ΕΝΕΒΑΠ: Η κοροϊδία με τα δημοτικά τέλη δεν έχει προηγούμενο

Συνάδελφοι, συναδέλφοισες

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν  οι ανησυχίες και οι φόβοι μας, για τη πορεία της δημόσιας υγείας, της οικονομίας, των δραματικών διεθνών εξελίξεων.

Καταρχάς αποκαλύφθηκε η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας μπροστά σε ένα σοβαρό υγειονομικό γεγονός όπως η πανδημία. Είναι σοβαρές και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε και αναδείχτηκαν με τον ποιο τραγικό τρόπο στις μέρες μας.  Φανερώνεται και σήμερα που οδηγούν οι περικοπές των δημοσίων δαπανών σε τομείς κρίσιμους, όπως π.χ. της υγείας. Τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας για το ζήτημα προστασίας της υγείας του λαού. Η αδυναμία προστασίας μας, των οικογενειών μας, από ένα σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο, χωρίς υποδομές, με περιορισμένο έμψυχο δυναμικό και ανεπαρκείς πόρους, δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας που εξελίσσεται, δικαιώνεται η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στις περικοπές, την υποβάθμιση και την επιταχυνόμενη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, σαν αποτέλεσμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

 Όλο το καλοκαίρι τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν λάστιχο, και  γίναμε μάρτυρες της απόλυτης ασυδοσίας, των μεγάλων ομίλων του τουρισμού. Είτε αυτοί  λέγονται αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες , είτε λέγονται μεγάλοι ξενοδοχειακοί/τουριστικοί όμιλοι. Συνωστισμός παντού όλο τον Αύγουστο για να σωθεί η δήθεν “βαριά βιομηχανία” της χώρας.

      Από την άλλη τα μικρομάγαζα της εστίασης και του τουρισμού συνεχίζουν να τραβάνε το δικό τους Γολγοθά.  Οι περιορισμοί που μπαίνουν για τη λειτουργία των καταστημάτων,  μας προκαλούν  προβληματισμό. Οι αυξημένες αποστάσεις που  πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, αν και αναγκαίες, περιορίζουν τον κόσμο που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί οδηγώντας τους τζίρους σε “χαμηλές πτήσεις” για απροσδιόριστο διάστημα.  Χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης, όφελος έχουν μόνο οι πολύ μεγάλοι χώροι, που τους έχουν οι μεγάλοι του κλάδου. Μεγάλο εξίσου πρόβλημα  πρόεκυψε και από την δραματική μείωση του τουρισμού στον οποίο πολλοί συνάδελφοι στήριζαν τα εισοδήματά τους.  Το σίγουρο χαρτί του “τουριστικού θαύματος” που θα εξύψωνε όλη την οικονομία της χώρας, όπως μας έλεγαν οι κυβερνήσεις, αποδεικνύεται τώρα “Δούρειος Ίππος” μπροστά στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.

Ξέρουμε καλά ότι όλοι οι επαγγελματίες θα δώσουμε τη μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλοι, μεγάλες αλυσίδες και μικρές επιχειρήσεις, βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Απορρίπτουμε αυτές τις λογικές που μας θέλουν παθητικούς δέκτες της πολιτικής που θα ακολουθήσει και η οποία για μια ακόμα φορά θα μετακυλήσει τα βάρη της κρίσης -τις έκτακτες κρατικές δαπάνες, τους νέους δημοσιονομικούς στόχους- στις πλάτες  των μικρών, μεσαίων επιχειρήσεων, και αυτοαπασχολούμενους , με ένταση της φοροαφαίμαξης, ακόμα και με νέο πιθανό γύρο κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

 Φέρνουμε στο επίκεντρο της συζήτησης τις δικές μας ανάγκες

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων. Μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες ανάγκες, αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια.

Επιβεβαιώθηκε, αυτό που τονίσαμε στο παρελθόν, ότι η διέξοδος από την οικονομική κρίση και η “ανάπτυξη” που μας πιπίλιζαν και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αβέβαιη και επισφαλής. Και έρχεται η πανδημία και οι ρυθμοί πτώσης του ΑΕΠ γίνονται πιο έντονοι από προηγούμενα. Και ακόμα το βάθος της κρίσης που έχουμε μπροστά μας δεν έχει φανεί. (δημοσιεύματα μιλούν για μείωση του εμπορικού τζίρου κατά 60 %   σε σχέση με πέρσι,   για τον τουρισμό δε συζητάμε καν). Το ζήτημα όμως είναι ότι τις συνέπειες, και τις υγειονομικές και τις οικονομικές, τα σπασμένα δηλαδή, έχουν ήδη κληθεί για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και μαζί όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.

