Saint Brieuc – Αγία Παρασκευή: Ισχυροί δεσμοί που δυναμώνουν με το πέρασμα του χρόνου

Οι Δήμαρχοι Κλοντ Σονιέ και Λεονάρδος Χατζηανδρέου υπογράφουν τον όρκο της αδελφοποίησης

Η πρώτη πόλη που απέκτησε τον τίτλο της αδελφής πόλης για την Αγία Παρασκευή ήταν το Saint Brieuc της Γαλλίας. Βρίσκεται στο νομό της Κοτ ντ’ Αρμόρ στην περιοχή της Βρετάνης, στα βορειοδυτικά της Γαλλίας.

Η ιστορία των δύο πόλεων σε βάθος χρόνου είναι μεγάλη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Τα πρώτα βήματα

1988 Ο γλύπτης Κυριάκος Ρόκος και η χαράκτρια Ρουμπίνα Σαρελάκου κάτοικοι Αγίας Παρασκευής, πρόβαλαν τη δουλειά τους στο Saint Brieuc. Ήταν η ευκαιρία να γίνει η γνωριμία των δημάρχων των δύο πόλεων, Κλοντ Σωνιέ και Λεονάρδου Χατζηανδρέου.

1989 Έλληνες και Βρετόνοι ζωγράφοι και χαράκτες εκθέτουν τα έργα τους αρχικά στην πλατεία του Αη Γιάννη τον Ιούλιο 1989 και κατόπιν στο Saint Brieuc τον Νοέμβριο 1989. Έργα των παιδικών εργαστηρίων του Δήμου εκθέτονται στο «Μήνα του παιδιού».

Λ. Χατζηανδρέου, Κ. Σονιέ και Μανώλης Γλέζος καλεσμένος στις εκδηλώσεις στο Saint Brieuc

1990 Γίνονται οι πρώτες ανταλλαγές νέων όπου νέοι από το Saint Brieuc και τη Βρετάνη φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα Αττικής μαζί με νέους από την Αγία Παρασκευή. Η πρώτη φάση έχει γίνει και η ιδέα της αδελφοποίησης αρχίζει να ωριμάζει.

1991 Οι επαφές των δημάρχων έχουν ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 1991. Το πρώτο μέρος της αδελφοποίησης γίνεται στην πόλη του Saint Brieuc με εκδηλώσεις που συμμετέχουν 25 μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Αγ. Παρασκευής. Η αποστολή συμμετέχει και στην έκθεση του Κοτ ντ’ Αρμόρ (αντίστοιχη με την έκθεση Θεσσαλονίκης), έχει ελληνικό περίπτερο με τουριστικά εκθέματα και ελληνικά προϊόντα, χάρτη της Αγ. Παρασκευής και φωτογραφίες από την πόλη.

Το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση του Κοτ ντ’ Αρμορ

1992

  • Το δεύτερο μέρος στην Αγ. Παρασκευή (Μάιος 1992) όπου αντίστοιχα 25 μέλη του Δ.Σ. και παράγοντες της Γαλλικής πόλης μετέχουν σε εκδηλώσεις πολιτισμού για μία εβδομάδα (παραδοσιακούς χορούς, μουσικά συγκροτήματα, θεατρική παράσταση, εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής, κατασκευής χαλκού-ορείχαλκου). Γίνονται ξεναγήσεις εντός ορίου πόλης σε Δημόκριτο, ΕΡΤ, Κολέγιο, Μοναστήρι, σχολεία, Κ.Ψ.Υ., αθλητικούς χώρους και εκτός ορίων πόλης εκδρομές σε Ακρόπολη, Δελφούς, Σούνιο, Αίγινα, Ύδρα.
  • Το Σεπτέμβριο υπάλληλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης επισκέπτονται την αντίστοιχη Βιβλιοθήκη στην Γαλλική πόλη για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
  • Περίπου 250 μαθητές των δύο πόλεων ανταλλάσσουν διευθύνσεις.
  • Τον Οκτώβριο ένας δημοτικός σύμβουλος και ένας αθλητής συμμετέχουν στους Λαϊκούς αγώνες δρόμου στο Saint Brieuc.

1993

  • Το Μάρτιο ένας Γάλλος φωτογράφος κέρδισε βραβείο σε διαγωνισμό του Saint Brieuc με θέμα φωτογραφίες από την Αγία Παρασκευή.
  • Το Μάιο επίσημη αντιπροσωπία έρχεται στην Αγία Παρασκευή για τη 2η επέτειο της αδελφοποίησης.
  • Τον Ιούλιο πρόσκοποι και Οδηγοί μεταβαίνουν στο Saint Brieuc στα πλαίσια του προγράμματος «Νεολαία για την Ευρώπη».

1994

  • Μάρτιος μεταβαίνουν στη Γαλλία μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
  • Ιούλιο – Αύγουστο πρόσκοποι και Οδηγοί φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Σουνίου και του Παρνασσού από προσκόπους της Αγίας Παρασκευής.

1995 Τον Αύγουστο προγραμματίζεται εκδρομή 11 ημερών στην Βρετάνη και ιδίως στην πόλη του Saint Brieuc υπαλλήλων του Δήμου και μελών των οικογενειών τους.

.

Η Τελετή Αδελφοποίησης

Πρόκειται για μια γιορτή με ιδιαίτερη λαμπρότητα που πραγματοποιήθηκε και στις δύο πόλεις.  Όπως ορίζεται, κατά τη διάρκεια της τελετής γίνεται

  • υποδοχή των αντιπροσωπιών στην είσοδο της πόλης
  • παρέλαση με μουσική και σημαίες
  • έπαρση της Ευρωπαϊκής σημαίας και των σημαιών των δύο χωρών
  • ανάκρουση των Εθνικών ύμνων και του Ευρωπαϊκού
  • λόγοι Δημάρχων
  • ορκωμοσία και υπογραφή της Περγαμηνής
  •  πανηγυρικοί λόγοι από παριστάμενες προσωπικότητες
  • Διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και πιθανά ονοματοδοσία ενός δρόμου ή μιας πλατείας με το όνομα της αδελφής πόλης
  • Καθότι αποτελεί ευρωπαϊκή ιδέα σκόπιμη είναι η παρουσία Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Γιαννίκ Σαβιντάν

Ο πρωτοπόρος της αδελφοποίησης των δύο πόλεων με μεγάλη προσφορά ήταν ο Γιαννίκ Σαβιντάν, ο οποίος δυστυχώς χάθηκε πολύ νέος. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης, κ. Νίκος Παγώνης τον περιγράφει ως σπάνιο άνθρωπο, που δούλευε πολύ σεμνά και ταπεινά, χωρίς ποτέ να διεκδικεί τίτλους και αξιώματα. Ήταν γεμάτος οράματα, ιδέες και όνειρα. Ένα από αυτά ήταν η αδελφοποίηση του Saint Brieuc με την Αγία Παρασκευή.

Γιαννίκ Σαβιντάν

Η πρώτη επαφή

Το 1987 η κ. Όλγα Κακλαμάνου, Προϊσταμένη του Πνευματικού Κέντρου του δήμου, μετά από αίτησή της στο Γαλλικό Ινστιτούτο επελέγη να παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Γνωριμία με τη Γαλλία» στην περιοχή της Βρετάνης. Υπεύθυνος του Γαλλικού Υπουργείου Νεολαίας και Άθλησης για το πρόγραμμα αυτό ήταν ο Γιαννίκ Σαβιντάν. Η γνωριμία τους στάθηκε αφορμή να γεννηθεί η ιδέα της αδελφοποίησης των δύο πόλεων που ξεκίνησε με πολιτιστικές ανταλλαγές (όπως ήδη έχει αναφερθεί). Σε όλη την πορεία της αδελφοποίησης ο Γιαννίκ Σαβιντάν ήταν παρών και συνέβαλε αποφασιστικά στο πλησίασμα των πολιτισμών και της κουλτούρας των δύο λαών.

Saint-Brieuc-1998

Το 1990 έρχεται ως Κοινωνικο-Πολιτιστικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, κατοικεί για 4 χρόνια στην Αγία Παρασκευή και συνεχίζει να βοηθά με ποικίλους τρόπους το δήμο μας (δημόσιες σχέσεις, προγράμματα, κλπ).

Ημερίδα για τα 10 χρόνια αδελφοποίησης στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

Δέκα χρόνια αδελφοποίησης και πλατεία Αγ. Παρασκευής στο Saint Brieuc

Τα δέκα χρόνια της αδελφοποίησης με το Saint Brieuc γιορτάστηκαν και στις δύο πόλεις.

Στην Αγία Παρασκευή στις 19 Μαΐου 2001

Στο αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Πολιτισμική Ποικιλία στην Ευρώπη» την οποία οργάνωσε η Επιτροπή Αδελφοποίησης τιμώντας τα 10 χρόνια της αδελφοποίησης (1991-2001).

Βόλτα στην πόλη του Saint Brieuc

Στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Παγώνης τόνισε πως «Τα δέκα χρόνια δημιουργικών επαφών και ανταλλαγών εμπλούτισαν τις αδελφοποιήσεις μας και λειτούργησαν σαν καταλύτης στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής μας συνείδησης με σεβασμό στη διαφορετικότητα αλλά και στις εθνικές και τοπικές επιλογές μας».  

Saint-Brieuc-1998

Γενικός εισηγητής ήταν ο Δήμαρχος του Saint Brieuc, M. Bruno Joncour, παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Γεροσκήπου (της έτερης αδελφοποιημένης πόλης του δήμου μας), κ. Μενέλαος Χριστοδούλου, ο κ. Κ. Λινοξυλάκης εκπροσωπώντας την Νομάρχη Ε. Μπεσμπέα και ο πρόεδρος του «Δημοκρίτου», κ. Δ. Ιθακήσιος. Χαιρετισμό έστειλαν ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος και ο υπουργός Γεωργίας κ. Ανωμερίτης. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η δημοσιογράφος της ΝΕΤ Σοφία Τσιλιγιάννη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Αργυρός.

