Οι προτάσεις των «Αλλάζουμε» για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2021

Ακολουθεί η επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε» κ. Γιάννης Μυλωνάκης στο δήμαρχο Αγίας Παρασκευής αναφορικά με τις προτάσεις της παράταξης για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2021.

Αγία Παρασκευή, 20.10.2020

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Σε απάντηση του με Αρ. Πρωτ.: 20110/21-09-2020 εγγράφου σας σχετικά με τις προτάσεις της παράταξής μας για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα έτους 2021, σας γνωρίζουμε ότι η παράταξή μας έχει δεσμευτεί να συμβάλλει θετικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλης μας, ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση στην πράξη. Σε αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους (2020), που στο μεγαλύτερο μέρος υιοθετήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσαν:

Παρακολουθώντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού, διαπιστώνουμε ότι παρόλο που η δημοτική αρχή υιοθέτησε τις προτάσεις μας, δυστυχώς καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί. Η φιλοσοφία των προτάσεων μας ήταν τον πρώτο χρόνο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να αποκτήσουμε τις σχετικές μελέτες, ώστε να μπούμε σε πορεία υλοποίησης έργων και δράσεων τα επόμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όπως άλλωστε χάνονται συνεχώς ευκαιρίες για τον Δήμο μας, κάτι που επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις που είχαμε ως παράταξη από την πρώτη στιγμή για το κατά πόσο ήταν προσχηματική η υιοθέτηση των προτάσεών μας από τη δημοτική αρχή.

Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα έτους 2021 είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποβάλουμε κοστολογημένες προτάσεις και να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί, χωρίς να μας έχετε αποστείλει ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, το οποίο θα αποτελούσε τη βάση της συζήτησης.

Ωστόσο, έστω κι έτσι, δεν θα υπεκφύγουμε και θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας, δείχνοντας για ακόμα μία φορά στη δημοτική αρχή και τις υπόλοιπες παρατάξεις την πρόθεση της παράταξής μας να συζητήσουμε ουσιαστικά για την πόλη που θέλουμε να ζούμε, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν.

Η πόλη μας έχει πολλά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να ιεραρχήσουμε ώστε να επιλύσουμε και όχι να λαϊκίζουμε παρουσιάζοντας μακροσκελείς καταλόγους έργων μόνο για το θεαθήναι.

Η φιλοσοφία των προτάσεων μας στηρίζεται στο να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η Αγία Παρασκευή να γίνει μια πόλη σύγχρονη, ανοιχτή, ανθρώπινη και ασφαλής για όλους. 

Σε αυτή την κατεύθυνση θέτουμε ως προτεραιότητα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν την πόλη, όπως είναι η αποπεράτωσή του ημιτελούς κολυμβητηρίου στη Ν. Ζωή, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, μέσω νέων τεχνολογιών, η λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας, η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, όπως το Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια και το Πάρκο «Στ.Κώτσης».

Τέλος, έχουμε προτείνει το έτος 2021 να αφιερωθεί στη μνήμη του πρώην δημάρχου Σταύρου Κώτση, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να τιμούμε και να θυμόμαστε ανθρώπους που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στη δημόσια ζωή της πόλης. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε να πραγματοποιηθούν σειρά δράσεων μνήμης (π.χ. αιμοδοσία, βράβευση, διοργάνωση αγώνα, παρουσίαση βιβλίου κ.ά.), που δεν θα επιβαρύνουν με έξοδα τον Δήμο μας. Ως εκ τούτου προτείνουμε την εγγραφή στον προϋπολογισμό κωδικού με το συμβολικό ποσό του 1€, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να αποτυπώσει στον προϋπολογισμό τη βούληση του. Οι προτάσεις μας συνοπτικά:

Με την πεποίθηση ότι θα εντάξετε τις προτάσεις μας στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2021, αναμένουμε να μας καλέσετε να συζητήσουμε αναλυτικά ποιες από αυτές θα υιοθετήσετε ως δημοτική αρχή, καθώς και τον τρόπο υλοποίησης τους.

Γιάννης Μυλωνάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε»