Καθαριότητα: Το «πάρτι» με τις υπερωρίες και τα «ταβάνια»

Φωτογραφία των κάδων: Μαρία Χαλκίδου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Υπερωρίες ισότιμες των μηνιαίων αποδοχών και υπερωρίες «ταβάνια» σε εργαζόμενους του τμήματος Καθαριότητας κατήγγειλε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς στη χθεσινή (27/10/2020) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή.

Όλοι οι κάτοικοι παρατηρήσαμε τη μεγάλη συγκέντρωση σκουπιδιών στους κάδους τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα υπήρξε διαμαρτυρία των εργαζομένων στην Καθαριότητα για μη καταβολή των υπερωριών τους από τον περσινό Οκτώβριο. Επόμενο ήταν να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει πραγματικά και γιατί η δημοτική Αρχή δεν δίνει μια λύση στο πρόβλημα. Το θέμα αυτό έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από ερωτήσεις που έγιναν από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν αυτή που μας άφησε άφωνους.

Κατήγγειλε λοιπόν τα εξής:

Ότι υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα στην Καθαριότητα το οποίο είναι γνωστό σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους που ασχολούνται επί σειρά ετών με τα κοινά, καθώς και σε όλους τους πρώην δημάρχους. Μάλιστα αναφερόμενος στον κ. Σταθόπουλο τόνισε ότι «πέρασε τα πάνδεινα» κατά τη θητεία του ως δήμαρχος.

Ότι η κάθε δημοτική Αρχή δεν μπορεί να «εκβιάζεται» από κανέναν.

Για όσα διεκδικούν οι υπάλληλοι της Καθαριότητας είπε:

Είναι ψέματα ότι δεν έχουν κάνει τα εμβόλια. Συνεχώς συνταγογραφούνται από τη γιατρό υπηρεσίας, αγοράζονται από το Δήμο και γίνονται σε όλους. Όσον αφορά τις ακτινογραφίες που πρέπει να γίνονται σχεδόν κάθε δύο χρόνια και χωρίς αυτές δεν μπορούν να εργαστούν, ελέγχεται ο γιατρός υπηρεσίας για το λόγο που δεν τις συνταγογραφεί όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Το φλέγον θέμα των υπερωριών

Οι απλήρωτες υπερωρίες που αφορούσαν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019 πέρασαν από την Οικονομική Υπηρεσία, το γραφείο Δημάρχου και την Υπηρεσία Καθαριότητας πάνω από τέσσερεις φορές, όπως ανέφερε ο κ. Ζορμπάς. Αυτό γιατί υπήρχαν τραγικότατα λάθη που εμπόδιζαν την πληρωμή τους.

Για παράδειγμα εργαζόμενος που βρίσκονταν σε άδεια φαίνονταν να λαμβάνει υπερωρίες!!! Ενώ ήταν με άδεια δούλευε νυχτερινά. Εργαζόμενος που το ωράριό του ήταν 6-12:30  λάμβανε υπερωρίες.

Επόμενο ήταν η Οικονομική Υπηρεσία να ζητήσει το «εντέλλεσθαι» του Δημάρχου για να πληρωθούν τα αντίστοιχα ποσά. Εννοείται, ότι η Επίτροπος είχε προειδοποιήσει πως αν αυτές οι υπερωρίες δεν ήταν νόμιμες και πληρώνονταν με «εντέλλεσθαι» θα τις καταλόγιζε στο Δήμαρχο.

Το θέμα ξεκαθάρισε εν τέλει με πολύ σημαντική παρέμβαση από τον ειδικό σύμβουλο κ. Αδαμόπουλο και οι εργαζόμενοι θα πληρώνονταν άμεσα, γεγονός που το είχαν πληροφορηθεί.

Υπήρξε όμως και μεγάλη δυσαρέσκεια με την τοποθέτηση μηχανήματος για να χτυπάνε κάρτα, όπως όλοι οι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάποιος μάλιστα -άγνωστο ποιος – πήγε και χτύπησε το μηχάνημα προκαλώντας βλάβη η οποία στην συνέχεια αποκαταστάθηκε.

Τα «ταβάνια»

Με τον όρο «ταβάνια» εννοείται το ύψος των υπερωριών & νυχτερινών που ενδέχεται να πληρωθεί ένας υπάλληλος. Κάποιοι λοιπόν εισέπρατταν έως και 150 ώρες μηνιαίως. Σύμφωνα με την καταγγελία του Δημάρχου υπήρχαν υπάλληλοι που έπαιρναν «ταβάνια» και το γνωρίζουν αυτό όσοι έχουν διοικήσει το δήμο από πολύ παλιά. «Ταβάνι όλοι και αν όχι όλοι, το 80 – 90%» είπε ο κ. Ζορμπάς. Και μάλιστα ανέφερε ότι έχει εκκαθαριστικά προηγούμενων ετών, όπου υπάλληλοι του Δήμου έπαιρναν βασικό μισθό 17.000 -18.000 και υπερωρίες 14.000 – 15.000. Στοιχεία που μπορεί να δημοσιοποιήσει χωρίς να κάνει φανερά τα ονόματα, όπως δήλωσε.