 Είναι  ανάγκη για διεκδίκηση από όλους τους α/α και μικρούς εβε για μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία, με την προμήθεια όλων των μέσων.

            Η πρόθεση της κυβέρνησης  δεν πτοείται από καμιά πανδημία. Τα 800αρια και η αναβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ήταν για να «χρυσώσουν το χάπι».  Ο  πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ήταν αποκαλυπτικός. Τι είπε; ότι “την μερίδα του λέοντος” από τα δις των προγραμμάτων θα καρπωθούν για μια ακόμη φορά οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Ανακοίνωσε προνομία και προκλητικές φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια ενώ από την άλλη ρυθμίσεις και αναστολές για τους χιλιάδες α/α. Ζεστό χρήμα από τα πακέτα στήριξης στους μεγάλους ομίλους και για εμάς ψίχουλα. Δε θα πληρώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021. Τα χρέη μας εκτοξεύονται και η κυβέρνηση μας “χαρίζει” 200 ευρώ.  Αποτελεί πρόκληση να το παίζει φιλολαϊκή η κυβέρνηση. Ψαρεύει σε θολά νερά ενώ γνωρίζει τη πραγματικότητα που ζουν οι χιλιάδες μικροί ΕΒΕ.

Οι όποιες μικροπαροχές δίνει και μπορεί να δώσει η κυβέρνηση δεν δίνουν ουσιαστική ανάσα στους μικρούς γιατί  η μεγάλη εικόνα στην οικονομία αποδεικνύει περίτρανα ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο γιατί αυτό απαιτούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, το άνοιγμα των νέων πεδίων για “επενδύσεις”. Ο οξυμένος ανταγωνισμός είναι εδώ. Η “μάχη” του μικρού να επιβιώσει από τον ανταγωνισμό με το μεγαθήριο είναι άνιση.  Αυτό ισχύει σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα επαγγέλματα. Το μεγάλο ψαρί κατασπαράζει το μικρό. Οι αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες, έμποροι και επαγγελματίες συνεχίζουμε να επιβιώνουμε δύσκολα. Δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βραδύ για να βγούμε τσίμα τσίμα. Το άγχος, τα χρέη, το κυνήγι να “βγει” ο μηνάς και η ανασφάλεια είναι σταθερά στοιχεία της καθημερινότητας μας. Μεγάλο κομμάτι συναδέλφων εξακολουθεί να μη μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα έξοδα και ταυτόχρονα να πληρώνει και τα προηγούμενα χρέη. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις είναι μπροστά μας και προβάλουν σα μπαμπούλας για χιλιάδες συναδέλφους. Ο τζίρος μας είναι μικρότερος από πριν, το εισόδημα μας μειώθηκε ακόμα περισσότερο, η ανεργία και η αναδουλειά εκτοξευτήκαν . Το τέλος επιτηδεύματος, η φορολογία από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, είναι εδώ. Τα ειδοποιητήρια πληρωμής είναι τα ίδια με πέρσι, και μάλιστα προσαυξημένα κατά τις υποχρεώσεις που αναβλήθηκαν.

Είναι πιο καθαρό από ποτέ πλέον ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν στο επίκεντρο κυρίως τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι τα δικαιώματα και τις ανάγκες των μικρομεσαίων μαγαζιών, και των α/α. Αυτά τα συμφέροντα είναι που καθορίζουν και τα όρια των πολιτικών που αφορούν τις πιο μικρές επιχειρήσεις αλλά και τη διαρκή επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά μας. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: μόλις μια στις 8 επιχειρήσεις σε σύνολο εντάχθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολής με τους α/α χ.πρ να αποκλείονται στην πρώτη φάση. Στο δε πρόγραμμα ΤΕΠΗΧ, μόλις 10.000. Και αυτή, είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί στην πράξη, ας αναρωτηθούμε: ποιος από μας πιστεύει ότι σε συνθήκες μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας, αν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα, μόνο και μόνο για να κλείσει τρύπες, θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα; Η πείρα δείχνει ότι λίγοι είναι αυτοί που θα ενταχθούν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του δανεισμού. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι συνάδελφοι που είναι ήδη στις κόκκινες λίστες και στα μαύρα κατάστιχα των τραπεζών για δάνεια προηγούμενων χρόνων.

Ταυτόχρονα τη προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έφερε στη βουλή το νέο πτωχευτικό κώδικα. Και μπορεί να φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «δεύτερης ευκαιρίας», αλλά στην ουσία προσφέρει όλη την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη στην τράπεζα, για να λυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» και των επισφαλειών του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Με αλλά λόγια διευκολύνει τις τράπεζες να βάλουν στο χέρι τη πρώτη κατοικία,  να πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας.

Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που την στηρίζουν προσπαθούν για άλλη μια φορά να βάλουν στο χέρι τη μορφή και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων που αποφασίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, συνολικά ο λαός. Παίρνουν νέα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος. Προσβάλλουν την νοημοσύνη κάθε μικρού επαγγελματία και εμπόρου που βλέπει κάθε χρονιά να είναι πιο δύσκολη από την προηγουμένη. Αλήθεια, για την αναδουλειά, τα χρέη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα φταίνε οι διαδηλώσεις; Ποιον κοροϊδεύουν;

Κλειστά μαγαζιά συναντάμε σε κάθε δρόμο, μεγάλο ή μικρό, σε κάθε συνοικία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν πορείες και διαδηλώσεις που τάχα χτυπούν την αγορά. Έχουμε πείρα, λουκέτο στα μαγαζιά βάζει η πολιτική που  που μας πνίγει με φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια και κατασχέσεις. Αυτές είναι οι αιτίες που μας αναγκάζουν να βγούμε στον δρόμο, για αυτά η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω, ενώ την ίδια στιγμή μπουκώνει χρήμα τους μονοπωλιακούς ομίλους!

Συνάδελφοι, συναδέλφισες

       Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεται να χτίσουμε  ανάχωμα μέσα απο το Σωματείο μας, για να μπορέσουμε να αντέξουμε τη επίθεση αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών μας, για αξιοπρεπές εισόδημα, δωρεάν υγεία και παιδεία, αξιοπρεπείς συντάξεις, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και διαβίωσης. Για όλα αυτά που εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα, αλλά

γίνονται άπιαστα αν δεν τα παλέψουμε όλοι μαζί. Πρέπει λοιπόν να συντονίσουμε την δράση μας με τα υπόλοιπα Σωματεία, για ένα  ισχυρό κίνημα, σε κοινή πάλη με τους μισθωτούς, άνεργους, συνταξιούχους,  τους βιοπαλαιστές αγρότες, και όλους  όσους πλήτονται απο αυτή την πολιτική.

Συνάδελφοι όλοι μαζί  μπορούμε  να τα καταφέρουμε. Για αυτό το λόγο σας καλούμε όλους να γίνετε μέλη της ΕΝΕΒΑΠ  για να δυναμώσει η φωνή του συλλόγου μας. Για να γίνετε μέλη στην ΕΝΕΒΑΠ ακολουθήστε το παρακάτω link

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3m_h6-jTZeGQJUcl-a6IsNqkI2_eindqRFyN_8GO1A4Wasw/viewform

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

      Η κοροιδία με τα δημοτικά τέλη δεν έχει προηγούμενο.

  1.  Ο δήμαρχος   έχει υποσχεθεί  την κατάργηση των δημοτικών τελών (απο τον Απρίλιο),  για να βοηθήσει τους καταστηματάρχες, και  δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα.  Έχουμε ζητήσει παρέμβαση στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο. 
  2.  Περιμένουμε ακόμα την αίθουσα (στο πρώην κτίριο του ΟΑΕΔ) που είχε υποσχεθεί η Δημοτική αρχή, αφού με ενέργειες της ΕΝΕΒΑΠ το κτήριο παραχωρήθηκε στο Δήμο μας.
  3. Συνεχίζουμε να διεκδκούμε την επιχορήγηση απο τον δήμο που έχει εγκριθεί απο το Δημοτικό Συμβούλιο και αυθέρετα ο δήμαρχος αρνείται  την υλοποίηση της απόφασης.
  4. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ελεγχόμενη στάθμευση στην Αγίου Ιωάννου προς διευκόλυνση των πολιτών. (δωρέαν τα πρώτα 30’ με σταδιακή χρέωση μετα)    

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας.
  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή
  • Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρουτση – Αχτσιόγλου.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α
  •  Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση 
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.