Στο Saint Brieuc στις 9-12 Μαΐου 2002

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης Νίκος Παγώνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σκουλάς, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Επιτροπής και το χορευτικό συγκρότημα «ΚΟΥΡΗΤΕΣ». Πέρα από τις εκδρομές-ξεναγήσεις και τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα «Αλέκος Κοντόπουλος – Ερνέστ Ρενάν. Συνάντηση Λόγου και Τέχνης πέρα από το χρόνο και τον τόπο».

Το γλυπτό του Κ. Ρόκου στήν Αγία Παρασκευή
Το γλυπτό του Κ. Ρόκου και στο Saint Brieuc.
Το γλυπτό του Κ. Ρόκου και στο Saint Brieuc.

Πλατεία Αγίας Παρασκευής

Στις 11 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια της «πλατείας Αγ. Παρασκευής», όπως ονομάστηκε ένα από τα σημεία εισόδου – πλατείας στην πόλη του Saint Brieuc. Οι δύο δήμαρχοι έκαναν τα αποκαλυπτήρια της σήμανσης του δρόμου και του γλυπτού, που συμβολίζει την αδελφοποίηση και φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Κυριάκο Ρόκο. Ο ίδιος δημιούργησε και το γλυπτό της αδελφοποίησης στην πλατεία του δήμου Αγ. Παρασκευής.

Λ. Χατζηανδρέου, Ο. Κακλαμάνου, Κ. Μοσχονά, Ν. Παγώνης
Σταύρος Κώτσης και Λεονάρδος Χατζηανδρέου
Εισητήριο Αεροπλάνου 1992
Εισητήριο Τρένου 1993

Νίκος Παγώνης

Από το ξεκίνημα της ιστορίας της Αδελφοποίησης για την Αγία Παρασκευή και έως πολύ πρόσφατα, το 2019, υπάρχει ένας άνθρωπος που έτρεξε, έψαξε, συνεργάστηκε και βοήθησε τις επιτυχείς εξελίξεις.

Ήταν μέλος της Επιτροπής Αδελφοποίησης από την πρώτη μέρα σύστασής της με αρμοδιότητα οργανωτικού και εκδόσεων. Οργάνωσε την αδελφοποίηση με το Saint Brieuc και το πρώτο μέρος της Γκρότσκα. Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής για μια 10ετία περίπου, από το 1993 -2002, παρέμεινε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το 2019, οπότε και αποχώρησε.

Δεν είναι άλλος από τον κ. Νικόλαο Παγώνη.

Ο κ. Παγώνης ήταν και είναι συνοδοιπόρος μας σε αυτή την αναδρομή για την ιστορία των αδελφοποιήσεων του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Είναι συνυφασμένος με την ιστορία της Επιτροπής και ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούν να ρίξουν φως στο παρελθόν και που έχουν τη διάθεση να κάνουν τους δημότες κοινωνούς στην έννοια και τη σημασία της Αδελφοποίησης.

Σκηνή από τις εκδηλώσεις για την επισφράγιση της αδελφοποίησης
Ο Δήμαρχος Λεονάρδος Χατζηανδρέου στο ταξίδι για την υπογραφή του όρκου

Στο παρόν

Οι δύο πόλεις στην εξέλιξη του χρόνου συνεχίζουν να αλληλοεπιδρούν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά τις μετέπειτα δράσεις τους ΕΔΩ.

Ευχαριστίες

Οφείλουμε  να ευχαριστήσουμε τον κ. Νίκο Παγώνη για την εξιστόρηση των γεγονότων και τις φωτογραφίες που μας παρείχε.

Επίσης τον κ. Φίλιππο Λέτζη που μας εμπιστεύθηκε το αρχείο της τοπικής εφημερίδας «ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ».

Υποδοχή στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και βράβευση των Γάλλων δημοτών του Saint Brieuc, Gerard Rault και Michel Mahe. Οι δύο ποδηλάτες συμμετείχαν στο ράλι Saint Brieuc-Αγία Παρασκευή  που διήρκεσε από τις  8-5-2007 έως 1-6-2007 και βραβεύτηκαν από την Επιτροπή Αδελφοποίησης και τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Άθλησης, Γιάννη Μυλωνάκη.

Σχετικά άρθρα:

Από την Αδελφοποίηση των πόλεων στην Επιτροπή Αδελφοποίησης της Αγίας Παρασκευής

.

Υ.Γ. Το υλικό που δημοσιεύεται αποτελεί αυστηρά ιδιοκτησία του aparaskevi-images.gr. Σε περίπτωση που κάποιος/οι επιθυμούν να αναδημοσιεύσουν ολόκληρο ή τμήμα του είναι υποχρεωμένος/οι να αναφέρουν ευανάγνωστα την πηγή. Σε περίπτωση χρήσης του υλικού με οικονομικό όφελος θα πρέπει να ζητηθεί η έγγραφη άδεια της εταιρείας SmartiT, ιδιοκτήτριας του aparaskevi-images.gr. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν άμεσα νομικές διαδικασίες.