Παναγούλη VS «Στ. Κώτσης» με συμπολίτευση και αντιπολίτευση να πιάνουν τα άκρα

Αρ.: οδός Παναγούλη, Δε.: πάρκο Στ. Κώτσης

Να δείτε που στο τέλος θα γίνουμε «Βόρειοι και Νότιοι»

Γράφει η Λένα Μαρκή

Και ενώ το αμαξοστάσιο του Δήμου με τους εργαζόμενους και τα απορριμματοφόρα βρίσκονται με το «ένα πόδι» στο δρόμο, η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση δεν καταφέρνουν να βρουν μια χρυσή τομή. Έχουν πιάσει τα άκρα και τραβούν αμείωτα το σχοινί.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που στεγάζεται το αμαξοστάσιο του δήμου προέβη σε έξωση και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του. Πρόταση της  δημοτικής Αρχής  είναι η μεταφορά των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και της αυτεπιστασίας  (οι δύο πρέπει να φύγουν από το χώρο που θα ανεγερθεί το νέο δημαρχείο) σε οικόπεδο μεταξύ των οδών Παναγούλη-Π. Μελά-Κανάρη στο Κοντόπευκο και όσον αφορά τα απορριμματοφόρα κλείνει προς την μίσθωση οικοπέδου στο Σταυρό. Τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όμως (Νίκη των πολιτών, Νέα Αρχή, Αλλάζουμε και Μια γενιά μπροστά) αντιδρούν έντονα με αποτέλεσμα να αναβληθεί μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η χθεσινή συνεδρίαση να γίνει σε κλίμα μεγάλης έντασης.

Τα κύρια σημεία της διαφωνίας είναι η επιλογή του οικοπέδου από τη δημοτική Αρχή χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος και το κόστος για την μίσθωση και την τοποθέτηση λυόμενων κτισμάτων σε αυτό. Από την άλλη ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών, κρίνει, ότι είναι το πλέον κατάλληλο και μοναδικό οικόπεδο για τη συγκεκριμένη χρήση, άρα νομιμοποιείται για την άμεση μίσθωσή του. Επιπλέον δεν είναι μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης. Οι αντιδράσεις βέβαια δημοτικών συμβούλων εκ του Κοντοπεύκου (της αντιπολίτευσης) ήταν οξείες και δεν επιδέχονταν συζήτηση επί του θέματος. Μάλιστα από τον κ. Γιώργο Οικονόμου (Νέα Αρχή) ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να αξιοποιηθεί ανάλογα χώρος στην περιοχή των Πευκακίων.

Να σημειωθεί, ότι όλοι αναφέρθηκαν στο προσωρινό της μετεγκατάστασης έως ότου αποπερατωθεί το νέο Δημαρχείο, οπότε τα γραφεία των υπηρεσιών θα μεταφερθούν εκεί. Το συντομότερο όμως είναι 4 έτη και άνω.

Η αντιπρόταση των τεσσάρων στρέφονταν προς την πάνω μεριά της πόλης και συγκεκριμένα στο πολιτιστικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης» (πρώην Σπυρούδη). Εκεί η πρόταση ήταν να αξιοποιηθούν τα τολ και να προστεθούν μερικά προκατασκευασμένα κτίρια. Βέβαια όταν ο κ. Ζορμπάς ρώτησε αν εννοούν να διωχθούν από εκεί οι πολιτιστικοί σύλλογοι ή να χρησιμοποιηθεί το τολ που είχε καεί και χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος, δεν υπήρξε σαφής απάντηση. Εκείνο που υποστήριξαν ήταν πως θα εξοικονομήσει χρήματα ο δήμος, αφού δεν θα πληρώνει ενοίκιο.

Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι, όπως διαφαινόταν η πρόταση για την Παναγούλη θα καταψηφιζόταν, οπότε αυτός θα πήγαινε στους εργαζόμενους και θα τους ενημέρωνε, ότι οι τέσσερεις επικεφαλής ήθελαν να τους ρίξουν στη «χαβούζα του Σπυρούδη» και σε ένα χώρο χωρίς παράθυρα που δεν αερίζεται από πουθενά. Αυτή η τοποθέτηση του Δημάρχου χαρακτηρίστηκε ως απειλή από τις τέσσερις παρατάξεις. Γιατί άραγε;

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα 120.000€ για το οικόπεδο της Παναγούλη και η μεταφορά των υπηρεσιών, αλλά το που θα πάνε τα απορριμματοφόρα.

Η πρόταση τελικά καταψηφίστηκε με μόνες θετικές ψήφους αυτές της συμπολίτευσης και με ΠΑΡΩΝ από τον κ. Γκιζιώτη.

