“Νέα Αρχή”: Δημοτική Αρχή ανάλγητη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πέρισυ τέτοια εποχή στις διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων, η δημοτική αρχή υποχώρησε και αποδέχθηκε εν μέρει  στις προτάσεις μας για ανακούφιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με μείωσή τους και για τον λόγο αυτό ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Να θυμίσουμε εδώ ότι, ενώ κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 ο κ. Ζορμπάς σε μία  πλειοδοσία λαϊκισμού και ανευθυνότητας  ζητούσε από  τον κ. Σταθόπουλο γενική μείωση  τελών καθαριότητας και  ηλεκτροφωτισμού κατά  30%!!, έφερε προς ψήφιση εισήγηση με διατήρηση στις ίδιες τιμές τελών της διοίκησης Σταθόπουλου (υποχωρώντας εν μέρει στην συνέχεια) και στην πρώτη φάση της πανδημίας αγνόησε τις προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της ΕΝΕΒΑΠ για δραστικές μειώσεις, δίνοντας μόνο υποσχέσεις.

Στην παρούσα περίοδο για το 2021, έφερε εσπευσμένα το θέμα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 στην Οικονομική Επιτροπή και την ίδια μέρα στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συνεννόηση, χωρίς την παρουσία της ΕΝΕΒΑΠ, πρόταση διατήρησης των δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα. Ξέχασε για άλλη μία φορά τις δηλώσεις του και τις υποσχέσεις προς τους επαγγελματίες, καταγεγραμμένες στα πρακτικά των συνεδριάσεων.
Χωρίς καμία αναπτυξιακή πολιτική κα προοπτική για μείωση των εξόδων είναι προφανές ότι περαιτέρω μείωση των τελών δημιουργεί σοβαρά πρωτογενή ελλείμματα.

Η διοίκηση Ζορμπά συνεχίζει να πληρώνει σχεδόν ένα εκατομμύριο τον χρόνο σε φωτισμό, έχει ξεχάσει παντελώς τα προγράμματα ενεργειακής διαχείρισης και προωθεί άρον άρον την ανάλωση του αποθεματικού ( πάνω από 4.000.000 ευρώ) σε απευθείας αναθέσεις και προμήθειες χωρίς μελέτες σκοπιμότητας που να λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και τις ουσιαστικές ανάγκες του Δήμου στην διαχείριση στερεών αποβλήτων, υποθηκεύοντας την βιωσιμότητα και την προοπτική της καθαριότητας. Επισημαίνουμε ότι αν παραμείνουν σε απραξία τα θέματα του αμαξοστασίου, του σταθμού μεταφόρτωσης και του πράσινου σημείου θα αναγκαστεί ο Δήμος πολύ σύντομα να αυξήσει τα δημοτικά τέλη γιατί τα έξοδα θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα.
Η Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή έχει ξεκάθαρη άποψη και συγκεκριμένο σχέδιο που αναπτύχθηκε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο σχέδιο αυτό η μείωση των τελών, περνάει μέσα από την ορθολογική μείωση των εξόδων στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με ταυτόχρονο σχεδιασμό και κίνητρα μείωσης ανταποδοτικών τελών που θα αντιστοιχούν με το επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Στην παρούσα συγκυρία ειδικά για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που πλήττονται ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της χρεοκοπίας θα πρέπει να υπάρχει μία αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών.

Η πρότασή μας για τα δημοτικά τέλη και τους κοινόχρηστους χώρους ήταν για τα μικρά και μεσαία καταστήματα, να μειωθούν μόνο για το 2021, κλιμακωτά από 50 μέχρι 40 τοις εκατό. Η απώλεια στα έσοδα, μελετώντας τα αναλυτικά στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, μπορεί να υπερκαλυφθεί από τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων του Δήμου μας, των οποίων τα έσοδα δεν εμφανίζονται στον προϋπολογισμό, λόγω λογιστικών και περιοριστικών οδηγιών σύνταξης του προϋπολογισμού. Θα εμφανιστούν όμως με αναμόρφωση αυτού τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως μας διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι της οικονομικής υπηρεσίας. Ο Δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα δεν το αποδέχθηκαν και εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι μέρος της αντιπολίτευσης παρά τις όποιες επιφυλάξεις που διατύπωσε, συντάχθηκε μαζί τους και ψηφίσθηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής να παραμείνουν ως έχουν τα δημοτικά τέλη.

Επί πλέον ο επικεφαλής της Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή, έθεσε εμφαντικά το θέμα της επιστροφής των ποσών στους επαγγελματίες που αντιστοιχούν στην μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών του 2018 και εντεύθεν, που αποφάσισε το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής το εισπράττει παράνομα και καταχρηστικά μέχρι σήμερα, με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν ξέρει τίποτε, ούτε θυμάται!!! όπως δεν θυμάται και το δωρεάν 6μηνο που υποσχέθηκε στην ΕΝΕΒΑΠ και είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Χρειάστηκε να καλέσει ο επικεφαλής μας, επαγγελματίες οι οποίοι προσκόμισαν λογαριασμούς ρεύματος διαφόρων παρόχων για να γίνει κατανοητό (δυστυχώς όχι από όλους) ότι η χρέωση παραμένει στα 2,48 ευρώ/τετρ. μέτρο αντί 1,75 ευρώ/τετρ. μέτρο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, υπάρχει μικρή μείωση των τετραγωνικών, η οποία όμως στην συντριπτική πλειοψηφία των λογαριασμών δεν αναπληρώνει το ποσό της πραγματικής μείωσης που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην απογευματινή συνεδρίαση  με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας παίρνοντας τον λόγο είπε για το θέμα αυτό «κύριε Οικονόμου μάλλον έχετε δίκιο».

Κατόπιν των παραπάνω καλούμε την δημοτική αρχή:

  1. Να αφήσει την αλαζονική και ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στους συμπολίτες μας επαγγελματίες και να επανεξετάσει το θέμα έχοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τα μέτρα της Πολιτείας που έχουν πολύ δυσμενείς επιπτώσεις γι’ αυτούς.
  2. Να επανεισάγει το θέμα στην Ο.Ε. και στο Δημοτικό Συμβούλιο με δυνατότητα ψήφισης εναλλακτικών προτάσεων μείωσης των δημοτικών τελών και των κοινοχρήστων χώρων για τους επαγγελματίες.
  3. Να εκκαθαρισθούν άμεσα και να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που εισπράχθηκαν παράνομα και καταχρηστικά από τους επαγγελματίες και ισοδυναμούν με την μείωση των δημοτικών τελών από το 2018 μέχρι σήμερα.

και την ΕΝΕΒΑΠ αφού ενημερώσει  τα μέλη της για τα παραπάνω,  να πάρει πρωτοβουλίες διαλόγου, προτάσεων και παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