Στον (διαδικτυακό) ιστό της σπατάλης

Photo: REUTERS

Γράφει η Λένα Μαρκή

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας πάσχει στο θέμα της εμφάνισης και της λειτουργικότητας. Έχει δε απασχολήσει το θέμα αυτό πολλάκις και επί σειρά ετών. Η σημερινή κατάσταση εξακολουθεί να είναι απογοητευτική. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι δημόσια είναι, οικονομική στενότητα έχουμε, τόσα μπορούν, τόσα κάνουν. Έλα όμως που κατά τα φαινόμενα δεν ισχύει σχεδόν τίποτα από αυτά. Είναι μεν δημόσια ιστοσελίδα, αλλά το χρήμα ρέει άφθονο … Ένα το κρατούμενο.

Από την άλλη η 28η Αυγούστου 2019 θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως σημαδιακή ημέρα για την Αγία Παρασκευή. Υπήρξε απ’ ότι φαίνεται ημέρα έντονης δράσης του τότε δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου. Την τελευταία αυτή μέρα της δημαρχιακής του θητείας υπέγραψε την πολυσυζητημένη ανάπλαση της πλατείας Αγίου Ιωάννη και μια απευθείας ανάθεση του ποσού των 23.560,00€ !!!

Συγκεκριμένα, την τελευταία ημέρα της θητείας του κ. Σταθόπουλου με την απόφαση 475/28-8-2019 της Οικονομικής Επιτροπής ορίζεται το εξής:

«Αναθέτουμε την «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (2019)» για τις ανάγκες του Τμήματος Πληροφορικής Στρ/κου Προγρ/σμου – Οργάνωσης με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στην «(στοιχεία εταιρείας) e-genious» αντί του ποσού των 23.560,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% σύμφωνα με την προσφορά που κατέθεσε και την από 12/2019 μελέτη».

Το ποσό αυτό μοιράζεται σε δύο ισόποσα μέρη των 11.780,00€ και έκαστο βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικονομικών ετών 2019 και 2020. Το συνολικό ποσό προκύπτει από την μελέτη 12/2019 του Τμήματος Πληροφορικής του δήμου και αναλύεται ως  19.000,00€ + 4.560,00€ ΦΠΑ =23.560,00€.

Σύμφωνα με τη μελέτη η ανάθεση αφορά την συντήρηση, την τεχνική υποστήριξη και την εξατομικευμένη ανάπτυξη των ιστοσελίδων agiaparaskevi.gr και eagiaparaskevi.gr καθώς και την τηλεφωνική επικοινωνία με το προσωπικό του δήμου για αντιμετώπιση τυχόν προβλήματος. Η ανάρτηση ανακοινώσεων, ενημερώσεων, κ.λπ. θα γίνεται από υπάλληλο του δήμου.

Η προθεσμία εκτελέσεως της υπηρεσίας – εργασίας ορίζεται σε 365 ημέρες !!!!!!!! από την υπογραφή του συμφωνητικού.

Ανακεφαλαιώνοντας, γίνεται απευθείας ανάθεση 23.560,00€ για συντήρηση δύο υπαρχουσών ιστοσελίδων και για χρονικό διάστημα 365 ημέρες.

Φυσικά υπάρχει και κερασάκι στην τούρτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στις 17-7-2019 γίνονται δύο (2) προσκλήσεις ενδιαφέροντος για κατάθεση προσφοράς προς δύο συγκεκριμένα άτομα (20659/17-7-2019 και 20660/17-7-2019). Στις 19-7-2019 καταθέτει προσφορά η -στη συνέχεια- ανάδοχος εταιρεία.

Σχόλια και σκολιανά

Πρώτον, όποιος ασχολείται με το διαδίκτυο έστω και ερασιτεχνικά γνωρίζει ότι το ποσό αυτό είναι αστρονομικό για τα δεδομένα. Ενδεικτικά, η χρήση ενός αξιόπιστου αποκλειστικού server φιλοξενίας κοστίζει περίπου 500€/έτος, με 100-120€/έτος εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η αναβάθμιση των δύο σελίδων και επίσης η αγορά ενός αξιόλογου νέου θέματος (template)  για εφαρμογή και στις δύο σελίδες ξεκινά από 50-60€. Αν υπολογίσουμε την αμοιβή των ωρών που απαιτούνται για απασχόληση ενός ατόμου (δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς «πάνω» από τις ιστοσελίδες, ούτε να φορτώνει συνεχώς προγράμματα), το πραγματικό κόστος δεν αγγίζει ούτε τα μισά για ένα έτος. Πως λοιπόν φτάσαμε στα 23.560,00€;

Δεύτερον, γιατί ατομική πρόσκληση προς δύο μόνο εταιρίες και όχι δημόσια πρόσκληση με μειοδοτικό διαγωνισμό; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή τους; Οι σελίδες λειτουργούσαν και δεν υπήρχε άμεση ανάγκη υποστήριξής τους. Εξάλλου υπάρχει το Τμήμα Πληροφορικής που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τυχόν έκτακτο πρόβλημα, έστω και πρόσκαιρα. Δεν μιλάμε πια και για τα μυστικά αρχεία του κράτους.

Τρίτον, προς τι η πρεμούρα της απευθείας ανάθεσης στις 28/8/2019, τελευταία μέρα της θητείας;

Στην ιστό της σπατάλης

Ο Δήμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται δεσμευμένος σε μια πανάκριβη σύμβαση και οφείλει να την εκμεταλλευτεί. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ξεπερνιούνται κάποιοι σκόπελοι και σύντομα ευελπιστούμε η Αγία Παρασκευή να έχει την ιστοσελίδα που της αξίζει και που ακριβοπληρώνει.

Η ανάθεση είναι σαφώς νόμιμη, είναι όμως ηθική; Η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος απερίσκεπτα και ελαφρά τη καρδία θα πρέπει να στηλιτεύεται από όλους και να γίνεται παράδειγμα προς αποφυγήν. Ενίοτε ίσως και να τιμωρείται προς παραδειγματισμόν.

Ας ελπίσουμε ότι η 28η/8/2019 δεν μας επιφυλάσσει άλλες παρόμοιες εκπλήξεις.