Ας μην καταπίνουμε αμάσητο ότι μας σερβίρεται …

Photo: shutterstock

Γράφει η Λένα Μαρκή

Τις τελευταίες ημέρες έλαβε χώρα ένα συμβάν που απασχόλησε ιδιαίτερα και δόθηκε αρκετά μεγάλη έκταση στο διαδίκτυο τουλάχιστον. Αναφέρομαι στην υπόθεση της προσφοράς αλλοιωμένων τροφίμων προς εργαζόμενους του δήμου. Όπως καταγγέλθηκε από το Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά το Μ. Σάββατο κάποιοι προσέγγισαν 8 εργαζόμενους στο Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα και τους πρόσφεραν τρόφιμα λόγω Πάσχα. Ο σκοπός ευγενικός και άξιος συγχαρητηρίων.

Όμως θέλω να καταθέσω ορισμένες σκέψεις που προκύπτουν από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως.

Οι εθελοντές – χορηγοί απευθύνθηκαν στο σύλλογο εργαζομένων και όχι στο Δήμο, κοινοποιώντας την πρόθεσή τους για μια πράξη που θα λάμβανε χώρα σε Υπηρεσία του Δήμου.

Αλήθεια δεν θα ήταν ορθότερο οι εθελοντές να επικοινωνήσουν με το Δήμο και δη τους αρμόδιους της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ώστε μέσω αυτών να γίνει η προσφορά;  Πως νομιμοποιούνται να πηγαίνουν σε μέλη του προσωπικού, σε χώρους εργασίας του δήμου ή σε δομές του δήμου απευθείας;

Οι ωφελούμενοι από την πράξη αυτή, όταν αντιλήφθηκαν ότι τα τρόφιμα ήταν αλλοιωμένα απευθύνθηκαν και παραπονέθηκαν στο Δήμαρχο και προσκόμισαν φωτογραφίες (όπως αναφέρει ο ίδιος), γιατί είχαν την εντύπωση ότι τα τρόφιμα προήλθαν από το Δήμο!

Ο Σύλλογος Εργαζομένων (ΣΕΡΔΑΠ) στην ανακοίνωσή του στράφηκε ξεκάθαρα εναντίον του Δημάρχου, χωρίς να κάνει κουβέντα για τα αλλοιωμένα τρόφιμα και τον κίνδυνο που αυτά μπορεί να είχαν για τους εργαζόμενους που τα έλαβαν. Προφανώς το μόνο που ενδιέφερε, ήταν να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες. Όπως αναφέρουν στο δελτίο Τύπου, αυτοί ειδοποίησαν μόνο τους 8 εργαζόμενους να παραβρεθούν!

Εθελοντισμός. Καλός ως ιδέα, αλλά στην πράξη πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Για κάθε δράση πρέπει να υπάρχει ένας αλγόριθμος που θα ακολουθείται για την ορθή λειτουργία της και για την προστασία των ωφελούμενων, αλλά και των συμμετεχόντων εθελοντών. Θα πρέπει να υπάρχει ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σε όλες τις πράξεις. Θα πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας.  Δεν μπορεί για παράδειγμα να προσφέρονται τρόφιμα χωρίς να ελεγχθούν επιστάμενα πρωτίστως. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν τα κατανάλωναν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι; Ποιος θα έφερε την ευθύνη;

Αξιέπαινη η όποια προσφορά, αρκεί να είναι σαφής και να μην δημιουργεί αλληλοσυγκρουόμενες και λανθασμένες εντυπώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση από λάθος αντίληψη ζητήθηκαν τα ρέστα από το Δήμο, που στην ουσία δεν είχε καμία ανάμιξη, ούτε γνώση.

Από ποιον προέρχεται ο εθελοντισμός; Ερευνώντας όσο ήταν δυνατόν την ομάδα που πρόσφερε τα τρόφιμα, διαπίστωσα πως στην ιστοσελίδα τους αναφέρονται ως «μια κοινωνική πρωτοβουλία» και όπως αναγράφεται στο «Καλωσόρισμα» της σελίδας, «είμαστε μια ομάδα χορηγών και εθελοντών που στηρίζουμε την κοινωνική αλυσίδα, με τρόφιμα και πολιτιστικά προγράμματα». Δεν βρήκα κάποιο καταστατικό δημοσιευμένο και υποθέτω ότι δεν πρόκειται για Μ.Κ.Ο.. Θα μπορούσε κάποιος να μας διαφωτίσει περισσότερο αν πρόκειται απλά για μια παρέα ή κάτι παραπάνω;

Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα

Ότι ορισμένοι δεν αντιλήφθηκαν τη σημαντικότητα αυτού που έγινε. Δεν κατάλαβαν ότι έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των συνανθρώπων τους.

Ότι είναι καλή η εθελοντική προσφορά, αλλά ενέχει και ευθύνες που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν λόγω φόρτου εργασίας ή τυχαίου λάθους, ιδίως όταν τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και δίνονται λάθος εντυπώσεις ως προς το ποιος προσφέρει σε ποιον.

.

Υ.Γ.1 Να σημειώσω, ότι εκτός των ανακοινώσεων του Δημάρχου και του ΣΕΡΔΑΠ, δύο ακόμη ανακοινώσεις – απαντήσεις επί του θέματος που δημοσιοποιήθηκαν, δεν έφτασαν ποτέ στο aparaskevi-images.gr.

Υ.Γ.2 Δυστυχώς δεν υπάρχει πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα, πέρα από κάποιες προσπάθειες που συνδέθηκαν με τη λειτουργία των Μ.Κ.Ο., την εθελοντική προσφορά στην Πολιτική Προστασία και κάποια Σώματα Ασφαλείας (Λιμενικό, Πυροσβεστική) το υπόλοιπο πλαίσιο είναι ασαφές. Αυτό δημιουργεί μεγάλες αδυναμίες και αντικρουόμενες απόψεις. Οπότε οι ευθύνες σε ομάδες που δεν υπόκεινται σε Μ.Κ.Ο. και φορείς εξυπακούεται ότι βαρύνουν τις ίδιες ως ομάδα.