Γιώργος Λαζουράς: Ένας χρόνος διοίκηση του Δήμου Καλαβρύτων

σ.σ Η Συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα Πελοποννησιακή “ΑΥΡΑ”

Τι βαθμό, με άριστα το δέκα, θα βάζατε ως τώρα στη δημοτική αρχή μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης του δήμου;

Η δημοτική αρχή του Θανάση Παπαδόπουλου, μετά την προσγείωση στην ανέλπιστη γι αυτήν, πλήν όμως,  σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα των περιορισμένων πόρων και  συνεπεία αυτών  και των  περιορισμένων δυνατοτήτων των δήμων– απότοκα των κατακόρυφων μειώσεων και περιορισμών που υπέστημεν στα χρόνια των μνημονίων (2010-2018)– και της οποίας (σκληρής πραγματικότητας )δεν διαφαίνεται η γρήγορη λήξη της, σε αυτόν τον πρώτο χρόνο της θητείας της, ουσιαστικά, συνέχισε έργα και δράσεις, που είχε, σχεδιάσει, ωριμάσει,  εντάξει σε προγράμματα, εξασφαλίσει χρηματοδότηση και προκηρύξει διαγωνισμούς η δική μου δημοτική αρχή. Άρα,  αφού υλοποιεί και εκτελεί έργα δικά μας, παίρνει,  γιαυτό ακριβώς , καλό βαθμό και θα έβαζα οκτώ (8), δεδομένου ότι, το άριστα (9 ή 10), αποτελεί ή πρέπει ν’ αποτελεί, στόχο προς επίτευξη.Τώρα,  την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και την ποιότητα της υλοποίησης των έργων μας αυτών, από τη νέα δημοτική αρχή, καθώς και την υλοποίηση καθαρώς  δικών της έργων, μένει να τα δούμε.

2.Σε ποια θέματα έχει πάει καλά; Δεν μπορεί, κάτι θ’ αναγνωρίζετε θετικό…

Μα, ήδη, αναγνώρισα: Τη συνέχιση και την εκτέλεση των, προγραμματισμένων και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, έργων της δημοτικής μας αρχής.

3.Σε ποια θέματα σας έχει απογοητεύσει;

Το ζήτημα δεν είναι, αν έχει απογοητεύσει εμένα, αλλά αν έχει απογοητεύσει τους πολίτες του Δήμου Καλαβρύτων και μάλιστα όσους τον ψήφισαν.Θ’ άξιζε γιαυτό μια αντικειμενική και αμερόληπτη, δημοσιογραφική έρευνα.

4. Άρα, λέτε εμμέσως ότι κάτι «οσμίζεστε»ως κλίμα;

Τίποτα δεν οσμίζομαι. Ό,τι είπα.

5.Τι σχέσεις έχετε με τον δήμαρχο; Καλές, κακές ή τυπικές;

Καλές.

6.Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την αντιπολίτευση; Να αρνείστε να συναινέσετε γενικώς; Να δείχνετε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης;

Η αντιπολίτευση για μένα και για τη δημοτική μας παράταξη, είναι δομική αντιπολίτευση, δηλαδή, είναι δραστηριότητα και αγώνας, κριτικός,  δημιουργικός και ενισχυτικός των θετικών πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής  αλλά ταυτόχρονα και  προσπάθεια, που επισημαίνει και αντιλέγει στις αρνητικές και προβληματικές πρωτοβουλίες της. Είμαι, από ανατροφή, χαρακτήρα και στάση ζωής, διαλλακτικός και συναινετικός. Δεν αλλάζω τώρα. Μακριά από εμένα,  η άρνηση, ο λαϊκισμός, ο υβριστικός και καταγγελτικός λόγος, η σκανδαλολογία, τα οποία δυστυχώς υπέστην εγώ, όχι βέβαια, από την παράταξη του κ. Κατσικόπουλου.Ο δήμος μας, είναι, ιστορικός και μαρτυρικός μεν, αλλά,  μικρός προς μεσαίο και ορεινός, με 66 γραφικές και όμορφες κοινότητες, διάσπαρτες, σε ένα δυσχερές ανάγλυφο που αντιμετωπίζουν  πολλά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, προβλήματα, την επίλυση των οποίων,δεν βοηθούν, οι αρνήσεις και η στείρα αντιπολίτευση.

