Η “διαπλεκόμενη” και πολυσυζητημένη πλατεία του Αη Γιάννη αναζητά “οσμή σκανδάλου” video

Γράφει η Λένα Μαρκή

Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης 22/1/20 σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας του Αη Γιάννη, έμεινα με την εντύπωση, πως οι τρείς παρατάξεις που εισήγαγαν το θέμα, τα βρήκαν δύσκολα σε σχέση με ότι περίμεναν. Αντί να «κατατροπώσουν» πολιτικά τον Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, μάλλον τους «τη βγήκε με κόκκινο» …

Συγκεκριμένα οι δημοτικές παρατάξεις των κ.κ. Γιάννη Σταθόπουλου, Γιώργου Οικονόμου και Αλέξανδρου Μουστόγιαννη εισήγαγαν στο Δ.Σ. το θέμα της ανάπλασης της πλατείας μετά τις ακυρώσεις των ακυρώσεων που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες και τη δικαίωση από την ΑΕΠΠ (Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών Αρ. απ. 66/2020) του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο.

Όμως παρόλο που ο κ. Σταθόπουλος ως εισηγητής του θέματος προσπάθησε να πείσει το Δήμαρχο να μην ακυρώσει το έργο, λέγοντας ότι το κόστος δεν είναι μεγάλο και πως θα λάβει και έκπτωση, ο κ. Ζορμπάς απτόητος προχώρησε σε αποκαλύψεις.

Όπως ενημέρωσε, στο διαγωνισμό τέθηκαν όροι «φωτογραφικοί», ο ένας από αυτούς δεν έχει μπει ποτέ σε προηγούμενα έργα και μάλιστα οι όροι αυτοί καταγγέλθηκαν από τον ΣΑΤΕ ( Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών). Για το διαγωνισμό έδειξαν ενδιαφέρον μόνο 3 εργολάβοι, όταν σε αντίστοιχα έργα παρουσιάζονται συνήθως πάνω από 8, και μάλιστα ο ένας απορρίφθηκε γιατί δεν είχε εγγυητική επιστολή (!) και ο δεύτερος κατέθεσε την προσφορά 2 μέρες αφού είχε παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία!

Επίσης ο ISO 9001/2008 που μπήκε στο διαγωνισμό δεν ισχύει αφού έχει αντικατασταθεί από αυτόν του 2015 και ενώ η πλατεία έχει σήμερα 30 φωτιστικά, στην μελέτη υπολογίζονται να τοποθετηθούν και άλλα φτάνοντας τα 58, χωρίς να υπάρχει φωτομετρική μελέτη. Σημαντική ήταν και η παρατήρηση ότι η Δημοπράτιση του έργου έγινε τα τελευταία 24ωρα πριν παραδώσει τη Δημαρχία ο κ. Σταθόπουλος.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς «θεωρώ ότι οι όροι διακήρυξης είναι διαπλεκόμενοι και θα το πάω μέχρι τέλους». Συνεχίζοντας πως, ως Διοίκηση θα κάνουν αυτό που πρέπει με νέα οικονομικά στοιχεία και πως έχουν τα νομικά μέσα να σταματήσουν αυτή τη Δημοπράτιση.

Σε απάντηση ο κ. Σταθόπουλος είπε πως «ο κ. Ζορμπάς ψάχνει να βρει οσμή σκανδάλου», ο ίδιος δεν γνώριζε για το τεχνικό μέρος, γνώριζαν μόνο οι Τεχνικές Υπηρεσίες, η καθυστερημένη προσφορά έγινε γιατί είχε πέσει το σύστημα τις προηγούμενες μέρες και πως η καταγγελία του ΣΑΤΕ έφτασε στο δήμο την προηγούμενη μέρα της Δημοπράτισης. Συμπλήρωσε δε πως ο κ. Ζορμπάς έχει πάρει «λάθος δρόμο».

Την ευθύνη την φέρει ο εισηγητής και στην προκειμένη ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής άσχετα από το ποιος του φτιάχνει τη μελέτη και τους όρους, ανέτεινε ο Δήμαρχος στην προσπάθεια του κ. Σταθόπουλου να επιρρίψει την ευθύνη στους υπαλλήλους του Δήμου.

Όμως οι αποκαλύψεις δεν σταμάτησαν εκεί. Τα νερά τάραξε η δήλωση του κ. Γιάννη Μυλωνάκη πως δεν υπάρχει απόφαση έγκρισης της μελέτης, πως αυτή δεν πέρασε ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο και οι σύμβουλοι είχαν μια ασαφή ενημέρωση, αφού υπήρχαν 4 διαφορετικά σχέδια στο όλο διάστημα. Η δημοπράτηση του έργου έγινε με απόφαση συλλογικού οργάνου. Εξήγησε στη συνέχεια πως η παράταξή του δεν υπέγραψε το κείμενο των τριών παρατάξεων γιατί η συζήτηση γίνεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού. «Δεν συνυπογράφουμε έγγραφα με παρατάξεις που κρατούν ακραία στάση και πολλές φορές υβρίζουν κιόλας», δήλωσε. Κατηγόρησε την παράταξη Σταθόπουλου, ότι συνεχίζουν τις πονηριές, όπως έγινε και επί διοίκησής τους που μες το κατακαλόκαιρο υπεγράφη η σύμβαση για τον Ιόλα. Είναι ξεκάθαρο από την καταγγελία του ΣΑΤΕ, ότι υπήρχαν προβλήματα στη μελέτη, διαδικαστικά και ουσιαστικά και ότι η μη ύπαρξη ISO αποτελεί ποινή αποκλεισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κώστας Κρητικίδης, λέγοντας πως η πλατεία είναι όμορφη, λειτουργική, έχει λάβει καλές κριτικές και έχει βραβευθεί. Είναι όμως γηρασμένη και χρειάζεται μόνο σημειακές παρεμβάσεις που γίνονται με λίγα χρήματα. Δεν πρέπει να γίνει αυτό το έργο γιατί θα έχουμε μια χειρότερη πλατεία.

Την ύπαρξη των 4 σχεδίων για την πλατεία επιβεβαίωσε και ο κ. Διονύσης Λέκκας που τελεί και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου του Αγ. Ιωάννη. Όσον αφορά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ενημέρωσε ότι ο σύλλογος με οριακή πλειοψηφία συμφωνούσε και πως οι όροι του συμβολαίου της δωρεάς δεν είναι περιοριστικοί όπως αναγράφεται και στο συμβόλαιο. Επισήμανε δε πως η πάνω πλατεία ποτέ δεν υπήρξε η πρώτη προτεραιότητα για τον κ. Σταθόπουλο επί δημαρχίας του και πως θα αρκούσαν μόνο τα χρήματα από τον «Φιλόδημο» για να βελτιωθεί.

Σάρκουλας και Οικονόμου, μια στιχομυθία με νόημα

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου λαμβάνοντας το λόγο μίλησε για απαξίωση της απόφασης της ΑΕΠΠ από το Δήμαρχο. Έκρινε πως θέλει να ακυρώσει το έργο με σκοπό την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία.

Εμείς, είπε, είμαστε υπέρ της τήρησης της νομιμότητας και κάθε πράγμα πρέπει να προσβάλλεται στην ώρα του. Εγώ, συνέχισε, σας έδωσα νομική άποψη με τον ένα και μοναδικό τρόπο που θα μπορούσε να ακυρωθεί με ασφάλεια το έργο. Είμαστε υπέρ της τήρησης της νομιμότητας που σημαίνει, ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή θα αποδεχθούμε το όποιο αποτέλεσμα προκύπτει από τη νομιμότητα. Μετά τη δήλωση του Δημάρχου, ότι εξακολουθεί να θέλει να ακυρώσει το διαγωνισμό για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, ο κ. Οικονόμου δήλωσε, πως αυτό που θέλει να συνεχίσει ο κ. Ζορμπάς θα αποτελέσει θεσμική εκτροπή και θα φορτωθούν στους δημότες δικαστικά έξοδα και αποζημιώσεις. Προέχει το συμφέρον της πόλης. Εξάλλου τόνισε, δεν μπορούμε να πάρουμε χρήματα από το «Φιλόδημο» χωρίς έτοιμη μελέτη.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος.

