Διάγγελμα Μητσοτάκη: Εκκλησίες, σχολεία, καταστήματα, Πρωτομαγιά και sms – Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

Έτσι θα είναι από τις 4 Μαΐου η «νέα κανονικότητα». Αύριο στις 18.00 οι ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέλος τα sms και οι βεβαιώσεις

.

Τις πρώτες πτυχές του σχεδίου της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων και «την επιστροφή στη νέα κανονικότητα» παρουσίασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα. Αμέσως μετά, θ’ ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Πρώτα εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις 4 Μαΐου θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία. Θ’ ακολουθήσουν – πιθανότατα μία εβδομάδα μετά – τα σχολεία, με τον κ. Πέτσα να σημειώνει πως θ’ ανοίξουν «σταδιακά και με απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αφορά το αρχικό άνοιγμα μόνο τη Γ’ Λυκείου, όπως παρουσίασε νωρίτερα το newsit.gr. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία

Θ’ ακολουθήσουν τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, καθώς και τα καταστήματα εστίασης με… τραπεζάκια έξω και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα θα επαναλειτουργήσουν προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου κι εφόσον έχει επανέλθει μια κάποια κανονικότητα στις μεταφορές.

Πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες

Για τις εκκλησίες, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα είναι ανοιχτές άμεσα για ατομική λατρεία και σύντομα, με βάση τις οδηγίες των ειδικών, θ’ ανοίξουν τις πόρτες τους και για τις λειτουργίες, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες ως προς τους παρευρισκόμενους.

Μεταφέρεται η Πρωτομαγιά

Επίσης, ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κι έτσι την ερχόμενη Παρασκευή θ’ απαγορεύονται συγκεντρώσεις και άλλοι εορτασμοί, καθώς, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έως τις 4 Μαΐου ισχύουν κανονικά όλα τα περιοριστικά μέτρα και κάλεσε προς τούτο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα εργατικά συνδικάτα να συμμορφωθούν.

Τέλος τα sms και οι βεβαιώσεις

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, στις 4 Μαΐου θ’ αρθούν οι περιορισμοί εντός νομού και θα καταργηθούν τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακίνησης. Επίσης, όπως παρουσίασε το newsit.gr, για ένα μεταβατικό στάδιο δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις προς την επαρχία, π.χ. από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο και πάντοτε εκτός των ορίων κάθε νομού.

Πληρωμές επιδομάτων

Ο κ. Πέτσας παράλληλα παρουσίασε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των επομένων ημερών, με το οποίο ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της κρατικής στήριξης προς εργαζομένους κι επιχειρήσεις.