7.Η απλή αναλογική προσφέρει, τελικά, ή προκαλεί ανυπέρβλητα εμπόδια; Δείτε πχ στην Αιγιάλεια τι γίνεται…

Η απλή αναλογική προσφέρει, αρκεί  να υπάρχει και η διάθεση και η κουλτούρα συναίνεσης και συνεννόησης στους δημοτικούς συμβούλους και στις δημοτικές παρατάξεις που έχουν εκλεγεί, ιδιότητες και καταστάσεις, που, δυστυχώς, δεν υπάρχουν σήμερα, στους περισσότερους δήμους της χώρας μας. Θεσπίστηκε, άκαιρα και βιαστικά, πρώτα το εποικοδόμημα (ο νόμος του Κλεισθένη), που δεν ανταποκρίνεται στη βάση και στις προθέσεις της. Γιαυτό, μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες στη βάση, στους πολίτες και στους εκλεγόμενους δημοτικούς συμβούλους, μια αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των δήμων, απαιτεί και επιβάλλει, πιστεύω, την επαναφορά του προηγούμενου δοκιμασμένου εκλογικού συστήματος, με τις αναγκαίες, βέβαια, βελτιώσεις του, ώστε να εξασφαλίζεται η λεγόμενη κυβερνησιμότητα των δήμων και να μην παρατηρούνται «διαλυτικά» φαινόμενα.  Ο δήμος Καλαβρύτων, όσον αφορά εμένα και την παράταξή μου, αποτελεί εξαίρεση στα ανωτέρω–τουλάχιστον, μέχρι τώρα– αφού το 98% περίπου, των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ψηφίζονται ομόφωνα και σ’ αυτό, ο δήμαρχος, είναι, από τους  τυχερούς.

8.Σας λείπει η καρέκλα του δημάρχου;

Καθόλου. Η τιμητική εκλογή μου, από τους πολίτες των Καλαβρύτων, για δύο θητείες στο αξίωμα του δημάρχου, δεν αποτέλεσε για μένα επάγγελμα,  αλλά, πατριωτική,κοινωνική και αυτοδιοικητική προσφορά. Και όλοι όσοι προσφέρουμε, δεν έχουμε, καθόλου, ανάγκη την καρέκλα.

9.Ποια καρέκλα είναι πιο γοητευτική; Του δημάρχου ή του δικηγορικού γραφείου σας;

Το δικηγορικό μου γραφείο και η ενεργή άσκηση της δικηγορίας καθώς και η παροχή των υπηρεσιών μου στο Δήμο Αγίας Παρασκευής Αττικής, όπου είμαι, από ετών, νομικός σύμβουλος, μου έλειψαν τα 10 χρόνια  της δημαρχιακής μου θητείας. Ασφαλώς δε, να ασκώ το λειτούργημα- επάγγελμά μου, μαχητικά και ευδόκιμα, όπως πράττω, επί 33 χρόνια, αποτελεί για μένα ένα, όχι μόνο  γοητευτικό, αλλά συνάμα  και συναρπαστικό ταξίδι, που θα συνεχίσω, με τη βοήθεια του Θεού, για πολλά, πολλά χρόνια, ακόμη. 

10.Θα είστε, κύριε Λαζουρά, εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

Όπως προανέφερα, τώρα, περπατώ το γοητευτικό και συναρπαστικό ταξίδι της δικηγορίας και μάλιστα, μεταξύ άλλων, στα ιδιαίτερα απαιτητικά ανώτατα δικαστήρια (στον  Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) και στον ομοίως απαιτητικό και με πολλές υποθέσεις  Δήμο Αγίας Παρασκευής και παράλληλα προσπαθώ  ν’ ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στις ανάγκες της δομικής αντιπολίτευσης. Για τις επόμενες εκλογές, υπάρχει καιρός.

11.Μου λέτε, κατά σειρά προτεραιότητας, τα 5 πιο καυτά θέματα για τον μέσο δημότη Καλαβρύτων;

Α) Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Β) Το οδικό δίκτυο, περιφερειακό, δημοτικό και αγροτικό.

Γ) Η περαιτέρω  προώθηση της ανάπτυξης, αγροτοκτηνοτροφικής, τουριστικής, πολιτιστικής κ.ά. με την υλοποίηση μεταξύ άλλων και της πρωτοφανούς αναπτυξιακής επένδυσης  των 20.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού μας Κέντρου, που κατάφερε και εξασφάλισε, η δημοτική μας αρχή, το έτος 2018, από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία, διακινδύνευσαν να απωλεσθούν, αλλά, με την,κατ’ εντολή του δημάρχου, δικανική υποστήριξή μας,μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την περισώσαμε.

Δ) Η δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής και εργασίας στους κτηνοτρόφους μας, εξηλεκτρισμός, ύδρευση ποιμνιοστασίων κ.λ.π.

Ε)Οι βελτιώσεις και αναπλάσεις  κοινοχρήστων χώρων,σε κάθε κοινότητα και οικισμό μας.

12.Κάνοντας, έστω και τώρα, την αυτοκριτική σας, σε ποια σημεία-θέματα νιώθετε ότι θα μπορούσατε να ‘χατε κάνει κάτι καλύτερο για το δήμο αλλά δεν το κάνατε;

Πάντοτε υπάρχουν πράγματα, που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα.

13.Γιατί πιστεύετε ότι δεν εκλεγήκατε για 3η σερί φορά; Ήθελε ο κόσμος κάτι άλλο ή κάτι κάνατε λάθος;

Οι δημιουργηθείσες, το 2019, συνθήκες στο δήμο Καλαβρύτων δεν ευνοούσαν την επανεκλογή μου, όταν όλοι, οι φορείς και τα πρόσωπα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη (Συνεταιρισμός, νοσοκομείο, Φούρας, Κατσικόπουλος κλπ) συνασπίστηκαν εναντίον μου. Και αυτό, ανεξάρτητα από λάθη, που και εγώ μπορεί να έκανα. Οι μόνοι που ήσαν μαζί μου ήσαν οι απλοί, ελεύθεροι και μη έχοντες δεσμεύσεις ή μη υποκύπτοντες σε πιέσεις, πολίτες των Καλαβρύτων τους οποίους, για μια ακόμη φορά, τους ευχαριστώ για την στήριξη και την αγάπη τους. Δεν κατάφεραν όμως να γίνουν, η τυπική και παράγουσα έννομα αποτελέσματα πλειοψηφία, της κάλπης.  Φαίνεται ότι, η πλειοψηφία των συνδημοτών  μου, με αγαπούσαν, αλλά δε με ψήφισαν!!

14.Ανησυχείτε μήπως «τιναχτεί στον αέρα», λόγω κορονοϊού, ο εορτασμός στα Καλάβρυτα των 200 χρόνων από το 1821; Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται ηχηρός εορτασμός…

Δεν ανησυχώ, γιαυτό. Ελπίζω, μέχρι την επόμενη άνοιξη να φθίνει η πανδημία και σε κάθε περίπτωση, ο εορτασμός, θα πρέπει να προσαρμοσθεί και να υπακούσει, στους  αναγκαίους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία

15.Πού ακριβώς μπορούν να κερδίσουν τα Καλάβρυτα από αυτή την ιστορία, εφόσον γίνουν τελικά οι εκδηλώσεις, έστω και με περιοριστικά μέτρα;

Στην προβολή και στην ανάδειξη του πρωτοπόρου ρόλου που διαδραμάτισαν τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή στην έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και  στα μηνύματα και τις αξίες που εκπέμπει αυτός ο ρόλος των Καλαβρύτων στη σύγχρονη εποχή και ιδίως για τους νέους μας και τα διδάγματα που παρέχει για την  αντιμετώπιση των σημερινών επικίνδυνων  προκλήσεων.  Παράλληλα, θα επωφεληθούν και από τις εγκαταστάσεις και δράσεις που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στον τόπο μας, σε συνεργασία με την Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και με την  ευγενική συνδρομή εξαίρετων ευεργετών, όπως του εφοπλιστή, επίτιμου δημότη μας,Θανάσι Μαρτίνου, που, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτεί την ανάπλαση του Πανελλήνιου Ηρώου στην Αγία Λαύρα και στον οποίο και εγώ, από τις στήλες της εφημερίδας σας, εκφράζω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας.

16.Με τον Ανδρέα Φούρα τα ‘χετε βρει ή ακόμα είστε μαλωμένοι και δε μιλιέστε; Σας είχε κατηγορήσει ότι βγάλατε κόμπλεξ σε βάρος του επειδή ορίστηκε συντονιστής των δράσεων για τα 200 χρόνια.

Μαλωμένος δεν είμαι με κανένα και μιλάω σε όλον τον κόσμο.

17. Μιλάτε τυπικά, ψυχρά ή κανονικά;

Νομίζω, ότι σας απάντησα.

