“Nέα Αρχή” Αναμόρφωση Προυπολογισμού 2020: Τι μεθοδεύεται

Αντί ο Δήμαρχος και τα πολιτικά του δεκανίκια, που του κλείνουν μάλιστα και το μάτι μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου,  να επιδίδονται σε πανηγυρισμούς και φιλάρεσκες  ανακοινώσεις για την ψήφιση της 1ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού 2020 διαστρεβλώνοντας και αποκρύπτοντας την πραγματικότητα,  ας προσπαθήσουν να απαντήσουν επί της ουσίας για όλα τα θέματα που έχουμε θέσει και διατυπώσει στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου να ελέγχουμε την Διοίκηση.

Οι δημότες ακόμη περιμένουν να μάθουν για το φιάσκο της απευθείας ανάθεσης του στολισμού, την καταστροφή του παλαιού στολισμού, τις αλλαγές των όρων του διαγωνισμού για την μίσθωση της κεντρικής πλατείας μετά την σύμβαση, την ιστορία των εκκαθαριστών που επί τόσα χρόνια εκκαθαρίζουν παλιές εταιρείες του Δήμου χωρίς αποτέλεσμα, την περιπέτεια των συμπολιτών μας με τους επαπειλούμενους εξοντωτικούς καταλογισμούς μετά από καταγγελίες του Δημάρχου, που ξεχάστηκαν όταν διοίκησε, τις μεθοδεύσεις στην ψήφιση του προϋπολογισμού και των αναμορφώσεων, την περιπέτεια στην οποία οδήγησε τον Δήμο με την ακύρωση της ανάπλασης του Αη Γιάννη, τις κατασχέσεις λογαριασμών, τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο αμαξοστάσιο του Δήμου, τα χρήματα που λείπουν από τα ταμεία του Δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα, την λεηλασία της κινητής περιουσίας του Δήμου και πολλά άλλα.

Μέχρις στιγμής όμως για όλα σχεδόν τα θέματα και ειδικότερα για αυτά που καταφανώς παραβιάζεται η νομιμότητα υπάρχει σιωπή. Ο Δήμαρχος συνεχίζει την τακτική τουνα απαντάει όποτε θέλει και σε ότι θέλει.

Κατανοούμε ότι υπάρχει αδυναμία και δυσκολία απάντησης, αλλά η όλη συμπεριφορά δείχνει και μία επικίνδυνη αντίληψη που έχει για την λειτουργία του Δήμου και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θα απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν κατά την συγκεκριμένη συνεδρίαση; Οι ευθύνες του είναι μεγάλες. Όπως μεγάλες είναι οι ευθύνες και για παρατάξεις της αντιπολίτευσης που σιωπούν. Τι φοβούνται και τι θέλουν να κρύψουν;

Τι ψήφισε η Διοίκηση Ζορμπά και η παράταξη Μυλωνάκη με την 1η Αναμόρφωση;

Μία δομική ανατροπή τουκακού προϋπολογισμού που ψηφίσθηκε προ διμήνου με τις γνωστές μεθοδεύσεις. Σημειωτέο ότι πάλι έστειλε την εισήγηση την τελευταία στιγμή αφού ούτε καν 24ωρο δεν είχε στην διάθεσή της η αντιπολίτευση για να ελέγξει και να κάνει τις δικές της προτάσεις. Τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Συνεδρίασαν την ίδια ημέρα και η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο!!! Διόρθωσαν μήπως τα κακώς κείμενα; Όχι φυσικά. Η πραγματικότητα και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Ψηφίστηκαν 63 νέα άρθρα εξόδων και 2 την τελευταία στιγμή, με συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 2.400.000 ευρώ!!!Μέσα σ αυτά έξι υπηρεσίες συμβούλων και πληθώρα υπηρεσιών και προμηθειών που όλως συμπτωματικά οι περισσότερες προϋπολογίζονται, κοντά στις 24.800 ευρώ η κάθε μία (όριο της απευθείας ανάθεσης). Προσλαμβάνουν συμβούλους για όλα, αρνούμενοι την τεχνική βοήθεια με μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Συμπεριλαμβάνει πολλές μη ρεαλιστικές εγγραφές ( όπως και στην Αναμόρφωση του Σεπτεμβρίου του 2019, που εξαναγκάσθηκαν να διορθώσουν στο τέλος του χρόνου), χωρίς να προσδιορίζεται το αντικείμενο των υπηρεσιών ποιοτικά και ποσοτικά και χωρίς παραστατικά από τις αρμόδιες διευθύνσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης εξωπραγματικούς προϋπολογισμούς στην προμήθεια εξοπλισμού και οχημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας με ποσά που θα αναλώσουν μεγάλο μέρος του αποθεματικού χωρίς να λύσουν τα διαχρονικά προβλήματα που αφορούν τόσο στο αμαξοστάσιο όσο και στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων και να προσαρμοσθούμε ως Δήμος με τις προβλέψεις του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού μειώνοντας το κόστος διαχείρισης.

