Δημοσκόπηση-Κορωνοϊός: Πώς αξιολογούν οι πολίτες τις αποφάσεις της κυβέρνησης – Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και θετική αξιολόγηση των αποφάσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, δείχνει νέα πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενήργησε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. 

Στην ίδια έρευνα, καταγράφεται η ανησυχία των πολιτών για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό αναφορικά με τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας, ενώ πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες απαντούν πως έχει επηρεαστεί “πολύ” και “αρκετά” η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, εξαιτίας της επιδημίας και των μέτρων.

Η δημοσκόπηση έγινε με τηλεφωνική μέθοδο και χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, σε δείγμα 1.254 ενηλίκων το διάστημα 30 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2020.

 Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 45% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ και η μεταξύ τους “ψαλίδα” ανοίγει στις 23 μονάδες. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.

Σχετικά με το θέμα του κορονοϊού, που βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας, το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πως ανησυχεί “πολύ” και  “αρκετά” από την επιδημία μετά και τα κρούσματα στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, περισσότερο ανησυχούν οι ερωτώμενοι ηλικίας 60 ετών και άνω (σε ποσοστό 84%), ακολουθούν οι ηλικίας 45-59 ετών (78%), οι ηλικίας 30-44 ετών (75%) και τέλος οι ηλικίας 17-29 ετών (69%).

Σε ερώτηση κατά πόσο έχουν επηρεάσει η επιδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί τη ζωή και την καθημερινότητα της οικογένειάς τους, το 83% των συμμετεχόντων απαντά “πολύ” και αρκετά”.

Το 57% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απαντά ότι έχει επηρεαστεί “πολύ” και “αρκετά” η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του από την επιδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Το 82% όσων απάντησαν στις ερωτήσεις, αξιολογεί ως “σίγουρα θετικά” και “μάλλον θετικά” τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στις εξελίξεις στην επιδημία του κορονοϊού.

Εξειδικεύοντας, το 94% των ψηφοφόρων της ΝΔ αξιολογεί “μάλλον έως σίγουρα θετικά” την κυβέρνηση, το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δίνει την ίδια απάντηση και ποσοστό 89% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, απαντά με τον ίδιο τρόπο.

Σχετικά με τη στάση και τις προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επιδημία, το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα αξιολογεί “σίγουρα θετικά” και “μάλλον θετικά” την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ερώτηση που αφορά στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων, το 92% των ψηφοφόρων της ΝΔ τα αξιολογεί ως “μάλλον έως σίγουρα θετικά”, ενώ την ίδια απάντηση δίνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 84% και του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 90%,

Ερωτηθέντες για το ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, το 53% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αυξάνει τα ποσοστά του σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (45%). Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 22% (έναντι 26% στην προηγούμενη έρευνα), ενώ το 20% των συμμετεχόντων απαντά “κανέναν από τους δύο” και το 5% “ΔΓ/ΔΑ”.

real.gr