Τα αμάζευτα σκουπίδια

Αποφάσισαν λοιπόν οι υπάλληλοι να μην εργάζονται υπερωρίες αλλά να δουλεύουν την ημέρα. Φυσικά δεν επαρκεί ο χρόνος για την ολική αποκομιδή των σκουπιδιών, συν τη δυσκολία από την αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων, η οποία δεν υπάρχει τις νυχτερινές ώρες. Κάποιοι αποφάσισαν να μην δουλέψουν ούτε Σάββατο, ούτε Κυριακή (στην περίπτωση εργασίας τους θα έπαιρναν ρεπό μια άλλη μέρα, όπως γίνεται σε όλο το δημόσιο με το κυκλικό ωράριο). Όσον αφορά την αργία της 28ης Οκτωβρίου δόθηκε εντολή από το Δήμαρχο να βγουν 2 απορριμματοφόρα για αποκομιδή σκουπιδιών.

«Οι ανοχές», τόνισε ο κ. Ζορμπάς, «είναι μέχρι ενός ορίου. Εν μέσω covid-19 δεν μπορεί κάποιοι να παίζουν παιχνίδια εκβιαστικά παρασύροντας την πλειοψηφία των εργαζομένων στο δήμο».  Οι προσπάθειες να βρεθεί μια χρυσή τομή, ώστε και νόμιμες υπερωρίες να παίρνουν και να μην μένουν σκουπίδια αμάζευτα στους κάδους, δεν καρποφόρησαν. Οι μεν ήθελαν όλο το ωράριο εργασίας να είναι σε ώρες που να προσμετράται ολόκληρο σε υπερωρίες και νυχτερινά, από την άλλη υπάρχει η δέσμευση από την Επίτροπο που το θεωρεί υπερβολικό και βάζει «φρένο».

Είναι δε περίεργο, τόνισε, πως ενώ από τον Αύγουστο το προσωπικό της Καθαριότητας αυξήθηκε κατά 38 άτομα, οι υπερωρίες των 110 ωρών να μην έχουν κοπεί, αλλά να παίρνουν υπερωρίες και οι νεοπροσλαμβανόμενοι! Όπως είναι περίεργο ότι ενώ γνώριζαν ότι θα πληρωθούν τις χρωστούμενες υπερωρίες ξεκίνησαν ξαφνικά να δημιουργούν θέματα.

Ιδιωτικοποίηση

Ο Δήμαρχος επέμενε πως έχει παλέψει για να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα το 2011 και στη συνέχεια. Το ίδιο και τώρα εξ ου και οι 38 προσλήψεις. Είναι δε στο πλευρό των 38 να κινηθούν με ασφαλιστικά μέτρα, να τους στηρίξει ο ίδιος στο δικαστήριο, ώστε να παραμείνουν στο δήμο. Ακόμα στήριζε τους εργαζόμενους όταν στην τροποποίηση του Οργανισμού του Δήμου από τη διοίκηση Σταθόπουλου αντί για 40 ζητούσε να προσληφθούν 60 εργαζόμενοι στην Καθαριότητα. Στηρίζει τους εργαζόμενους σε οτιδήποτε είναι νόμιμο, ηθικό και χωρίς να προκαλεί.

Εν τέλει

Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα «εντέλλεσθαι» και η Οικονομική Υπηρεσία δεν θα αναλάβει το βάρος να υπογράψει πληρωμές που αργότερα μπορεί να της καταλογιστούν. Η πρόθεση είναι να βρεθεί μια λύση ώστε να εργάζονται οι υπάλληλοι και να πληρώνονται μέχρι εκεί που επιτρέπει ο νόμος και όχι τα «ταβάνια» που θέλουν κάποιοι.

«Η πόλη δεν μπορεί να μείνει βρώμικη. Θα καθαρίσει με οποιοδήποτε τρόπο χρειαστεί», είπε ο δήμαρχος.

Τέλος πρόσφερε στήριξη στην Αντιδήμαρχο κ. Ελένη Δάβαρη, λέγοντας πως ότι κάνει το έχουν συναποφασίσει καθώς και με την υπόλοιπη δημοτική παράταξη με στόχο να ξεκαθαρίσει το θέμα ακόμη κι αν έχει κόστος (σ.σ. πολιτικό). Για να απαντήσει η κ. Δάβαρη «χαίρομαι που έχουμε κοινή πορεία Δήμαρχε, χαίρομαι».