Επίσης, πολλές μικρές και μεγαλύτερες δαπάνες ομοειδών αντικειμένων που θα μπορούσαν να ενοποιηθούν για την επίτευξη καλύτερου οικονομικού αποτελέσματος μετά από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα και με πρότασή μας, αλλά όπως φαίνεται βολεύουν οι κατατμήσεις γιατί είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Πολλές οι υποσχέσεις, πολλές καιοι ανάγκες της πολιτικής συναλλαγής για την εξασφάλιση περιστασιακής συναίνεσης στα κρίσιμα. Βαρύ όμως είναι και το τίμημα που πέφτει στις πλάτες των δημοτών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στήνεται ένα σκηνικό δημιουργίας προϋποθέσεων απευθείας αναθέσεων που δεν έχει προηγούμενο!!! Μας  έχει συνηθίσει σ’ αυτό η Διοίκηση Ζορμπά.

Όποια πέτρα να σηκώσεις κρύβονται από κάτω οι κολλητοί, οι κουμπάροι, οι συγγενείς οι φίλοι, οι φιλενάδες, η παραβίαση της λογικής και η κακοδιοίκηση.

Δεν θα επιτρέψουμε ο Δήμος να μετατραπεί σε βιομηχανία πρόσληψης αργόμισθων και συμβούλων. Αρκετά πληρώνει ο δημότης που βλέπει γύρω του τι γίνεται, που θυμάται τις ξεχασμένες προεκλογικές υποσχέσεις, που νοιώθει στο πετσί του την ίδια μιζέρια και όλα τα κακώς κείμενα στις παραμελημένες γειτονιές της πόλης. Ο δημότης περιμένει να δει λύση στα προβλήματά του και όχι να χρηματοδοτεί τις στρατιές των συμβούλων του Δημάρχου και των συνεργατών του, που τώρα δηλώνουν ανεπαρκείς να διοικήσουν χωρίς «συμβουλές».Έχει βουίξει η πόλη για το γεγονός πρόσληψης συμβούλου έναντιαδρής αμοιβής για να συμβουλεύει τον Δήμαρχο για τα αδέσποτα, ενώ προβλέπονται ξεχωριστές δαπάνες για κτηνιατρικές υπηρεσίες και πρόσληψη υπαλλήλου και επιπροσθέτως υπάρχει σύλλογος και πολλοί φορείς  που προσφέρονται να το κάνουν δωρεάν.

Η αλαζονεία, τα ψέμα, η ανούσια προβολή και οι τεχνητές αντιπαραθέσεις με συμψηφισμούς γεγονότων του παρελθόντος, συνυπάρχουν σε καθημερινή βάση για να θολώνουν το τοπίο και να αποπροσανατολίζουν τους δημότες από τα πραγματικά και ουσιώδη θέματα. Έτσι μπορούν κάποιοι να επιδίδονται απερίσπαστοι σε μεθοδεύσεις που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.

Τα φαινόμενα θεσμικής εκτροπής, όπως έχουμε από καιρό επισημάνει, πολλαπλασιάζονται. Μια παρέα από συγγενείς, κολλητούς, κουμπάρους και φίλους, απέχοντας από αυτό που ονομάζουμε χρηστή διοίκηση, παραβιάζουν συνεχώς την κοινή λογική, την αισθητική, τη νοημοσύνη των δημοτών και τους κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς. Οι δημότες κρίνουν.

Η Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή συνεπής στις δεσμεύσεις της αναδεικνύει όλα τα ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση.