Εκοιμήθη ο Ιερέας Χαράλαμπος Σιώτης ο παλαιότερος της Αγίας Παρασκευής

Χαράλαμπος Σιώτης

«Έκοιμήθη» σήμερα γαλήνια και ειρηνικά, ο πάτερ Χαράλμπος Σιώτης με καταγωγή από το νησί της Τήνου. Ακολουθεί το μήνυμα της κόρης του.

Την ημέρα της εθνική μας εορτή και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου «έφυγε» γαλήνια και ειρηνικά ο πατέρας μου πάτερ Χαράλαμπος Σιώτης ένας από τους παλαιότερος ιερείς της Αγίας Παρασκευής .Την λαμπρή αυτή ημέρα για τον χριστιανισμό και το ιερό νησί της Τήνου, της καταγωγής του, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, επέλεξε η Μεγαλόχαρη να τον πάρει στην αγκαλιά της, στην αιωνιότητα, στην ζωή κοντά στον Θεό, όπως άλλωστε διδάσκει και η ορθόδοξη πίστη μας, την οποία υπηρέτησε με πάθος και αγάπη.

Ένας μοναδικός πατέρας που έδωσε και στα δύο του παιδιά αγάπη, αρχές και αξίες. Ένας ιερέας που τίμησε πλέον των πενήντα ετών την ιεροσύνη, επιλέγοντας όχι μόνο να παραμείνει πιστός στα τυπικά του καθήκοντα, αλλά κυρίως να είναι δίπλα στον συνάνθρωπο.

Να έχει πάντα ανοικτή την αγκαλιά του, να λέει πάντα ένα καλό λόγο, να βοηθάει στην πράξη κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, νόμιμης ή παραβατικής συμπεριφοράς.

Ο παπά- Χαράλαμπος δεν έβλεπε το “φαίνεσθαι”, δεν κοιτούσε την επιφάνεια, ασχολούνταν με την ψυχή των ανθρώπων, με αυτό που «ήταν» πραγματικά.

Υπηρέτησε την πατρίδα μας και τους υγιείς θεσμούς αυτής, αναδεικνύοντας τις ευγενείς αξίες, που θα πρέπει να εμφορείται ένας αληθινός και ουσιαστικός άνθρωπος, πολίτης, χριστιανός.

Η εγκάρδια προσφώνηση του «αγάπη μου» , που αποκαλούσε τον συνομιλητή του, ευφραίνοντας τον με τον πιο γλυκό και όμορφο τρόπο, εξέφραζε το μεγαλείο του χαρακτήρα του και την ομορφιά της ψυχής του.

Πόσο αληθινά και βαθιά καθρεφτιζόταν η προσφώνηση του αυτή στο χαρακτηριστικό χαμόγελο του!

Πραγματικά, προσέφερε ανεξάντλητα όλη την ζωή του αληθινή αγάπη σε όλους μας, στην σύζυγο του, στα παιδιά του, στους συγγενείς του, στους φίλους του, στους ενορίτες του, στους μαθητές του, σε κάθε συνομιλητή του και συνάνθρωπο.

H πλούσια αυτή παρακαταθήκη του θα φωτίζει τα βήματα μας, θα ζεσταίνει τις καρδιές μας και θα αναζωογονεί τις σκέψεις μας.

Προσωπικά έχασα τον Πατέρα μου, κάτι που με πονά πολύ. Είμαι όμως πολύ περήφανη για αυτά που προσέφερε στους συνανθρώπους του και πολύ ήσυχη γιατί “έφυγε» πλήρης ημερών στα 98 ήρεμα και γαλήνια.

Πατέρα, αιώνια σου η μνήμη

Νέλη Σιώτη

ekklisiaonline.gr