Κορωνοϊός: Ποιοι δήμοι της Αττικής είναι στο «κόκκινο» και ποια έκτακτα μέτρα θα επιβληθούν

Η αντίστροφη μέτρηση για έκτακτα μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε δήμους της Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσες περιοχές κρίνεται αναγκαίο, θα προταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμένος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις, αλλά και στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων σε περιοχές όπου τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν αύξηση άφησε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας ειδική αναφορά στην Αττική και την Πέλλα.

Όπως είπε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους ειδικούς να συντάξουν έναν κατάλογο με πιθανά μέτρα ανά περιοχή, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι αύριο το απόγευμα.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας.

Η Γαλλία, μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν επταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του Covid-19 ημερησίως.

Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων. Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς.

Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε προαναγγείλει τη λήψη οριζόντιων μέτρων σε δήμους της Αττικής.

«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας

Πηγή: eleftherostypos.gr