Ηλέκτρα Αντωνοπούλου: Η ανανέωση των συμβάσεων, σύμφωνα με το Νόμο, γίνεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας, ανοίγουν την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου.

Με λιγότερα από πέρυσι παιδιά, γεγονός που οφείλεται σε μιά σειρά λόγων.

Η εφαρμογή τού Προεδρικού Διατάγματος 99 του 2017, ανάγκασε τους ΠΑΙΣΔΑΠ να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό της δυναμικότητας των σταθμών, προς τα κάτω. Επίσης η εφαρμογή του Νόμου 4521/2018 για την προσχολική εκπαίδευση, αφαίρεσε τα νήπια που μέχρι τώρα φιλοξενούνταν στους Παιδικούς Σταθμούς, μειώνοντας περαιτέρω τον αριθμό των φιλοξενουμένων παιδιών. Ένας πρόσθετος λόγος είναι και οι επιπτώσεις της πανδημίας, πού μάλλον οδήγησαν τους γονείς σε άλλες λύσεις φύλαξης των παιδιών τους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή και την ύπαρξη αυτών των νόμων γνώριζε και τα προβλήματα που η εφαρμογή τους θα επέφερε στους ΠΑΙΣΔΑΠ ήξερε. Τι έκανε; Απολύτως τίποτα.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία για τα φιλοξενούμενα παιδιά, στις 31 Αυγούστου, οι ΠΑΙΣΔΑΠ εισηγούνται την ανανέωση 24 συμβάσεων ορισμένου χρόνου αλλά και την μη ανανέωση 24 ετήσιων συμβάσεων διάφορων ειδικοτήτων που έληγαν την ημέρα εκείνη. Γιατί; Επειδή η μείωση των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς επιφέρει και μείωση των νόμιμα αναγκαίων υπαλλήλων. Μπορούσαν να παραταθούν την ημέρα εκείνη οι συμβάσεις; Όχι, γιατί πώς θα πλήρωναν οι ΠΑΙΣΔΑΠ και συνεπώς οι δημότες (δικά τους είναι τα χρήματα) τους 24 συμβασιούχους  χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας. Θα μπορούσαν οι ΠΑΙΣΔΑΠ να είχαν περισσότερα παιδιά και βρέφη, άρα ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους, με συνέπεια οι 24 να παρέμεναν χωρίς πρόβλημα; Φυσικά, αν είχαμε περισσότερους Παιδικούς Σταθμούς. Γιατί δεν έχουμε περισσότερους; Γιατί η διοίκηση του κ. Σταθόπουλου, επί μια πενταετία δεν ασχολήθηκε  με το να ξεκινήσει έστω και  έναν, αν και η προηγούμενη διοίκηση Ζορμπά είχε αφήσει μια έτοιμη μελέτη με αίτημα για χρηματοδότηση, σε οικόπεδο του Δήμου στα Πευκάκια.

Η ανανέωση των συμβάσεων – σύμφωνα με το Νόμο – γίνεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η απουσία αυτών των προϋποθέσεων οδηγεί αυτόματα σε μη ανανέωση των συμβάσεων. Αυτό, φυσικά, είναι γνωστό σε όλους όσοι τώρα διεκδικούν την πατρότητα της ανανέωσης των συμβάσεων. Αλλά, προκειμένου να αντιπολιτευθούν για χάρη της αντιπολίτευσης, δεν δίστασαν να μιλούν με διπλή γλώσσα: άλλα προς το κοινό και άλλα – τα αντίθετα – ιδιωτικώς.

Έτσι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο, ανταγωνιζόμενες ποια θα δείξει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο, κραύγαζαν, «κρατήστε τους όλους». Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, βέβαια, οι ίδιοι που φώναζαν, παραδέχονταν ότι δεν είχαν καμμία πρόταση, απλώς παίζαν το χαρτί του λαϊκισμού, στοχεύοντας σε πιθανές ψήφους που θα απέφερε μια τέτοια ανέξοδη αντιπολίτευση.  Αν αυτό δεν είναι η επιτομή της πελατειακής λογικής, που κυριαρχεί στη νοοτροπία πολλών σε διάφορες παρατάξεις, τότε τι είναι; Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση απέφυγε να λαϊκίσει.

Τελικά με απόφαση του ΔΣ των ΠΑΙΣΔΑΠ στις 4 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των συμβασιούχων παραμένει ίδιος όπως και κατά την προηγούμενη χρονιά. Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ανανέωση των συμβάσεων έγινε με ενέργειες του Δημάρχου Β. Ζορμπά, ως εκ τούτου η διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ πρότεινε στο Δ.Σ. την ανανέωση όλων των συμβάσεων. Η εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων είναι που κάνει δυνατή την ανανέωση των συμβάσεων και όχι η οποιαδήποτε πίεση από οπουδήποτε και να προήλθε.

Η απόφαση της ανανέωσης των συμβάσεων, σε άλλους καιρούς, θα ήταν μιά απόφαση ρουτίνας. Όμως οι διαμορφωμένες συνθήκες κατά τα τελευταία χρόνια, τόσο γενικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή όσο και στην προκειμένη περίπτωση στους Ο.Τ.Α.  και στους επιβλεπόμενους από αυτούς οργανισμούς, συνοδευόμενες από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας, δεν αποτελούν ιδανικό περιβάλλον άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Η οποιαδήποτε απόφαση έχει δυσκολίες και προβλήματα. Το υπάρχον νομικό περιβάλλον, η πληθώρα των ζητημάτων πού χρονίζουν και ζητούν λύση, η συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία και τα προβλήματα που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί ο κορονοϊός, αποτελούν εξαιρετικά δυσμενείς παράγοντες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη κάθε απόφαση, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και αυτή να στρέφεται.

Οι συμβασιούχοι λοιπόν θα υπογράψουν όπως και πέρυσι τις συμβάσεις τους.

Να σημειωθεί ότι άλλοι 47 συμβασιούχοι, που δικαιώθηκαν πρωτοδίκως μέσα στην χρονιά, έχουν προσληφεί ως αορίστου χρόνου, καθώς τόσο ο Δήμαρχος όσο και η διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ δέχθηκαν την πρωτόδικη απόφαση.

Εξασφαλίστηκαν λοιπόν θέσεις εργασίας με τις ενέργειες του Δημάρχου. Να γίνει αυτό καθαρό.

Οι Παιδικοί Σταθμοί, λοιπόν, θα λειτουργήσουν. Και θα πρέπει να λειτουργήσουν με υποδειγματικό τρόπο.

Είναι καθήκον της διοίκησης και υποχρέωση όλων των εργαζομένων για υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών προς τα φιλοξενούμενα παιδιά και τους γονείς τους, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμμία αποχώρηση παιδιού.

Καλή νέα σχολική χρονιά! Υγεία και δύναμη για όλους!

H πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ

Αντωνοπούλου- Πανάγου Ηλέκτρα