολών (χειμερινών και θερινών) οπωσδήποτε για όλους και τήρηση αυστηρά όλων των κανόνων και από όλους της ενδυματολογικής εμφάνισης. Εννοώντας, όχι στραβά το καπελάκι, όχι κουμπιά ξεκούμπωτα, όχι τσάντες κρεμασμένες, κλπ. Για να μην γελάσουν μαζί μας από την πλατεία Αριστοτέλους έως το Λευκό Πύργο. Θα ήταν άριστο να αναλάβει ο Δήμος τη φύλαξη και συντήρησή τους.

Σε συνεργασία με τους μουσικούς να ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας καινούργιων κατάλληλων οργάνων, που θα αναλάβει τη φύλαξη ο δήμος, αφού πρόκειται για περιουσία του. Πιθανόν να μην μπορούν να αποκτηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ας ξεκινήσει τουλάχιστον η διαδικασία.

Άμεση σύνδεση της Φιλαρμονικής με το Δημοτικό Ωδείο σε επίπεδο διδασκαλίας, ανατροφοδότησης με μέλη της Φιλαρμονικής και από κοινού οργάνωση συναυλιών.

Ανάλογη χρηματοδότηση των μετακινήσεων για τη συμμετοχή σε πανελλαδικές και διεθνείς εκδηλώσεις.

Τα ίδια και στην παρέλαση …

Ειλικρινά αν κάνει κάποιος μια επίσκεψη στα site των Φιλαρμονικών του Δήμου Αγρινίου και του Δήμου Κέρκυρας θα ζηλέψει και θα ντραπεί ταυτόχρονα. Πραγματικά είτε θα γίνει σωστά, είτε καθόλου. Αρκεί να υπάρχει η θέληση και το όραμα από την δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ, ώστε η δημοτική Φιλαρμονική να αποκτήσει την παλιά της και ακόμη περισσότερη αίγλη.