Δίκη Χρυσής Αυγής – Οι ποινές: Ισόβια στον Ρουπακιά – 13 χρόνια σε Μιχαλολιάκο και ηγετική ομάδα

Τις ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, σύμφωνα με τον skai.gr και την Ιωάννα Μάνδρου.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε την ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πρόσθετη ποινή δέκα ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ.

Οι συνεργοί καταδικάστηκαν από έξι έως επτά χρόνια κάθειρξη και πρόσθετες ποινές πέντε ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. 

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου, επέβαλε στο διευθυντήριο της ΧΑ δηλαδή στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους περισσότερους από τους πρώην βουλευτές που έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο επιβλήθηκε ποινή δέκα ετών.

Για όσους ήταν απλά μέλη και δεν είχαν ελαφρυντικό επιβλήθηκε ποινή μεταξύ πέντε και επτά χρόνων. Για τους βουλευτές που είχαν ελαφρυντικά η ποινή είναι πέντε χρόνια με πρόσθετες ποινές ανάλογα με το αν είχαν να αντιμετωπίσουν και άλλα αδικήματα. 

Με την απόφαση επί των ποινών ολοκληρώνεται μια δικαστική διαδικασία που κράτησε πεντέμισι χρόνια και σηματοδότησε με απόλυτο τρόπο την απόφαση του πολιτικού μας συστήματος για την αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η σημασία της οποίας ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά δεδομένα, κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο της εκδίκασης της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., μετά τη βαριά δικαστική κρίση περί ενοχής των πολιτικών στελεχών της, που με τη βούλα του δικαστηρίου κρίθηκε εγκληματική οργάνωση.

Πλέον, το δικαστήριο θα εισέλθει στο πλέον δύσκολο και σημαντικό, από κάθε άποψη, τμήμα της δικαστικής κρίσης, που αφορά το ποιοι από τους κατηγορουμένους, που θα έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές, θα πάνε στη φυλακή και σε ποιους θα δοθεί αναστολή, έως ότου γίνει η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό.

Οι ποινές

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 κ 1χρόνος
Γιάννης Λαγός: 13 χρόνια κ 1 χρόνος κ 6 μηνες
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 χρόνια κ 1 χρόνος
Χρήστος Παππάς: 13 χρόνια κ 6 μηνες 
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 χρόνια
Γιώργος Γερμενής: 13 χρόνια κ 1 χρόνος
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 χρόνια

Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (πρώην βουλευτές)

Χρυσοβαλάντης: Αλεξόπουλος: 5 χρόνια
Μιχάλης Αρβανίτης: 5 χρόνια
Αντώνης Γρέγος: 6 χρόνια
Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 χρόνια
Ελένη Ζαρούλια: 6 χρόνια
Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 χρόνια
Νίκος Μίχος: 5 χρόνια κ 2 χρόνια για οπλοκατοχη 
Κώστας Μπαρμπαρούσης: 6 χρόνια
Στάθης Μπούκουρας: 5 χρόνια κ 1 χρόνο για οπλοκατοχή 
Νίκος Κούζηλος: 7 χρόνια
Δημητρης Κουκούτσης: 6 χρόνια

Δολοφονία Φύσσα

Ρουπακιάς:  ισόβια και 10 χρόνια
Λοιποί για συνέργεια  7 – 8  χρόνια 

Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγυπτίων ψαράδων 

6 – 8 χρόνια 

Τι ακολουθεί

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών, θα ακολουθήσουν δύο διαδικαστικές πράξεις:

– το ζήτημα συγχώνευσης των ποινών, δεδομένου ότι μεταξύ των 57 υπάρχουν κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί ένοχοι για διάφορα αδικήματα

 – το ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, που θα κρίνει και το ποιοι τελικά θα οδηγηθούν στη φυλακή. Για αυτούς θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα υπάρξει πρώτα η εισαγγελική πρόταση, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση της υπεράσπισης των μελών της Χρυσής Αυγής και τον τελικό λόγο της απόφασης θα έχει το δικαστήριο.