Προηγούνται οι δημότες!

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σαφώς και προηγούνται οι δημότες που κατοικούν σε μια πόλη και πληρώνουν τέλη, οπότε δικαιούνται να απολαμβάνουν και τα ανάλογα οφέλη.

Την προτεραιότητα των δημοτών τόνισε και ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς στην συζήτηση σχετικά με τη θερινή δράση του δήμου «Δημιουργική Απασχόληση». Όπως είπε «Προτιμώνται κατά σειρά οι δημότες, εν συνεχεία οι κάτοικοι και μετά όλοι οι υπόλοιποι», οι οποίοι θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής από το δήμο τον οποίο στηρίζουν έμπρακτα.

Το θέμα του αριθμού των δημοτών έχει αναφερθεί πολλάκις μεταξύ των δημοτικών παραγόντων (δημάρχων, δημοτικών  συμβούλων, κλπ) και όλοι συμφωνούν, χωρίς όμως να γίνουν κάποιες καίριες επεμβάσεις.

Είναι γεγονός ότι αν και η Αγία Παρασκευή αναφέρεται διαρκώς ως μια «πόλη των 100.000 κατοίκων» στην ουσία σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει ουσιαστικά μόνο 40.629 δημότες. Οι μόνιμοι κάτοικοι δε είναι 59.704!!! Υπάρχει θα λέγαμε μια διαφυγή 19.075 κατοίκων που θα μπορούσαν να είναι δημότες…. (επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ)

Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε περισσότερα προγράμματα και να έχει υψηλότερες απολαβές από αυτά, αφού θα ξεπερνούσε το όριο των 50.000.

Σημαντικό είναι επίσης, αν και ακόμα δεν έχει δοθεί η αρμόζουσα προβολή ότι το 2021 θα γίνει εκ νέου απογραφή. Άρα η δημοτική Αρχή θα πρέπει να πιεστεί να βρει λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση δίνοντας κίνητρα. Για παράδειγμα: άμεση προτεραιότητα  σε δράσεις του δήμου, κάρτα δημότη με πολλαπλά οφέλη, προτεραιότητα σε παιδικούς σταθμούς και αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, κλπ.

Ένα σημαντικό βήμα έγινε από το Βασίλη Ζορμπά, αρκεί να μην μείνει εκεί.