Μητσοτάκης: Lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 30 Νοεμβρίου

Και επίσημα σε lockdown από αύριο η χώρα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα τόνισε στις αρχικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός.

Το Lockdown θα εφαρμοστεί από το πρωί του Σαββάτου και θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με τον Μάρτιο. Ξανά sms, ανοιχτά σούπερ και φαρμακεία, διανομή φαγητού. Νηπιαγωγεία δημοτικά αλλά και σχολεία σε όλες τις βαθμίδες ανοιχτά, κλειστά γυμνάσια και λύκεια. Τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά.

«Είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είχαμε 10.000 κρούσματα σε 5 μέρες, αύξηση εισαγωγών, αύξηση διασωληνωμένων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό το κύμα έπρεπε να ανακόψουμε» ανέφερε. 

Με αυτή την ταχύτητα 50 μονάδες μπορούν να γεμίσουν σε 3 ή 4 ημέρες. Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών μας γι αυτό τα μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα.

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες πήραν μέτρα όταν η κατάσταση είχε ξεφύγει. Δε μπορώ να περιμένω να πάρω μέτρα αργά, τα παίρνουμε τώρα για να «πνίξουμε» το δεύτερο κύμα» και να ζήσουμε έναν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό Δεκέμβριο».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι σε λίγες ώρες το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων, όμως αποκάλυψε ότι όσοι είναι σε αναστολή για τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ.

Παράλληλα, αποκάλυψε και ακόμα δύο μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων:

α) Παράταση στα επιδόματα ανεργίας για δύο μήνες
β) 400 ευρώ εφάπαξ στους μη επιδοτούμενους ανέργους

Επίδομα 800 ευρώ και όχι 534 στους εργαζόμενους – Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σε ανέργους ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Επίδομα σε όσους θα μπουν σε αναστολή εργασίας για τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή την φορά δεν θα είναι 534 ευρώ αλλά 800 ευρώ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Τέλος ανακοίνωσε παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον Σεπτέμβρη.

Ανοικτά στην καραντίνα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής

Ανοικτά θα παραμείνουν κατα την περιόδο της νέας καραντίνας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής

Το γενικό lockdown θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός υιοθετώντας την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 2.646 χθες.

Η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο αφορά τα σχολεία, καθώς αυτή τη φορά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων παραμένουν ανοικτά, όπως και τα super market, τα φαρμακεία, δομές υγείας, διανομή έτοιμου φαγητού. Κλειστά γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Lockdown 2: Είναι οριστικό, με αυτά τα sms θα βγαίνουμε έξω

To lockdown 2 ανακοινώθηκε μόλις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι είναι οριστικό, με αυτά τα sms θα βγαίνουμε έξω για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Συγκεκριμένα υπενθυμίζεται το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Lockdown σε όλη τη χώρα από το Σάββατο: Κλειστό το λιανεμπόριο, ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά, τι ισχύει για αυτοκίνητα και επιβάτες

Από το πρωί του Σαββάτου στις 06.00 ξαναμπαίνουμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, το οποίο θα διαρκέσει για 3 εβδομάδες. Κλειστό το λιανεμπόριο, ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά, τι ισχύει για αυτοκίνητα και επιβάτες.

Καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα με επαναφορά των sms στο 13033, μάσκες παντού, έντυπα για την κυκλοφορία των εργαζομένων αλλά και κλείσιμο καταστημάτων

Συγκεκριμένα από το Σάββατο θα ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super market, mini market κ.λπ., καθώς και τα pet shops), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

Στους χώρους λατρείας, οι Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Πότε επιτρέπεται μετακίνηση εκτός νομού στην καραντίνα και τι έγγραφα χρειάζονται

Σε γενική καραντίνα μπαίνει η χώρα από το Σάββατο στις 6:00 το πρωί όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πλέον θα απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού για όλους τους νομούς της χώρας. Σε ποιες περιπτώσεις όμως θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού και ποια έγγραφα χρειάζονται για τον έλεγχο βάσει του μοντέλου του Μαρτίου και εφόσον δεν αλλάξει η διαδικασία

Ειδικότερα η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για εργασία και συγκεκριμένα μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο ισχύει και εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο.

Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση. Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση τον Μάρτιο επιτρεπόταν η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο.

Προσοχή: η μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, χωρίς δικαίωμα επιστροφής. Αναμένεται να ισχύσει το ίδιο και στο Lockdown2 αφού αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο της καραντίνας στην Θεσσαλονίκη.

Ο έλεγχος για τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Τσιόδρας: Το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες μέρες, 191 οι διασωληνωμένοι

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά την ανακοίνωση του γενικού lockdown από τον Πρωθυπουργό.

Το σύνολο των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τις 1.600 μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφορικά με τα τεστ, όπως είπε αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο.

Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία, ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε σε δραματικούς τόνους, ενώ επισήμανε πως έχουμε μέσο όρο νέων εισαγωγών που ξεπερνά τις 170 ανά ημέρα.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε Live τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Τσιόδρα: