Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα ισχύει αν την επιβάλλει η κυβέρνηση

Η άρνηση μερίδας των πολιτών να εφαρμόσουν τα μέτρα περιορισμού στη μάχη κατά του κορονοϊού, αυξάνει τις πιθανότητες για επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πολύ κοντά στην απόφαση για lock down είναι η κυβέρνηση με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα να είναι καθημερινή και τη χώρα να μετρά 13 νεκρούς, αλλά και λόγω της διαρκούς ανυπακοής μερίδας των πολιτών, δεν αποκλείεται ακόμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αυτό το ενδεχόμενο άφησε άλλωστε ορθάνοιχτο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στο Open, στηλίτευση αντικοινωνικές συμπεριφορές, που θα προκαλέσουν αυστηροποίηση των μέτρων.

“Δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα” είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην πιθανότητα του πλήρους αποκλεισμού, σημείωσε επί λέξει:

“Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε. Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε”.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα και σίγουρα οι εικόνες των ανέμελων ταξιδιωτών, οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με  το ereportaz.gr, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το lock down, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους, ενώ ελεύθερα θα μετακινούνται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και οι ένστολοι σε υπηρεσία.

Παράλληλα, με ειδικό καρτελάκι θα επιτρέπεται η κυκλοφορία στους υπόλοιπους εργαζόμενους, εφόσον η εταιρεία που εργάζονται είναι ακόμη σε λειτουργία.

Την ίδια στιγμή, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και οι πτήσεις από και προς τη χώρα.

Παρόμοιες θα είναι οι κινήσεις και στις ακτοπλοϊκές γραμμές, με τα πλοία να μεταφέρουν στη νησιωτική χώρα τρόφιμα ναι αναλώσιμα. Ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης του φονικού ιού, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της πώλησης καυσίμων με κουπόνια και μόνο σε εργαζόμενους που αποδεδειγμένα είναι απαραίτητο να μετακινούνται.

Όσοι εντοπίζονται να κυκλοφορούν ασκόπως και χωρίς καμία αιτιολογία, θα συλλαμβάνονται από την αστυνομία.