Ανδρέας Γκιζιώτης: Οι μαθητές έχουν δίκιο,το γνωρίζουν και το διεκδικούν

Το σύνολο των μαθητών όλων των σχολείων, και όσων βρίσκονται σε κατάληψη, η τεράστια πλειοψηφία των γονιών, οι εκπαιδευτικοί, διεκδικούν και αγωνίζονται με κοινά αιτήματα  για ανοιχτό σχολείο με όρους και προϋποθέσεις που να εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας  και την ολόπλευρη μόρφωση. Οι πολύμορφοι αγώνες των μαθητών δείχνουν το δρόμο για το πώς πρέπει να είναι το ανοιχτό σχολείο με ποιους όρους και προϋποθέσεις πρέπει να λειτουργεί και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.

Η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να διασφαλίσει τους κατάλληλους χώρους για 15 μαθητές στο τμήμα, για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, για τεστ ανίχνευσης του ιού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και υποστήριξη των σχολείων. Τα σχολεία ξεκίνησαν άλλη μια χρονιά με χιλιάδες ελλείψεις καθηγητών. Ποιος διαφωνεί με τα αιτήματα αυτά;

Στριμωγμένη μπροστά στο τεράστιο κύμα αντιδράσεων των μαθητών σε όλη τη χώρα, αντί να δώσει λύσεις, προσπάθησε  να παρουσιάσει τους μαθητές σαν «ψεκασμένους», «αρνητές της μάσκας», αντιδρά με εκβιασμούς και αφορισμούς, διαχωρίζει τους καλούς από τους κακούς, τους συνετούς από τους καταληψίες, μιλά περί υποκινητών, που παρασύρουν τους μαθητές, πιέζει τους διευθυντές να εκβιάσουν και απειλήσουν τους μαθητές, καλεί του εισαγγελείς και την αστυνομία.

Να συμμεριστούμε τις αγωνίες των παιδιών μας για ένα καλύτερο σχολείο για μια καλύτερη ζωή. Όλοι μας από τη θέση του ο καθένας, οφείλουμε να συμβάλουμε στη διαπαιδαγώγηση μιας γενιάς που θα διεκδικεί το σχολείο των πραγματικών μορφωτικών της αναγκών, μιας γενιάς που ωριμάζοντας μέσα από αυτήν τη διαδικασία, θα καταφέρει να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για το σχολείο και την κοινωνία που της αξίζουν.

Ανδρέας Γκιζιώτης,

4 δεκαετίες εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση.