Ετήσια επιχορήγηση Αθλητικών -Σωματείων-Συλλόγων Δήμου, τι λέει ο ΝΟΜΟΣ

Για την ετήσια επιχορήγηση των Αθλητικών  Συλλόγων θα πρέπει να υποβληθούν στο πρωτόκολλο του Δήμου τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση του συλλόγου προς το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι συγκεκριμένες   εκδηλώσεις και η ημερομηνία πραγματοποίησης αυτών (μεταγενέστερες της απόφασης επιχορήγησης) για τις οποίες αιτούνται  επιχορήγηση.

Στην  αίτηση να αναγράφεται οπωσδήποτε τηλέφωνο επικοινωνίας και ένα e-mail ενώ προαιρετικά θα μπορούσε να γίνει μία αναφορά στο έτος ίδρυσης του Συλλόγου, στον αριθμό των μελών, συμμετοχές , διακρίσεις.

  1. Αναλυτικός προϋπολογισμός των εκδηλώσεων οι οποίες δεν θα καλύπτονται εξολοκλήρου από επιχορήγηση του Δήμου. Απαιτείται σχετική απόφαση έγκρισης από το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και οποιουδήποτε κάθε άλλου οργάνου σύμφωνα με το καταστατικό.
  2. Προϋπολογισμός της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του συλλόγου για το τρέχον έτος (άρθρο 7 παρ. 2 του ΒΔ 17.5/15.6.1959, άρθρο 41 του Ν.4129/2013). Απαιτείται σχετική απόφαση έγκρισης από Διοικητικό Συμβούλιο και οποιουδήποτε κάθε άλλου οργάνου σύμφωνα με το καταστατικό (Εξελεγκτική Επιτροπή- Γενική Συνέλευση).

Οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι δηλ. το ποσό των εσόδων να είναι ίσο με αυτό των εξόδων.

  1. Απολογισμός του προηγούμενου έτους της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του συλλόγου. Απαιτείται σχετική απόφαση έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο, Γενικής Συνέλευσης και οποιουδήποτε άλλου οργάνου σύμφωνα με το καταστατικό (Εξελεγκτική Επιτροπή)
  2. Ξεχωριστός απολογισμός της επιχορήγησης ή χρηματοδότησης που έλαβε και είναι μικρότερη του 100% των συνολικών χρηματικών ποσών που διαχειρίσθηκε. (άρθρο 41 παρ.3 και 6 του Ν.4129/2013). Απαιτείται σχετική απόφαση έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο, Γενικής Συνέλευσης και οποιουδήποτε κάθε άλλου οργάνου σύμφωνα με το καταστατικό (Εξελεγκτική Επιτροπή)
  3. Το διαβιβαστικό με το αποδεικτικό ότι έχουν  υποβληθεί και παραληφθεί  από  την Περιφερειακή Ενότητα Άττκής (Κατεχάκη 56) και την  Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Αιγαίου Πελάγους 80 Α) , φορείς από τους οποίους εποπτεύεται  (άρθρο 186 περ. ΙΙ υποπερ. Η’ αριθ. 14 του ν. 3852/20010 (ΦΕΚ Α’):

α) Ο απολογισμός  της συνολικής οικονομικής του  δραστηριότητας κατά το  προηγούμενο έτος

β)  Ο απολογισμός της επιχορήγησης που έλαβε  το προηγούμενο έτος από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργείο κ.α)

γ)   Ο Προϋπολογισμός  τρέχοντος έτους.

  1. Το καταστατικό με βεβαίωση του Γραμματέα του Πρωτοδικείου ότι έχει εγγραφεί  (καταχωρηθεί) στο βιβλίο Σωματείων και τυχόν μεταβολές αυτού.
  2. Το έντυπο της αναφοράς δαπανών του 2019 από το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων με ημερομηνία έως τα τέλη Ιουλίου , για όσους συλλόγους και σωματεία  έλαβαν ετήσιο ποσό συνολικών επιχορηγήσεων κατά το προηγούμενο έτος από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργείο κ.α) πάνω από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Η παράλειψη της δημοσίευσης των στοιχείων δαπανών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 10Β Ν. 3861/2010 και της Απόφασης Διοικ. Μετ. & Η.Δ. ΔΗΔ/Φ.40/1057/14.01.2015 συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς της Γενικής κυβέρνησης στο μέλλον.
  3. Βεβαίωση από την Ομοσπονδία που θα αναγράφεται σαφώς ότι ο Σύλλογος έχει συμμετάσχει σε επίσημους αγώνες και ότι ο Σύλλογος είναι ενεργός .

   Μετά την λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου  σχετικά με την επιχορήγηση των Αθλητικών Σωματείων του Δήμου απαιτείται η προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:

  1. Γραμμάτιο είσπραξης
  2. Απόσπασμα πρακτικού συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου που εκλέχθηκε σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου και  στο οποίο να φαίνονται τα πρόσωπα που εκπροσωπούν το σύλλογο.
  3. Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου για την αποδοχή του ποσού της επιχορήγησης και την εξουσιοδότηση μέλους για την είσπραξη της επιχορήγησης.
  4. Αριθμός λογαριασμού Τράπεζας στο όνομα του Συλλόγου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η είναι καταλυτικές κάποιες ημερομηνίες για όλους τους συλλόγους να υποβληθεί η αίτηση τους  έγκαιρα προκειμένου να εγκριθεί.

Επιπλέον, όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι ευκρινή και υπογεγραμμένα όπου αυτό χρειάζεται, από το αντίστοιχο εξουσιοδοτημένο Όργανο του Συλλόγου. Σε αντίθετη περίπτωση δε θα γίνονται δεκτά.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αιτήσεις οι οποίες δε θα έχουν συνημμένο ένα ή περισσότερα από τα αιτούμενα δικαιολογητικά δε θα γίνονται δεκτές.

Στην αίτηση είναι απαραίτητο να αναγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου (οπωσδήποτε τηλέφωνο επικοινωνίας και e–mail).