Τέσσερα αθλητικά σωματεία προτείνουν προπονητήριο στο “Στ. Κώτσης” – Να μπει στο Τεχνικό Πρόγραμμα

  • ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (βόλεϊ)
  • Α.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ποδόσφαιρο σάλας)
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (μπάσκετ γυναικών)
  • ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (μπάσκετ ανδρών)


ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ
ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2021


Κ. Δήμαρχε,
Τις επόμενες ημέρες η Δημοτική Αρχή καλείται να συντάξει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 και να το υποβάλλει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από αυτό το πρόγραμμα θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να μην συμπεριληφθεί, για μια ακόμη χρονιά, το κλειστό προπονητήριο, για την ανέγερση του οποίου όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν με την αναγκαιότητά του, αλλά δυστυχώς δεν υλοποιείται.
Με την σημερινή μας παρέμβαση θεωρούμε σκόπιμο να σας τονίσουμε την αναγκαιότητα της κατασκευής του προπονητήριου και την ωφελιμότητά του για όλους τους κατοίκους της πόλης μας.


Α. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ – ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ
Η πόλη μας χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της, ανάλογα δε αυξάνεται και ο πληθυσμός της αθλούμενης νεολαίας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι νέοι άνθρωποι και νέα ζευγάρια. Σε αυτούς και τα παιδιά τους οφείλουμε να δώσουμε όλες τις δυνατότητες και τις υποδομές για άθληση και δημιουργική ψυχαγωγία.
Όμως εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα οι αθλητικές υποδομές παραμένουν οι ίδιες. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου έχει καταγραφεί η εκτίμηση ότι οι αθλητικές ανάγκες της πόλης καλύπτονται από τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις σε ποσοστό μόλις 19%!
Για τον λόγο αυτό από το 2011 τα σωματεία βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου σάλας έχουν προβάλλει το αίτημα ανέγερσης ενός απολύτως αναγκαίου πρόσθετου κλειστού χώρου άθλησης, δηλαδή ενός προπονητήριου, που θα εξυπηρετεί :

  1. τόσο τις προπονητικές ανάγκες των αθλητών/τριών μας, χωρίς διεξαγωγή αγώνων,
  2. όσο και αναγκαία προγράμματα δημοτικών αθλητικών δραστηριοτήτων για όλους τους δημότες.

Το πρόβλημα της έλλειψης του προπονητήριου, εκτός από χρόνιο έχει γίνει πλέον και οξύ, με άσχημες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της αθλητικής και κοινωνικής δραστηριότητας, λαμβανομένου υπόψη ότι σήμερα έχουμε και το πολύ σοβαρό πρόβλημα της άθλησης σε συνθήκες πανδημίας!
Βρισκόμαστε δε όλοι στην δύσκολη θέση να ζητάμε την αξιοποίηση και των ανοιχτών γηπέδων , δημοτικών ή σχολικών, με μέτριες όμως συνθήκες άθλησης για τον ερασιτεχνικό αγωνιστικό αθλητισμό (κρύο , βροχές, άρα πολλές χαμένες ώρες, κακός αγωνιστικός χώρος, κλπ.). Αυτό καθίσταται αναγκαίο, διότι στο πρόγραμμα ωρών χρήσης των δύο κλειστών γηπέδων(Νότου και Κοντοπεύκου), οι προπονήσεις αρχίζουν καθημερινά στις 14.30 και τελειώνουν στις 23.30 κάθε βράδυ, με μεγάλη ταλαιπωρία για τους αθλητές και αθλήτριές μας, αλλά και τους γονείς τους, ιδιαίτερα δε για όσους/όσες φοιτούν στα Λύκεια της πόλης με το βεβαρημένο πρόγραμμα μαθημάτων.
Απότοκος της έλλειψης χώρων είναι και η “μάχη” που κάθε Σεπτέμβρη δίνουν τα σωματεία για να εξασφαλίσουν τις ώρες χρήσης των γυμναστηρίων, μια περίοδος έντονων αντιπαραθέσεων , πράγμα για το οποίο χαίρονται μόνο οι εχθροί μας.
Απότοκος της έλλειψης χώρων είναι και η αδυναμία του ΠΑΟΔΑΠ να αναπτύξει αθλητικά προγράμματα με άλλα χαρακτηριστικά από αυτά του ερασιτεχνικού αθλητισμού, όπως προγράμματα δια βίου άθλησης, για ΑΜΕΑ, για παλαίμαχους ή και για θεραπευτικούς λόγους(παχυσαρκία).


