Οι όροι παραχώρησης του πρ. στρατοπέδου «Σπυρούδη» απαγορευτικοί για την στέγαση εκεί υπηρεσιών του Δήμου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Όπως πολλάκις έχει αναφερθεί σε άρθρα της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr το πάρκο «Σταύρος Κώτσης» (πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη) έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αγίας Παρασκευής προς χρήση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις επίσημες πρωτοκολλημένες αποφάσεις δόθηκε για αθλητική  και πολιτιστική χρήση.

Όταν λοιπόν προτάθηκε από την αντιπολίτευση η προσωρινή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών Πρασίνου, Καθαριότητας και Αυτεπιστασίας στο πάρκο «Σταύρος Κώτσης», ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς απευθύνθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία. Ζήτησε την επίσημη άποψή της σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου για την στέγαση των Υπηρεσιών με προσθήκη οικίσκων ή την χρήση των ήδη υπαρχόντων κτισμάτων.

Η απάντηση που έλαβε ήταν ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης το πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη δίνεται προς χρήση στο Δήμο (αρ. πρ. 4630/19-3-2002) για «δημιουργία και λειτουργία αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων και Ιερού Ναού». Ρητά αναφέρεται ότι η μη τήρηση των όρων και των υποχρεώσεων παραχώρησης συνιστά λόγο ανάκλησης. Συμπληρωματικά με την αρ. πρωτ. 2733/10-11-2006 απόφαση του Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, εγκρίνεται και η δημιουργία εγκαταστάσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, κατόπιν εισήγησης του Δασαρχείου Πεντέλης και της Δ/νσης Δασών Αν. Αττικής.

Σύμφωνα με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις ο χώρος είναι εντοπισμένος με χρήση: Αθλητισμός – Πολιτιστικές λειτουργίες, στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 278Δ/17-3-2005). Το ίδιο αναφέρεται και στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής (28/7/2017) συμπληρώνοντας τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης.

Συμπερασματικά αναφέρει η υπογράφουσα Προϊσταμένη του Τμήματος  Αστικού Σχεδιασμού, κ. Αλεξάνδρα Παλαμάρη, «η οποιαδήποτε μεταβολή των χρήσεων των εκτάσεων και των όρων έχει ως αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη επαναφορά των εκτάσεων στο Δημόσιο (Δασική Υπηρεσία) χωρίς άλλες διατυπώσεις διότι δεν τηρείται ο σκοπός της παραχώρησης».

Επομένως, σύμφωνα με τους όρους δεν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες Καθαριότητας, Αυτεπιστασίας και Πρασίνου. Γεγονός που κάνει αδύνατη τη μεταφορά τους εκεί, έστω και προσωρινά, αφού βάζει σε κίνδυνο την χρήση του πάρκου από το Δήμο. Προτείνεται δε να προωθηθεί το θέμα στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου για γνωμοδότηση.

Το παραχωρητήριο του πρ. στρατοπέδου μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Αυτούσιο το ΦΕΚ:  ΦΕΚ τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου πρώην στρατοπέδου Σπυρουδη (2017)