3η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού 2020. Η ίδια άθλια μεθόδευση

 Ο Δήμαρχος, αυτή τη φορά μόνος του, χωρίς άλλη παράταξη «να του βάλει πλάτη», εν μέσω κρίσης και κορωνοϊού προχώρησε στην ψήφιση της 3ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού 2020 με την ίδια μεθόδευση, με την ίδια αλαζονεία και την ίδια τακτική να αγνοεί προτάσεις και να απαντάει όποτε θέλει και σε ότι θέλει.

Τι ψήφισε η μειοψηφία της Διοίκησης Ζορμπά με την 3η Αναμόρφωση; (ΨΗΦΟΙ: 11 ΘΕΤΙΚΕΣ 19 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ)

Μία επαναλαμβανόμενη δομική ανατροπή του κακού προϋπολογισμού που ψηφίσθηκε με τις γνωστές μεθοδεύσεις, αφού  πάλι έστειλε την εισήγηση την τελευταία στιγμή ώστε να μην έχει στην διάθεσή της η αντιπολίτευση  τον απαιτούμενο χρόνο για να ελέγξει και να κάνει τις δικές της προτάσεις. Και παρά την καταψήφιση του Δημοτικού Συμβουλίου,  θα ισχύσει η μειοψηφική πρόταση της Διοίκησης αφού όπως είναι φυσικό, δεν ήταν δυνατόν να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις. Αυτή ήταν μία άθλια μεθόδευση που δεν έγινε τυχαία. Συνεδρίασαν, με τηλεδιάσκεψη αυτή τη φορά, την ίδια ημέρα πάλι και η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο!!! Διορθώθηκαν μήπως τα κακώς κείμενα; Όχι φυσικά. Η πραγματικότητα και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Με την 1η Αναμόρφωση ψηφίστηκαν 63 νέα άρθρα εξόδων και 2 άρθρα την τελευταία στιγμή, με συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 2.400.000 ευρώ!!! Με την 3η Αναμόρφωση άλλα 31 άρθρα εξόδων και 2 την τελευταία στιγμή και με ποσό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ αυτή τη φορά. Ο προϋπολογισμός του 2020 έγινε κουρελόχαρτο με αποφάσεις της ίδιας της Διοίκησης Ζορμπά. Με τις δύο Αναμορφώσεις ο Δήμος Αγίας Παρασκευής φορτώθηκε με υποχρεώσεις αμοιβών τουλάχιστον δώδεκα υπηρεσιών συμβούλων (πέραν των μετακλητών) και πληθώρα υπηρεσιών και προμηθειών που όλως συμπτωματικά οι περισσότερες προϋπολογίζονται, κοντά στο όριο της απευθείας ανάθεσης! Προσλαμβάνουν συμβούλους για όλα, χωρίς να αξιοποιούν τις δυνατότητες τεχνικής βοήθειας με μηχανικούς  με το νέο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να προσδιορίζεται το αντικείμενο των υπηρεσιών ποιοτικά και ποσοτικά και χωρίς επαρκή παραστατικά από τις αρμόδιες διευθύνσεις σε πολλές περιπτώσεις. Με ένα και μόνο έγγραφο της Τ.Υ., το 8171/28-4-2020 μία ημέρα πριν την συζήτηση στην Ο.Ε. και στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγγραφο που απέκρυψαν από τις παρατάξεις και θα μας το παραδώσουν  κατόπιν εορτής, προσπαθούν να δικαιολογήσουν προειλημμένες αποφάσεις.

 Τα διαχρονικά προβλήματα της πόλης που αφορούν στις βασικές υποδομές, στις εφαρμογές της έξυπνης πόλης, στην εξυπηρέτηση του δημότη, στο πράσινο, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, στο αμαξοστάσιο, στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων  μειώνοντας το κόστος διαχείρισης, στις συγκοινωνίες και τη στάθμευση, περιμένουν. Ενώ η αγορά και οι επαγγελματίες στενάζουν από τα αναγκαία μεν αλλά δυσβάσταχτα βάρη των μέτρων της πανδημίας και η ανεργία διογκώνεται όλοι θα περίμεναν να γίνεται μία ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη μέρα μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης. Η Διοίκηση όμως του Δήμου και προσωπικά ο Δήμαρχος επιλέγουν τον δρόμο της αντιπαράθεσης και των ενεργειών που δεν συνάδουν με την χρηστή  διοίκηση και τον σεβασμό στα χρήματα του δημότη. Κανένας από την αντιπολίτευση δεν έχει αντίρρηση να προταχθούν τα θέματα της σχολικής στέγης και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και να ωριμάσουν οι μελέτες για όλα τα παραπάνω, αλλά αυτό έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί με νόμιμο τρόπο, με πρόγραμμα, με χρονοδιάγραμμα, με συναίνεση, διαδικασίες  μάλλον άγνωστες γι’ αυτούς.

Η Διοίκηση του Δήμου αγνοεί προτάσεις μας για ενοποίηση πολλών μικρών και μεγαλύτερων δαπανών ομοειδών αντικειμένων και υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα μετά από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία, αλλά όπως φαίνεται βολεύουν οι κατατμήσεις γιατί είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Πολλές οι υποσχέσεις, πολλές οι μεθοδεύσεις, αλλάκαι βαρύ το τίμημα που πέφτει στις πλάτες των δημοτών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στήνεται ένα σκηνικό δημιουργίας προϋποθέσεων απευθείας αναθέσεων που δεν έχει προηγούμενο!!! Μας  έχει συνηθίσει σ’ αυτό η Διοίκηση Ζορμπά.

Δεν θα επιτρέψουμε ο Δήμος να μετατραπεί σε μηχανισμό πρόσληψης αργόμισθων και συμβούλων. Σε μία δύσκολη περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης για πάρα πολλούς ο δημότης περιμένει να δει λύση στα προβλήματά του και όχι να χρηματοδοτεί τις στρατιές των συμβούλων του Δημάρχου και των συνεργατών του, που τώρα δηλώνουν ανεπαρκείς να διοικήσουν χωρίς «συμβουλές».

Δεν θα μπούμε στην λογική των τεχνητών αντιπαραθέσεων, στην αναπαραγωγή γεγονότων του παρελθόντος και στην νοοτροπία του χθες που θολώνουν το τοπίο και αποπροσανατολίζουν τους δημότες από τα πραγματικά και ουσιώδη θέματα. Έτσι μπορούν κάποιοι να επιδίδονται απερίσπαστοι σε μεθοδεύσεις που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.

Η Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή συνεπής στις δεσμεύσεις της αναδεικνύει όλα τα ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση. Πολύ σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλία να συνεννοηθούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την κατάθεση μιας κοινής πρότασης αναμόρφωσης προϋπολογισμού και ουσιαστικής συζήτησης για όλα τα θέματα της πόλης μας. ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ έτσι η μειοψηφική Διοίκηση του Δήμου ίσως κατανοήσει τον θεσμικό ρόλο των άλλων παρατάξεων και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γραφείο Τύπου ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