“Λαϊκή Συσπείρωση”: Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί. Μένουμε σπίτι, βγάζουμε συμπεράσματα.

Η προστασία της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται κυρίως με μέτρα πρόληψης, πρώτα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, και με την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη και η απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις.

 Ένα ποσοστό, που φτάνει το 15% όσων νοσήσουν, θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο και ένα ποσοστό από 5% (Κίνα) μέχρι 12% (Ιταλία) θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, άρα και κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η πανδημία έφερε στο φως τα τεράστια προβλήματα του απαξιωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες και ανοίγει κερδοφόρα πεδία δράσης στο κεφάλαιο. 30.000 κενές οργανικές θέσεις, 700 ΜΕΘ που δεν επαρκούν ούτε σε κανονικές συνθήκες.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα.

Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Να ενταχθούν οι ιδιώτες γιατροί, στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Προτάσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για το Δήμο μας.

Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.

Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.

Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουνοικογενειακό γιατρό.

Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

Τα συλλογικά όργανα του Δήμου και πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεχίσει, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες την λειτουργία του.

Δεν μοιράζονται το ίδιο βάρος οι εργαζόμενοι και επιχειρηματικοί όμιλοι, από την επιδημία. Οι εργαζόμενοι είτε παίζουν τη ζωή τους κορόνα – γράμματα σε χώρους δουλειάς,  είτε «εισπράττουν» απληρωσιά, αναγκαστικές άδειες και απολύσεις, ενώ οι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών απολαμβάνουν το «ζεστό» χρήμα από την «ποσοτική χαλάρωση» και σχεδιάζουν την κερδοφορία τους για μετά την κρίση.  Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να θυσιάσουν ότι έμεινε όρθιο από τα χρόνια της κρίσης, τους λένε να περάσουν με τα 800 ευρώ το δίμηνο, με επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση, ενώ οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν ήδη «περίοδο χάριτος» σε δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.  Η επόμενη ημέρα να βρεί τους εργαζόμενους, όλο το λαό, πιο δυνατό, πιο συσπειρωμένο στον αγώνα για τα δικαιώματά του.

Για την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Γκιζιώτης, Γιώργος Τσιμπουκάκης.