Στο Πράσινο Ταμείο η ανάπλαση της Γιαβάση με 383.675,42€ όφελος για το Δήμο

Η δημοτική Αρχή Ζορμπά συνεχίζει τις μεθοδικές διεκδικήσεις, όπως μας είχε συνηθίσει από την προηγούμενη θητεία της. Παραλαμβάνει από την προηγούμενη Διοίκηση την υλοποίηση έργων χρηματοδοτούμενων με πόρους από το ταμείο του Δήμου και τα εντάσσει σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Αυτό συνέβη στις 26 Φεβρουαρίου 2020 με την ένταξη του έργου της ανάπλασης της οδού Ευεργ. Γιαβάση και λοιπών οδών στην περίμετρο της κεντρικής πλατείας στο Πράσινο Ταμείο. Το κόστος υλοποίησης του έργου που είχε προϋπολογιστεί από τον πρώην δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο στους ιδίους πόρους του Δήμου ανέρχεται στο ποσό των 435.364,62€. Με την απόφαση  173.4.1/2020 το ποσό των 383.675,42€ επωμίζεται το Πράσινο Ταμείο στον Άξονα Προτεραιότητας 1: «Αστική Αναζωογόνηση 2019». Το υπόλοιπο ποσό των 51.689,20€ παραμένει στην οικονομική ευθύνη του Δήμου.

Οι συντονισμένες και ταχείες ενέργειες του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, του Γ.Γ. κ. Μιλτιάδη Κύρκου και της Τεχνικής Υπηρεσίας που εκπροσωπείται από τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Σάρκουλα απέδωσαν καρπούς.

Τι σημαίνει αυτό για το Δήμο

Αποτελεί σημαντική επιτυχία, γιατί όσο σημαντικό είναι να φτιάξεις μια μελέτη και να μπεις στη διαγωνιστική διαδικασία σε ένα έργο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί μια χρηματοδότηση, η οποία δεν θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του Δήμου και κατ’ επέκταση τους δημότες.

Η τριανδρία βρισκόμενη σε εγρήγορση έδειξε έντονα αντανακλαστικά.

Από τις 11 Νοεμβρίου 2019, ουσιαστικά ενάμιση μήνα αφού ανέλαβαν τη Διοίκηση, ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς με τον Γ.Γ. κ. Κύρκο είχαν συναντηθεί με τον διευθυντή του Πράσινου Ταμείου, κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο, διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις για την Αγία Παρασκευή. Αποτέλεσμα ήταν να προλάβουν, πριν ακόμα την υπογραφή της σύμβασης, να καταφέρουν να εντάξουν το έργο.

Η πρόσκληση για το πρόγραμμα δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019 και ο δήμος ήταν από τους πρώτους που έκαναν εντάξεις για χρηματοδότηση, στα τέλη Δεκεμβρίου, και ενδεχομένως είναι από τις πρώτες που εγκρίθηκαν.

Όσον αφορά τα χρήματα, αυτά αποδεσμεύονται από τον Προϋπολογισμό και θα κινηθούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί γίνεται η ισόποση εξοικονόμηση χρημάτων του δήμου. Η επιτυχία αυτή εγγυάται μια πολύ πιο ομοιόμορφη χρηματοροή, η οποία δεν θα επιβαρύνει καθόλου το δήμο και τους πολίτες.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό έως τις 8 Μαΐου 2020. Δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δήμο να καταθέσει μέχρι 2 προτάσεις, γεγονός που αφήνει περιθώρια για μία ακόμη απορρόφηση χρημάτων προς όφελος της Αγίας Παρασκευής. Ενδεχομένως η επόμενη ώριμη μελέτη που θα κατατεθεί να είναι αυτή της ανάπλασης της Αιγαίου Πελάγους.

Τα λόγια που γίνονται πράξεις

Το motto του Βασίλη Ζορμπά ήταν πάντα η διεκδίκηση χρημάτων για την κατασκευή δημοτικών έργων. Απόδειξη ότι, μην έχοντας περάσει το πρώτο 6μηνο της θητείας, ο Δήμος ήταν παρών σε αυτή, αλλά και σε όσες προτάσεις χρηματοδοτήσεων υπάρχουν. Προσπαθεί να προσαρμοστεί, ώστε να έχει την μέγιστη εξοικονόμηση πόρων.

Αυτά όμως δεν γίνονται απρόσωπα.

Η επάνδρωση των θέσεων ευθύνης με αξιόλογα και ικανά στελέχη είναι εκείνη που φέρνει τα ουσιαστικά αποτελέσματα. Άτομα όπως ο κ. Κύρκος και ο κ. Σάρκουλας που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του Δημάρχου, αντιλαμβανόμενοι την έλλειψη πόρων που έχει ο δήμος και τις χαμηλές δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης, ενεργοποιούνται, ερευνούν και εκμεταλλεύονται τις όποιες δυνατότητες προσφέρονται. Με τη στήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας υλοποιούνται άρτιες και ώριμες μελέτες που πληρούν τις προϋποθέσεις για διεκδικήσεις με θετικά αποτελέσματα.