Ερώτηση Αντιδημάρχου Βασίλη Σάρκουλα προς κ. Οικονόμου: στην εισήγηση που φέρνετε και υπογράφετε όλοι, ο κ. Σταθόπουλος ζητάει να συνεχιστεί ο διαγωνισμός και να πάμε σε μειωτικό ΑΠΕ. Εσείς στην Ο.Ε. είχατε ζητήσει τη ματαίωση του διαγωνισμού απλά με διαφορετικό τρόπο. Θέλετε και εσείς να συνεχίσει το έργο με τον ίδιο εργολάβο;

Απάντηση Γιώργου Οικονόμου: με το άρθρο που χρησιμοποιήσατε δεν μπορεί να ακυρωθεί νόμιμα, γι’ αυτό τώρα, έτσι όπως τα καταφέρατε, είμαι υπέρ της συνέχισης και υπέρ της νομιμότητας. Η νομιμότητα κρίνεται στην ώρα της. Αν δεν προσβληθεί κάτι, ισχύει.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σάρκουλας είπε ακριβώς: θα περίμενα να αποσύρετε το θέμα, αλλά επιμένετε με τον ίδιο εργολάβο με μειωτικό ΑΠΕ. Εάν υπερασπίζεστε τη μελέτη που με κόπο έφτιαξε η Τεχνική Υπηρεσία ζητήστε να πάμε με τον τρόπο που είπε ο κ. Οικονόμου να ματαιώσουμε το διαγωνισμό, επειδή θεωρούμε όλοι μαζί, ότι κάτι μας ξέφυγε στους όρους διακήρυξης και να επανα-προκηρύξουμε την ίδια μελέτη με διαφορετικούς όρους. Προφανώς δεν το θέλετε αυτό. Θέλετε να πάμε με μια νέα μελέτη με μειωμένο κόστος και να επανα-δημοπρατήσουμε το έργο;

Εξάλλου η απόφαση της ΑΕΠΠ δεν είναι τελεσίδικη και λέει, ότι  ζήτημα αποτελεί η παράλειψη της Διοίκησης να αιτιολογήσει ειδικώς και επαρκώς την απόφαση της περί ματαίωσης του διαγωνισμού. Αν διαβάσει κανείς το κείμενο της απόφασης, τόνισε ο κ. Σάρκουλας, στην ουσία δείχνει τον τρόπο πως να ματαιώσουμε το διαγωνισμό.

Το να ξέρουμε, συνέχισε, ότι υπάρχουν τόσα σύννεφα και να επιμένουμε στη συνέχιση της υπογραφής της σύμβασης με το ίδιο εργολάβο με μείωση του ΑΠΕ, τουλάχιστον εμένα με βάζει σε σκέψη ως προς τη διαφύλαξη της υστεροφημίας σας.

Καλή και χρηστική χαρακτήρισε την πλατεία ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, για να συμπληρώσει, ότι δεν χρειάζεται να ξοδευτεί 1 εκ. € τη στιγμή που «δεν έχετε μαντήλι να κλάψετε» όπως είπε. Η πλατεία έγινε προτεραιότητα για προεκλογικούς λόγους. Η εμπορευματοποίηση της πλατείας είναι τελείως λάθος,  συμπλήρωσε αναφερόμενος στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Στόχος είναι να διώξετε τα παιδιά από την πλατεία, είπε, και πρότεινε να φτιαχτούν πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι για να απασχολείται η νεολαία και να μην μαζεύεται στην πλατεία.

Παραβατικότητα

Ενδιαφέρον προκαλεί ο στρουθοκαμηλισμός ορισμένων στο τι συμβαίνει στην πάνω πλατεία τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Αρνούνται να δουν τα πραγματικά γεγονότα και μιλούν για απλές παρέες παιδιών ή όπως είπε ο κ. Σταθόπουλος για συνάθροιση. Εύστοχο το σχόλιο του κ. Λέκκα ότι «συνάθροιση» λένε όσοι είναι στον πολιτικό χώρο του κ. Σταθόπουλου, αναφέροντας τον γνωστό χαρακτηρισμό για τη «συνάθροιση στη Σμύρνη» επί Μικρασιατικής καταστροφής από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορθά το τοποθέτησε η Αντιδήμαρχος κ. Δάβαρη λέγοντας πως σίγουρα υπάρχουν παιδιά της πόλης μας που πάνε απλά για ένα ποτό, αλλά όταν γίνονται μαχαιρώματα, ακούμε για πυροβολισμούς και τα πρωινά οι υπάλληλοι της Καθαριότητας μαζεύουν χρησιμοποιημένες σύριγγες έχουμε παραβατικότητα και είναι γνωστό σε όλους.

Στη σωστή διάσταση το θέμα το έβαλε ο κ. Μυλωνάκης. Χρειάζεται είπε να αποσυνδεθεί  η παραβατικότητα από την ανάπλαση και να αντιμετωπιστούν χωριστά. Γιατί τι θα γίνει αν δώσουμε 1εκ.€ και προκύψει ότι δεν άλλαξε τίποτα; Πρέπει να αποσυρθεί το υπάρχον σχέδιο και να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την περιοχή που είναι επιβαρυμένη. Να ζητηθεί και η συνεργασία του Αμερικάνικου Κολεγίου πάνω σε αυτό.

Επισημάνσεις

—Αναφορά έγινε από το Δήμαρχο κ. Ζορμπά σε σχόλιο του κ. Οικονόμου στο Facebook όπου γράφει αυτολεξεί:

«Μην περιμένετε τίποτε από αυτά που λέτε ότι πρέπει να γίνουν. Είναι δυστυχώς όπως έχω πει μία πόλη παραδομένη στην παραβατικότητα και στα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι πάντες δρουν ανενόχλητοι. Ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι κάποιοι θα σταματήσουν την ανάπλαση για να μην διαταραχθεί η κατάσταση της διακίνησης και πέσει ο τζίρος…Θησαυριζουν στις πλάτες της νεολαίας.»

Ρωτώντας τον αν το εννοεί ή ανακαλεί, γιατί με τα λόγια του φωτογραφίζει τα τέσσερα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ψήφησαν για την ακύρωση της σύμβασης. Ο κ. Οικονόμου απάντησε, ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε αυτόν.

—Σε σκέψεις μας έβαλε η τελευταία φράση του Δημάρχου «η υπομονή νικάει τα πάντα. Εμείς έχουμε και χρόνο και υπομονή ως παράταξη, εσύ Γιάννη μου (σ.σ. Σταθόπουλος) δεν έχεις χρόνο»!

—Ο Αντιδήμαρχος κ. Αργυρός έθεσε θέμα δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία που θα δώσει πνοή στην περιοχή, για να βρει αρκετούς υποστηρικτές στην πρότασή του. Επισήμανε επίσης πως οι ανάγκες της περιοχής έχουν αλλάξει από την εποχή της δωρεάς, οπότε αυτή δεν πρέπει να είναι δεσμευτική.

—Όπως φάνηκε από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συζήτηση, η προηγούμενη δημοτική Αρχή προχώρησε εσπευσμένα στην ανάπλαση της πλατείας, χωρίς πριν να συζητήσει το θέμα. Επακόλουθο ήταν πάνω στον προεκλογικό πυρετό να γίνουν λάθη ή να υπάρξουν αβλεψίες λόγω βιασύνης.

—Για μια ακόμη φορά έγινε συζήτηση για τη συζήτηση. Συζήτηση σε λάθος χρόνο και καθυστερημένα. Αναρωτιέμαι, αν δεν υπήρχε η ζωντανή μετάδοση θα διαρκούσε 3 ώρες ένα και μόνο θέμα, που παρεμπιπτόντως δεν είχε και λήψη απόφασης; Μάλλον θα πρέπει να το δοκιμάσουμε κάποια στιγμή. Μια συνεδρίαση χωρίς ζωντανή μετάδοση και χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, με καταγραφή μόνο του χρόνου συζήτησης κάθε θέματος.