Ζητήματα που απαιτούν προσοχή

Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερα εκτεταμένα άρθρα του aparaskevi-images.gr το πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη παραχωρήθηκε στο δήμο ΜΟΝΟ για χρήση αθλητική. Φυσικά είναι γνωστό ότι επί δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου στρώθηκαν τσιμεντένιοι δρόμοι και έγινε κατασκευή για τον δημοτικό κινηματογράφο που «εισέπραξε» πρόστιμο από την Υπηρεσία Δόμησης. Υποθέτουμε ότι μια «ελαφρά παράκαμψη» ακόμη δεν θα τον ενοχλούσε. Από την άλλη οι επικεφαλής που αγωνίζονταν το προηγούμενο διάστημα για τη δημιουργία ενός σωστού και άρτιου αθλητικού κέντρου, τώρα δεν διστάζουν να μεταφέρουν εκεί διοικητικές υπηρεσίες του δήμου (γραφεία μαζί με μικρά οχήματα, συν την τοποθέτηση των αναγκαίων extra κοντέινερ).

Ερώτηση προς τους τέσσερις: Εφόσον γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος και προταθεί οικόπεδο στα μέτρα μας και φθηνό, αλλά μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης (π.χ. στα Πευκάκια), θα δεχθούν την μίσθωσή του;

Τρίτον και σημαντικότερο. Οι κάτοικοι των περιοχών. Παρατηρώντας τον γεωγραφικό χάρτη στο οικόπεδο της Παναγούλη μόνο δύο πολυκατοικίες βλέπουν προς αυτό και όμως ξεσηκώθηκε ολόκληρος ο σύλλογος, ενώ στο πάρκο Στ. Κώτσης εκτός της πάνω πλευράς, στις υπόλοιπες τρεις υπάρχουν κατοικίες. Ρωτήθηκαν οι κάτοικοι αν συμφωνούν με την μετεγκατάσταση αυτή και την μετατροπή χρήσης του πάρκου; Ο σύλλογος του Αη Γιάννη συμφωνεί;

Οι προτάσεις για αναζήτηση λύσης μακριά από το Κοντόπευκο, αλλά στις περιοχές των Πευκακίων και του Αη Γιάννη προκαλούν σκέψεις και ιδίως όταν σε αυτές συνηγορούν άτομα που δεν κατοικούν εκεί. Δημιουργεί δε ένα είδος διάκρισης μεταξύ των περιοχών του Δήμου!

Τέταρτον. Ο κ. Οικονόμου μιλά για κατασπατάληση χρήματος από τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά, όμως συμμαχεί και συνυπογράφει με τον κ. Σταθόπουλο που χρέωσε τον Δήμο με μνημόνιο 3.000.000€ για την αγορά της βίλας Ιόλα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της αντιπολίτευσης και που επί μία 5ετία όντας δήμαρχος δεν φρόντισε για το πρόβλημα του αμαξοστασίου, παρότι ήταν γνωστό (υπήρχε πωλητήριο από τον Ιούνιο του 2018). Επί μία 5ετία ο κ. Σταθόπουλος δεν ασχολήθηκε με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του γκαράζ και όμως ο κ. Οικονόμου στηλιτεύει τον κ. Ζορμπά που έχει μόλις ενός χρόνου θητεία και ούτε κουβέντα για τον ΣΥΡΙΖΑίο συνυπογράφοντά του. Προφανώς ο στόχος είναι ο Βασίλης Ζορμπάς και όχι η επίλυση των προβλημάτων της πόλης. Στην δυάδα αυτή προσφάτως φαίνεται να συνυπάρχει και ο κ. Μυλωνάκης των «Αλλάζουμε», που μάλλον βρήκε κοινά σημεία μαζί τους, ενώ έως τώρα ακολουθούσε μια ανεξάρτητη αντιπολιτευτική πορεία. Κατά γενική ομολογία αυτό αποτέλεσε έκπληξη σε μεγάλη μερίδα των κατοίκων και τους έκανε σκεπτικούς.

Εν τέλει

Μπορεί να είναι εφικτό με ορισμένες διαδικασίες να χρησιμοποιηθεί το πάρκο Στ. Κώτσης, όμως για να ακολουθηθεί η νομιμότητα θα χρειαστεί χρόνος, ο οποίος πλέον αποτελεί πολυτέλεια. Η γενική εικόνα που εισπράττουμε είναι πως οι τέσσερις της αντιπολίτευσης αφού τις προηγούμενες ημέρες «κατηγορήθηκαν» ότι δεν έφεραν προτάσεις επί του θέματος, κατέληξαν εσπευσμένα σε μια κοινή πρόχειρη πρόταση με αρκετά κενά. Η ουσία δηλαδή ήταν η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Θα περιμέναμε κάτι πιο οργανωμένο και με λεπτομερή στοιχεία, ώστε να μας πείσουν για την ορθότητα μιας τέτοιας κίνησης. Υποτίθεται ότι όλοι γνώριζαν το υπάρχον πρόβλημα πριν ακόμα την εκλογή τους στο Δ.Σ..

Τέλος μια παράκληση προς τον κ. Οικονόμου. Επειδή συχνά μας εξάπτει την περιέργεια με τα λεγόμενά και τις καταγγελίες του και μας οδηγεί σε περιπέτειες αναζήτησης, θα μπορούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα να μας δίνει και κάποιο όνομα. Ή να το δίνει στον Εισαγγελέα και να το μαθαίνουμε όταν ακολουθείται η δικαστική οδός.

Προς το παρόν το θέμα του αμαξοστασίου και η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών πρασίνου, καθαριότητας και αυτεπιστασίας βρίσκονται στον αέρα.