18.Ως δικηγόρος, θα θέλατε να σχολιάσετε την ετυμηγορία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής;

Το  δικαστήριο, μετά από πολύχρονη ακροαματική αποδεικτική διαδικασία,  κατέληξε σε μια δίκαιη και ορθή απόφαση. Και αυτή, πιστεύω και εύχομαι, να επιβεβαιωθεί και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και από τον Άρειο Πάγο.Όπως δε είναι γνωστό, ως δήμαρχος, ουδέποτε, δέχθηκα ή προσκάλεσα εκπρόσωπο ή βουλευτή του μορφώματος αυτού, στα Καλάβρυτα και στις εκδηλώσεις του δήμου, με συνέπεια ο τοπικός βουλευτής να με κάνει, γιαυτό, τρείς φορές θέμα, στη Βουλή.

19.Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τη στάση της εισαγγελέως κυρίας Οικονόμου, που τόσο θόρυβο προκάλεσε; Ρωτώ γιατί η καταγωγή της είναι από την Βλασία…

Ναι είναι,  από την Άνω Βλασία, κόρη κατώτερου δημοσίου υπαλλήλου, μεγαλωμένη στην Πάτρα και αυτή όπως και ο αδερφός της (ανώτερος δικαστής και αυτός),είναι, από τους καλύτερους δικαστικούς λειτουργούς, που διαθέτουμε. Ο θεσμικός ρόλος του Εισαγγελέα, κατά την αρχή του κράτους δικαίου που ισχύει, είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας και αποτελεί  ιστορική κατάκτηση, από το διαφωτισμό μέχρι σήμερα, είναι, να προτείνει, ελεύθερα, ανεπηρέαστα και σύμφωνα με τη συνείδησή  του, προς το Δικαστήριο, όχι μόνο ό,τιεκτιμά κατά, αλλά καιό,τι  θεωρεί υπέρ, του κατηγορουμένου. Κανένας δικηγόρος, δεν πρέπει να τον κατηγορεί γιαυτό. Το δικαστήριο  όμως, αποφασίζει κυριαρχικά. Αυτή η βασική δικαιοκρατική αρχή, δεν είναι,  όμως, κατανοητή από τους πολλούς και γιαυτό δημιουργούνται παρερμηνείες. Είναι άλλο, η αρχή του κράτους δικαίου, με βάση την οποία (πρέπει να) δικάζει ο δικαστής και να προτείνει ο εισαγγελέας και άλλο «το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

20.Μια και πρόσκειστε στο ΠΑΣΟΚ, τι λέτε εσείς για την κατάσταση στο κόμμα; Μπορεί να επιβιώσει με τη ΦώφηΓεννηματά ή θέλει αλλαγή αρχηγού;

Η  πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, κράτησε το κόμμα και την παράταξη αυτά,τα τελευταία δύσκολα χρόνια.  Και της αξίζουν συγχαρητήρια γιαυτό. Όπως, με τον ίδιο στόχο πολιτεύθηκαν και οι προηγούμενοι πρόεδροι. Από εκεί και πέρα,κάτι πρέπει να γίνει, ώστε να ξεκολλήσει το κόμμα από τα μονοψήφια δημοσκοπικά και εκλογικά ποσοστά του.

21.Τις μεταγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πώς τις βλέπετε; Νιώθετε κι εσείς πως γίνεται κατ’ εξακολούθηση  αφαίμαξη στελεχών του Κινήματος;

Όσοι δεν ικανοποιούνται από τη δράση, την παραγωγή πολιτικής και τις επιδόσεις του κόμματος βρίσκουν στέγη, στα άλλα κόμματα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο αφαίμαξης στελεχών  από τα  άλλα κόμματα. Το πρόβλημα, μάλλον, βρίσκεται στο χώρο μας.

22.Είστε ικανοποιημένος ως τώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Τι βαθμό θα της βάζατε, για να κλείσουμε με την ίδια ερώτηση που αρχίσαμε;

Σε αυτό τον πρώτο χρόνο της θητείας της και έχοντας ν’ αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων,  την πανδημία του κορωνοιού, το μεταναστευτικό-προσφυγικό στον Έβρο και τις πρωτοφανείς και ιταμές προκλήσεις της Τουρκίας, θεωρώ ότι, σε γενικές γραμμές, τα πήγε καλά, παρά τα λάθη και τις ολιγωρίες που αναμφίβολα έχει να επιδείξει. Θα της έβαζα τον ίδιο βαθμό, με το δήμαρχο.

Γεώργιος Α. Λαζουράς

π.Δήμαρχος Καλαβρύτων