Β. ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΉΡΙΟ
Ο μόνος κατάλληλος χώρος που μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ το προπονητήριο είναι στο ΣΤ. ΚΩΤΣΗΣ.
Σκέψεις που έχουν ακουστεί για το Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια είναι ανώφελες, διότι μεταθέτει το πρόβλημα τουλάχιστον για μετά το … 2030 και μάλιστα με ρυθμούς άγνωστους για τις Δημόσιες Υπηρεσίες!
Πρόκειται στην ουσία για πρόταση μη επίλυσης του σημερινού οξύτατου προβλήματος και σαν τέτοια είναι απορριπτέα.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλοι δημοτικοί χώροι που να μπορούν νόμιμα, σήμερα να φιλοξενήσουν μια τέτοια εγκατάσταση.
Όμως στο «ΣΤ. ΚΩΤΣΗΣ» υπάρχει , με βάση το ΦΕΚ 189/30.08.17 ο θεσμοθετημένος χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων και ο απαραίτητος συντελεστής δόμησης, που ανέρχεται σε 990μ2, ενώ ένα πλήρες κλειστό προπονητήριο απαιτεί 800μ2. Σας καταθέτουμε σχετικό σχέδιο κάτοψης.
Η χωροθέτηση του προπονητήριου προτείνεται με βάση σχέδιο που σας υποβάλλουμε, χωρίς να επηρεαστούν οι λοιπές εγκαταστάσεις ποδοσφαίρου και στίβου. Επίσης στο ΣΤ. ΚΩΤΣΗΣ υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές παροχής νερού και ρεύματος καθώς και σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο. Γεωγραφικά μάλιστα ευρίσκεται στο κέντρο βάρους της πόλης.
Είναι η μόνη λύση που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί και να παραδοθεί στους κατοίκους και την αθλούμενη νεολαία της Αγίας Παρασκευής μέχρι το πέρας του επόμενου έτους. Σας καλούμε να προχωρήσετε χωρίς δισταγμό!


Γ. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Το προπονητήριο, διαστάσεων 20χ40 και ύψους 9,00μ.:

  • Θα διαθέτει αγωνιστικό χώρο 700μ2 , ικανό για προπονήσεις μπάσκετ, βόλεϊ και ποδόσφαιρο σάλας
  • Δεν θα διαθέτει κερκίδες γιατί θα έχει αποκλειστικά προπονητικό
  • χαρακτήρα
  • Θα διαθέτει αποδυτήρια ανδρών-γυναικών με τους αντίστοιχους χώρους υγιεινής και χώρο Η-Μ εγκαταστάσεων
  • Θα διαθέτει ιατρείο και χώρο οργάνων γυμναστικής προς χρήση όχι μόνο του προπονητήριου, αλλά και του ποδοσφαίρου και του στίβου
  • Θα πρέπει να πληροί όλους τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές θερμομόνωσης, αερισμού , θέρμανσης ,δαπέδων κλπ.
  • Θα μπορεί να εξυπηρετεί προγράμματα εκγύμνασης άλλων κατηγοριών κατοίκων, όπως ρυθμικής γυμναστικής, σχολικά προγράμματα κλπ..


Δ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

  • Για την μελέτη προϋπολογίζεται αμοιβή 20.000 +ΦΠΑ, η οποία, λόγω του ύψους της, μπορεί να ανατεθεί άμεσα και να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020.
  • Για τον προϋπολογισμό του έργου είναι αρκετά 200.000€ + ΦΠΑ. Νομίζουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και από τον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά είναι ένα έργο υποδομής που θα βρει εύκολα χρηματοδότηση (ΓΓΑ, ΕΣΠΑ, κλπ.).


Κ. Δήμαρχε,
Η ανάδειξη του αθλητικού ιδεώδους πρέπει να αποτελεί βασικό άξονα πολιτικής του Δήμου μας. Η Δημοτική αρχή πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και τις υποδομές ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα συμμετοχής στην αθλητική δραστηριότητα. Το έργο του προπονητήριου είναι ένα έργο πνοής για όλη την πόλη.
Σας παρακαλούμε να συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.
Αγία Παρασκευή 30/09/2020


Για την ΑΕΑΠ ο πρόεδρος Μάκης Κεχρής
Για τον Α.Σ. Ολυμπιάδα ο πρόεδρος Γιάννης Πάνου
Για τον ΓΣΑΠ ο πρόεδρος Γιώργος Καράμπελας
Για την ΚΑΠ ο πρόεδρος Νίκος Δούμας