Ανοικτή επιστολή για την διακοπή των μαθημάτων ζωγραφικής των ΚΑΠΗ

Φωτογραφία αρχείου από την έκθεση ζωγραφικής των ΚΑΠΗ

Λάβαμε την κάτωθι ανοικτή επιστολή από τον κ. Γιάννη Αθανασίου, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια.

Ανοικτή επιστολή, προς κάθε ενδιαφερόμενο

Διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτή η επιστολή, δεν έχει αναγγελθεί τίποτα σχετικά με την έναρξη των μαθημάτων στα τμήματα ζωγραφικής των ΚΑΠΗ.

Πλήθος ερευνών υπογραμμίζουν τη σημασία των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όπως η ζωγραφική, στην Τρίτη Ηλικία. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα, από την Κλινική Mayo στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έδειξαν πως άνθρωποι που είχαν τακτική ενασχόληση με τις τέχνες για τέσσερα χρόνια, είχαν κατά μέσο όρο 73% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και νόησης. Οποιοσδήποτε -ηλικιωμένος ή μη- αξίζει να ασχοληθεί με τη ζωγραφική αν έχει πραγματική αγάπη για την τέχνη και πάντα του άρεσε να δημιουργεί. Κι αυτό γιατί η ζωγραφική και οι εικαστικές τέχνες γενικότερα, προσφέρουν επικοινωνία με το συναίσθημα μας, βαθιά εσωτερίκευση και ένα αίσθημα ηρεμίας, καθώς το άτομο εκφράζεται μη λεκτικά. Επίσης, το περιβάλλον στο οποίο κανείς διδάσκεται βοηθά στην κοινωνικοποίηση, κάτι που κυρίως οι ηλικιωμένοι που ζουν στα αστικά κέντρα, το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Η ομάδα προσφέρει επαφή με ανθρώπους που έχουν κοινό ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, που σημαίνει ότι μέσα από αυτό ανοίγονται δρόμοι επικοινωνίας και συζητήσεων για τη ζωγραφική, την τέχνη και τη ζωή γενικότερα. Ο κάθε μαθητής/τρια μέσα από το έργο του έχει να διδάξει στον άλλον οπότε και υπάρχει ένα «άνοιγμα», καθώς μέσα σε μια ομάδα βλέπουμε διάφορες οπτικές και προσεγγίσεις πάνω στο ίδιο θέμα.

Παρά τις παραδοσιακά θετικές διαβεβαιώσεις και τον αυτοθαυμασμό στις εκθέσεις ζωγραφικής με έργα των μελών του ΚΑΠΗ που παρακολουθούν τα μαθήματα ζωγραφικής ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν κανονικά, διαπιστώνουμε με πικρότατη απογοήτευση, πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει ακόμη καλύψει με εκπαιδευτή τα τμήματα ζωγραφικής των ΚΑΠΗ.

Χωρίς να έχουμε καμιά πρόθεση να παρέμβουμε σε διοικητικά και οικονομικά θέματα, ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η επιθυμία των μαθητών όλων των  τμημάτων ζωγραφικής, είναι η συνέχεια με τον ίδιο εκπαιδευτή, ο οποίος θεωρούμε ότι μας αντιμετώπισε με ιδιαίτερη σοβαρότητα σαν να επρόκειτο για μαθητές ανωτέρου ιδρύματος και όχι ηλικιωμένων των ΚΑΠΗ.

Με όση υπομονή μας έχει μείνει αναμένουμε από τους «υπεύθυνους», να πράξουν τα δέοντα για την  άμεση λύση του προβλήματος.

Γιάννης Αθανασίου