Παγκάκια υπό διάλυση, σκουπίδια και «αφαιρέσεις» που πικραίνουν την καθημερινότητα

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σχεδόν πάντα η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Και μπορεί σε μια πόλη να γίνονται έργα μεγαλόπνοα, η καθαριότητα όμως είναι αυτή που θα δώσει το στίγμα μιας σωστής διοίκησης. Είναι αυτή που θα τραβήξει την προσοχή των δημοτών σε καθημερινή βάση, που θα τους απασχολήσει στο κάθε βήμα τους.

Με την ανάληψη της Δημαρχίας από την παράταξη του Βασίλη Ζορμπά, πραγματικά έχει γίνει μεγάλο άλμα στο θέμα της καθαριότητας. Εικόνες με κλαδιά και σκουπίδια που φράζουν τη διάβαση των πεζοδρομίων έχουν ελαχιστοποιηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις ο χρόνος παραμονής τους είναι τόσος, όσος χρειάζεται για να κινηθούν οι διαδικασίες περισυλλογής τους.

Το μεγάλο «αλλά» είναι εκεί που «βάζουν το χεράκι τους» οι κάτοικοι. Δηλαδή αντί να πετάνε τα σκουπίδια στους κάδους θεωρούν σωστό να τα παρατήσουν όπου βρεθούν και όπου σταθούν. Εκεί φαίνεται η πραγματική δύναμη του Δήμου. Οφείλει να είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση τη ρύπανση που προκαλούν οι πολίτες στις πλατείες, τις παιδικές χαρές, στα πεζοδρόμια, στα σιντριβάνια …. Στον τομέα αυτό ο Δήμος Αγίας Παρασκευής κάπου πάει να χάσει το παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τα παράπονα των δημοτών στο διαδίκτυο. Είναι αντιληπτό σε όλους ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση αρκετά. Εξυπακούεται πως είναι άμεση ανάγκη να αναζητηθεί μια λύση.

Τομέας δεύτερος που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και θέτει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας είναι οι καταστροφές που έχουν γίνει στις πλατείες. Τόσο στην κεντρική, όσο και στις υπόλοιπες, το μεγαλύτερο ποσοστό των παγκακίων αποτελούν θανάσιμες παγίδες. Ξύλα σπασμένα, σαπισμένα, με καρφιά σκουριασμένα να προεξέχουν σε πολλές περιπτώσεις, παγκάκια από παλαιοτάτων ετών που δεν έχουν αντικατασταθεί ποτέ.

Τσιμεντένιες βάσεις σπασμένες με τα σίδερα να αποτελούν λόγχες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μικρών και μεγάλων. Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και αποτυπώνουν καλύτερα τον κίνδυνο από ότι τα γραπτά.  Όσο για τα γκράφιτι, αποτελούν το βασιλιά της δημοτικής «διακόσμησης»!!!

Μια κατάσταση που δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί.

Η δημοτική Αρχή πρέπει να ανασυνταχθεί και να δώσει λύσεις. Άμεση αντικατάσταση όλων των φθαρμένων καθισμάτων και πιθανά να αντικατασταθούν από υλικά που δεν χαλάνε εύκολα. Τοιχία και σιντριβάνια να βαφούν με ειδικά χρώματα, ώστε να σβήνονται εύκολα τα γκράφιτι. Και το πιο σημαντικό φύλαξη των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων. Γιατί αν για παράδειγμα υπήρχε φύλαξη στην παιδική χαρά δεν θα αφαιρούσαν οι επιτήδειοι τη βρύση…

Καλά είναι τα μεγαλεπήβολα σχέδια, άλλα η καθημερινότητα είναι αυτή που ενδιαφέρει πρωτίστως τους κατοίκους. Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει, όμως η Αγία Παρασκευή αποτελεί πόλο έλξης νεαρών και ενηλίκων από πολλές άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σαφώς μια όμορφη εικόνα και όχι μια εικόνα εγκατάλειψης, είναι η καλύτερη διαφήμιση για την πόλη.