Πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 στους δήμους για «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές

Πάνω από 1 δισ. ευρώ πρόκειται να λάβουν μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 οι δήμοι της Ελλάδας προκειμένου να ενσωματώσουν στις υπηρεσίες τους «έξυπνες» εφαρμογές, βαδίζοντας έτσι με ταχύτερο ρυθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό που «τρέχει γοργά» στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 15ο διαδικτυακό πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη», με θέμα «Οι smart cities ήρθαν… Τι γνωρίζουμε όμως για αυτές;».

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι ύψους 21 δισ. ευρώ, πάνω από τα 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και -όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης- «το ποσό που θα λάβουν οι δήμοι της Ελλάδας είναι τεράστιο. Αρκεί οι τοπικοί άρχοντες να έχουν όρεξη και διάθεση για να σχεδιάζουν και να οργανώνουν τη μετατροπή των περιοχών τους σε έξυπνες πόλεις».

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την πανδημική κρίση του κορονοϊού, παρά την οικονομική ζημιά που προκαλεί, όπως παραδέχτηκε, δήλωσε αισιόδοξος και σημείωσε ότι «λόγω της Covid-19 όλων η επαφή με τον ψηφιακό κόσμο έγινε πολύ ταχύτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού. Έτσι, είμαστε σε καραντίνα, μεν, αλλά η ζωή των πολιτών προχωρά, ενώ οι αυξάνουν σημαντικά και διαδικτυακές πωλήσεις, ακόμη και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

Τονίζοντας ότι το «μέλλον στην Ελλάδα αναμένεται ακόμη πιο ψηφιακό», ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το δίκτυο 5G και υπενθύμισε: «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που “τρέχει” με τόσο γοργό ρυθμό τις διαδικασίες στο πεδίο του 5G”». «Ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε τις δυνατότητες που θα έχουμε με το 5G», πρόσθεσε.

Ως την πρόκληση του 21ού αιώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία χαρακτήρισε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τη μετατροπή των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται για μία τεχνολογική έννοια, ούτε μία στατική ιδέα». Σημείωσε ότι η μετάβαση στις έξυπνες πόλεις είναι μία διαρκώς εξελισσόμενη ιδέα, που αφορά όλους τους ενεργούς πολίτες και τόνισε πως «πρόκειται για μία διαδραστική διοίκηση της πόλης προκειμένου αυτή να γίνει πιο βιώσιμη, ανθεκτική και ικανή να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής».

Ο κ. Καράογλου επεσήμανε τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και παρατήρησε ότι, πλέον, περισσότερες από 600 υπηρεσίες δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να διεκπεραιώσει υποθέσεις του με το Δημόσιο μόνο με ένα… κλικ.

Πάντως, υπογράμμισε ότι η επιτυχία των «έξυπνων πόλεων» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ της πολιτείας και της κοινωνίας.

Τα άλματα που έγιναν στο κομμάτι των έξυπνων εφαρμογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης ανέφερε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας την υστέρηση σε βασικές υποδομές. «Είμαστε μία έξυπνη πόλη και διαθέτουμε έξυπνους ανθρώπους. Άρα, υπάρχει το δυναμικό, στο χέρι μας είναι να το αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που, όπως είπε, ξεκινά στο προσεχές διάστημα, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι μέσω αυτού δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και λέγοντας «θα δούμε αισθητήρες ακόμη και σε κάδους», διαβεβαίωσε πως «το 2021 θα έχουμε ώριμα έργα, με στόχο στη θητεία μου να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε ψηφιακό κόμβο».

Το πολυσυνέδριο διοργανώνει το ka-business.gr υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, και διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων».