Απάντηση στην επιστολή του κ. Μάριου Τζώρτζη, Γενικoύ Αρχηγού Α.Ο.Α.Π.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω στην ανοικτή επιστολή του κ. Μάριου Τζώρτζη, Γενικού Αρχηγού της Α.Ο.Α.Π., με την οποία, όπως φαίνεται συμφωνεί, έστω και σιωπηρά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, αφού 2 ημέρες αργότερα δεν έχει εκδώσει δική του ανακοίνωση. Η απάντηση δεν είναι προς πρόσωπο ή πρόσωπα, άλλωστε δεν είναι προσωπικές διαφορές, αλλά προς την γενικότερη νοοτροπία που υπάρχει και έχει αποκτήσει καθεστωτικό και ιδιοκτησιακό χαρακτήρα. Δίνεται για να αποκαταστήσω την αλήθεια, εκτιμώντας ότι απαντώ και εκ μέρους των παλαιότερων διοικήσεων του ΠΑΟΔΑΠ, αφού και γι΄αυτές είχαν υπάρξει ανάλογες «κατηγορίες» στο παρελθόν.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου της οδού Νότου, είναι ιδιοκτησία του ΠΑΟΔΑΠ και κατά συνέπεια ΟΛΩΝ των δημοτών. Η, καλή πριν πολλά χρόνια, επιλογή του φυσικού χλοοτάπητα, έφερε ένα και μόνο αποτέλεσμα, εκτός από το αισθητικό: Την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ χρήση του γηπέδου από τον Α.Ο.Α.Π., αφού σύμφωνα με τις προδιαγραφές του οι εβδομαδιαίες ώρες χρήσεώς του δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 6 ώρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την εποχή.  

Θα πρέπει να σημειώσω, ότι τα γήπεδα της Νότου και του πρώην στρατοπέδου, παραχωρούνται για χρήση στον Α.Ο.Α.Π. (το δεύτερο και σε άλλους) εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Πέραν αυτού, ο ΠΑΟΔΑΠ πληρώνει  ετησίως 60-70.000 ευρώ για την συντήρηση του χλοοτάπητα (γεωπόνος και πότισμα) καθώς και περίπου 6-7.000 ευρώ για πετρέλαιο, προκειμένου οι αθλητές της ομάδος να έχουν ζεστό νερό για λουτρό μετά τις προπονήσεις και τους αγώνες τους ενώ αντίστοιχο ποσόν πληρώνεται και για το ηλεκτρικό ρεύμα. Διαθέτει δε και προσωπικό για την καθαριότητα του χώρου μετά τις προπονήσεις και τους αγώνες, όταν η εικόνα του χώρου δεν τιμά (από πλευράς καθαριότητος) κανέναν. Επιπλέον αυτών, ο Α.Ο.Α.Π. λαμβάνει ετήσια επιχορήγηση από τον Δήμο 30.000 ευρώ περίπου. Το Σωματείο εισπράττει συνδρομές και από τα παιδιά των δομών του. Το συνολικό  κόστος  της ετήσιας συντηρήσεως-επισκευών του γηπέδου αυτού, για να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά και δωρεάν μόνο το Σωματείο, απορροφά το 33% του ετήσιου προϋπολογισμού του ΠΑΟΔΑΠ, που υπάρχει για συντηρήσεις του συνόλου των υπολοίπων εγκαταστάσεων του στην πόλη (συνολικού εμβαδού άνω των 30.000 τ.μ.) περίπου. Στο κόστος αυτό της συντηρήσεως-επισκευών, δεν συμμετέχει καθόλου το Σωματείο. Επιπλέον, από πολύ παλιά, οι  Δημοτικές Αρχές και οι διοικητικές Υπηρεσίες, είχαν επιτρέψει στον Α.Ο.Α.Π. να διαθέτει μόνιμα δύο (2) Γραφεία, ένα στο γήπεδο αυτό  και ένα στο γήπεδο (με πλαστικό χλοοτάπητα) που διαθέτει ο Δήμος στο πρώην στρατόπεδο «Σπυρούδη», παρά την σχετική  αυστηρή απαγόρευση  που υπάρχει στον Νόμο για τα Εθνικά και Δημοτικά Γυμναστήρια και Γήπεδα.

 Φέτος μάλιστα, λόγω των εργασιών στο γήπεδο του πρώην στρατοπέδου, που το κάνουν να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί, από τις αρχές περίπου του Σεπτεμβρίου δομές και τα αγωνιστικά τμήματα του Α.Ο.Α.Π. (ανδρών-γυναικών)   χρησιμοποιούν το γήπεδο με τον φυσικό χλοοτάπητα 21 ώρες εβδομαδιαίως, με την σιωπηρή ανοχή του ΠΑΟΔΑΠ, παρά το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ο χλοοτάπητας να υποστεί σοβαρότατες φθορές. Την εβδομάδα αυτή, θα ληφθεί η απόφαση του Δ.Σ. για τις τελικές ώρες που θα παραχωρηθούν για χρήση.

Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα. Κάποια από τα προβλήματα, που αναφέρει ο κ. Τζώρτζης  έχουν ήδη λυθεί από το καλοκαίρι, κάποια άλλα όχι αλλά έχουν δρομολογηθεί. Αρκετά από αυτά, δεν έχουν καν αναφερθεί.  Υπάρχουν όμως κι αυτά που μπορούν και πρέπει  να επιλύονται από το ίδιο το Σωματείο, γιατί οφείλονται σε φθορές από χρήση που γίνεται  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ   από το ίδιο.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω σ΄αυτό που αναφέρει ο κ. Τζώρτζης  για τους φύλακες τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Αυτό γίνεται όλα τα καλοκαίρια, όταν οι εγκαταστάσεις του ΠΑΟΔΑΠ είναι κλειστές, για να παίρνουν την άδειά τους. Αφού αν  έπαιρναν την άδειά τους χειμώνα, με τον αριθμό που διαθέτουμε, θα έμεναν τα γήπεδα κλειστά εν μέσω αγωνιστικής περιόδου, κοινή λογική χρειάζεται. Θα έχει λησμονήσει ο κ. Τζώρτζης, ότι κάποιο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου που ζητήθηκε η χρήση του γηπέδου, ενώ δεν υπήρχε φύλακας, προσφέρθηκα εγώ να εκτελέσω καθήκοντα φύλακα για να εξυπηρετηθούν.

 Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Τζώρτζη είναι άδικο προς τον ΠΑΟΔΑΠ (διαχρονικά), κατά την άποψή μου στα όρια της αχαριστίας. Πιστεύω ότι  ο Δήμος προσφέρει ήδη υπεραρκετά, για κάτι  που νέμεται μόνο το Σωματείο και δεν μπορούν (επί του παρόντος) να το χρησιμοποιήσουν όλοι οι δημότες, που στην πραγματικότητα είναι οι ιδιοκτήτες και το πληρώνουν από το υστέρημά τους. Λέω επί του παρόντος, γιατί σταθερός πλέον στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η αντικατάσταση του φυσικού από τεχνητό χλοοτάπητα, για να μπορεί να  χρησιμοποιείται από όλους, αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Και κάτι ακόμη: Οι  κατηγορίες κατά υπηρεσιακών παραγόντων του ΠΑΟΔΑΠ, είναι άνευ αντικειμένου αφού, για ό,τι γίνεται ή δεν γίνεται, υπεύθυνη είναι μόνο η διοίκησή του. Και όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, καμμιά διοίκηση (νυν ή πρώην) δεν έχει θέσει «υπό διωγμόν» το Σωματείο, όπως θέλουν να περάσουν κάποια στελέχη του. Το αντίθετο μάλιστα.  

Σπύρος Χρ. Παπασπύρος

Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