Φωτογραφία: Μαρία Χαλκίδου

Επισημάνσεις

Στον δημόσιο τομέα και για υπηρεσίες που λειτουργούν με κυκλικό ωράριο (δηλαδή απογεύματα, νύχτες, Κυριακές, αργίες) υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι που ορίζουν τις αμοιβές βάση ωρών και κλιμακίων, άσχετα αν κάποιες φορές ερμηνεύονται κατά το δοκούν.

Ο τομέας της καθαριότητας είναι ιδιαίτερος και σαφώς χρειάζεται προσοχή, γιατί αφορά την υγεία των εργαζομένων, αλλά και όλων των πολιτών. Δεν γίνεται όμως να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους, π.χ. όσοι εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Δεν μπορεί οι μεν να χτυπάνε κάρτα και να υπόκεινται σε έλεγχο εισόδου-εξόδου και οι δε να είναι ξέφραγο αμπέλι και να έχουν μεγαλύτερες αποδοχές. Όπως δεν είναι επιτρεπτό κάποιοι να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών εξαιτίας των προσωπικών τους συμφερόντων.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων διαμαρτύρεται για:

Τα εμβόλια και τις ιατρικές εξετάσεις –> απαντήθηκαν και τα δύο πιο πάνω. Απορία: χωρίς τις εξετάσεις κινδυνεύουν όταν εργάζονται νύχτα και όχι όταν εργάζονται πρωί;

Μη καταβολή των ΜΑΠ –> χρόνιο πρόβλημα και πάντα δίνεται λύση καθυστερημένα από όλες τις Διοικήσεις και όχι μόνο στην Καθαριότητα του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αλλά και σε πολλούς άλλους Οργανισμούς.

Μη καταβολή δεδουλευμένων από τον Οκτώβριο του 2019 –> γνώριζαν ότι θα πληρωθούν άμεσα.

Άρα;; Προς τι όλο αυτό το σκηνικό; Με ποιο δικαίωμα εν μέσω πανδημίας και με πάνω από 1200 κρούσματα covid-19 ημερησίως, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών τους;

Ακόμη και ο πιο δύσπιστος δεν μπορεί να αμφιβάλει για τα λεγόμενα του κ. Ζορμπά μετά την γεμάτη αγανάκτηση δήλωση της Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Ελένης Δάβαρη. Παίρνοντας το λόγο η κ. Δάβαρη τόνισε: «Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτά που ακούω. Λυπάμαι για τους ανθρώπους που πέρασαν από την καρέκλα του Δημάρχου και εθελοτυφλούν, στρουθοκαμηλίζουν και δεν λένε την πραγματικότητα. Όταν εμένα στο γραφείο μου μου έλεγαν <και σε μας τα ίδια έκαναν>. Είναι ντροπή τίποτα άλλο δεν έχω να πω».

Εντύπωση προκαλεί που σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του δήμου αντιπολιτευτικές παρατάξεις αντί να είναι υπέρ του ελέγχου και της διαφάνειας, επέλεξαν να στραφούν κατά του δημάρχου, επιζητώντας προφανώς την ψήφο των εργαζομένων και φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.  Εδώ θα έπρεπε ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή), που είναι υπέρ της διαφάνειας, που δεν έχει καμία σχέση με το διοικητικό παρελθόν του Δήμου και ο οποίος φωνάζει για κατασπατάληση χρημάτων από τη δημοτική Αρχή, να σταθεί στο πλευρό της και να ζητήσει εφαρμογή της νομιμότητας και ενδελεχή έλεγχο. Να ζητήσει να διασαφηνισθεί το πως γράφονταν αυτές οι υπερωρίες και στο παρελθόν, χωρίς να φοβάται να «αγγίξει» την πρώην Διοίκηση Σταθόπουλου. Δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς και πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των δημοτών.

Και μια τελευταία απορία: κατά πόσο νομιμοποιείται δημόσιος υπάλληλος που υπάγεται σε κυκλικό ωράριο να καθορίζει ο ίδιος τις ημέρες εργασίας του, αγνοώντας τις ανάγκες της Υπηρεσίας και να αρνείται συγκεκριμένες ημέρες και ώρες;

Υ.Γ. προς τους κατοίκους: Ας κάνουμε κι εμείς μια προσπάθεια να μην κατεβάζουμε τουλάχιστον όσα σκουπίδια (μπάζα) δεν είναι απαραίτητο, τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.