Διεκδικούμε το αυτονόητο χωρίς εξαιρέσεις, να καταργηθούν πλήρως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες

Την Παρασκευή 12/6 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίασητου Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ για τους νέους όρους φιλοξενίας και δυναμικότητας των σταθμώνγια το 2020-2021.Η πρόταση του Συλλόγου δεν ήταν γνωστή σε όλα τα μέλη και τελικάέλαβε 3 ψήφους (μαζί με τη δική μας) και 3 λευκά σε σύνολο 15 μελών.Το επιχείρημα των περισσοτέρων ήταν ότι η πρόταση του Συλλόγου δεν είναι εφικτή (παρόλο που άξονάς της είναι η ικανοποίηση των αναγκών μας) και ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από την κρατική υποχρηματοδότηση.

Με την πρόταση της, η Διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ προσπαθεί να διαχειριστεί αντί να λύσει το διπλό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: παιδιά μένουν εκτός δομών και όσα καταφέρνουν να μπουν, λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων, φιλοξενούνται σε υπεράριθμα τμήματα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο νέος σταθμός επί της Αγίου Γεωργίου αναμένεται να στελεχωθεί με το προσωπικό που είναι ενταγμένο στις υπάρχουσες δομές. Τα τροφεία και οι ανταποδοτικές εισφορές (σχολικό, αναλώσιμα, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ) αποτελούν ένα επιπλέον βάρος για τις οικογένειες. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα πιέσαμε τη Διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ και την Δημοτική αρχή για την μείωση του ορίου ηλικίας και απέφερε καρπούς. Από τους 18 μήνες μειώθηκε στους 12 μήνες. Συνεχίζουμε την διεκδίκησή μας ώστε τα παιδιά να γίνονται δεκτά στους βρεφικούς σταθμούς από την ηλικία των 6 μηνών μιας και η θεσμοθετημένη άδεια από το κράτος αναγκάζει την εργαζόμενη μητέρα να επιστρέψεινωρίτερα στην εργασία της.

Ο Σύλλογος γονέων επανάφερε τα αναπάντητο από τη διοίκησηερώτημα για την επιστροφή των τροφείων σε όσους γονείς είχαν προκαταβάλειτα τροφεία όταν οι σταθμοί ήταν κλειστοί.Η Διοίκηση δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για το πότε θα επιστραφούν.

Γνωρίζουμε ότι αφετηρία των προβλημάτων είναι οι νόμοι της εκάστοτε κυβέρνησης και οι αποφάσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Αυτό, όμως, δεν καθιστά την διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ άμοιρη ευθυνών. Αντιθέτως, είναι διορισμένη από την Δημοτική Αρχή για να εφαρμόζει ακριβώς αυτούς τους νόμους και αυτές τις αποφάσεις.

Καλούμε όλους τους γονείς και ειδικά τους γονείς που τα παιδιά τους θα συνεχίσουν στους παιδικούς σταθμούς να μην συμβιβαστούν με την κατάσταση που επικρατεί. Οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί στηρίζονται στην προσπάθεια των εργαζομένων και σε μας τους γονείς που με κόπο προσπαθούμε να ανταπεξέρθουμε.

Διεκδικούμε το αυτονόητο και δεν είναι άλλο παρά το δικαίωμα όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή χωρίς εξαιρέσεις, να καταργηθούν πλήρως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες – τροφεία και οι δομές να είναι σύγχρονες και ασφαλείς. Αν υπήρχαν όλα τα παραπάνω, τίποτα δεν θα επηρέαζε την απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών, ούτε καν ο κορονοιός. Τα τμήματα θα ήταν ολιγομελή (όπως αυτήν την περίοδο) με δεδομένο ότι οι αίθουσες και το προσωπικό θα επαρκούν.Μέτρα όπως η εκ περιτροπής φιλοξενία και το μειωμένο ωράριο, δεν θα ήταν απαραίτητα γιατί δεν θα ικανοποιούσαν καμία ανάγκη.Αυτή είναι μια συνοπτική περιγραφή μιας πραγματικότητας που καλύπτει τις ανάγκες μας, τις ανάγκες των παιδιών μας και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο.

Το Δ.Σ.