Τατόι: Άμαξες, ενθύμια, παιχνίδια – Η πορεία των έργων στο τέως βασιλικό κτήμα

Στον τεράστιο αριθμό αντικειμένων που είναι συσκευασμένα σε κιβώτια υπάρχουν έπιπλα εποχής, φωτιστικά, χαλιά και έργα τέχνης.

Αυτοψία στο τέως βασιλικό κτήμα Τατοϊου, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να εξετάσει την πορεία των έργων. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΠΟΑ, τα σωστικά μέτρα στο κτήριο των ανακτόρων ολοκληρώνονται εντός Νοεμβρίου, με εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων στο εσωτερικό του κτηρίου. Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο καθαρισμός όλου του ανακτόρου καθώς και του καταφυγίου. Η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του ανακτόρου παραδίδεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Μάϊο ΄21, οπότε και θα δημοπρατηθεί το έργο.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου κατατίθενται τα τεχνικά δελτία για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, αφ’ ενός για το έργο της αποκατάστασης των μαγειρείων, η μελέτη των οποίων εγκρίθηκε προ 15 ημερών από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αφετέρου για την εκπόνηση των μελετών για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας, διαχείρισης απορριμμάτων και διαμόρφωσης μονοπατιών.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη σύνδεση του κτήματος με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Χθες εξάλλου, ξεκίνησε, έπειτα από συνεργασία  με το Δασαρχείο, η κοπή των επικίνδυνων, για τα κτήρια, δέντρων δεδομένων του επερχόμενου χειμώνα, καθώς στο παρελθόν έχουν προκληθεί σοβαρές βλάβες σε κτήρια από πτώση δέντρων, συνεπεία ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων.

Βαλίτσα στον χώρο
Βαλίτσα στον χώρο συντήρησης
Επιγραφή σε έιπλο που δωρήθηκε από τους ομογενείς της
Επιγραφή σε έιπλο που δωρήθηκε από τους ομογενείς της Βιέννης

Το  έργο συντήρησης του συνόλου των κινητών  ευρημάτων προχωρά με ταχείς ρυθμούς όπως και η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου του Α, στον οποίον για δεκαετίες είχαν αποθηκευτεί αντικείμενα από την οικοσκευή της τ. βασιλικής οικογένειας. Στον τεράστιο αριθμό αντικειμένων που είναι συσκευασμένα σε κιβώτια εντοπίζονται έπιπλα εποχής, φωτιστικά, χαλιά και έργα τέχνης.about:blank

Πίσω από τον  όγκο  των κιβωτίων που έφταναν ως  την οροφή, αποκαλύφθηκαν και βασιλικές άμαξες. Ο συνολικός αριθμός  τώρα ανέρχεται σε οκτώ άμαξες και τέσσερα παϊτόνια – είδος ελαφριάς άμαξας. Ολες οι άμαξες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Μετά από την φάση του καθαρισμού τους θα μεταφερθούν σε ασφαλές toll, το οποίο τοποθετείται δίπλα σε εκείνο με τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας. Μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση του στάβλου -κατά το ΥΠΠΟΑ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020- θα ξεκινήσει η αποτύπωση του κτηρίου προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες αποκατάστασής του.

Οι άμαξες στο
Οι άμαξες στο Τατόι
Παιδικό παιχνίδι που βρέθηκε στα
Παιδικό παιχνίδι που βρέθηκε στα κιβώτια

Σε χώρο πλησίον του στάβλου θα εγκατασταθεί άμεσα ένα ακόμη toll, προκειμένου να φιλοξενήσει τα αντικείμενα που έχουν δεχθεί την πρώτη φάση του καθαρισμού και της συντήρησής τους, ενώ παράλληλα θα στεγάσει τα διαφορετικά εργαστήρια συντήρησης – επίπλων, μικροτεχνίας, υφασμάτων και χαρτώου υλικού. Τα δύο tolls- της φύλαξης των αμαξών και της οικοσκευής- όπως και τα δύο που ήδη έχουν εγκατασταθεί στο κτήμα για την φύλαξη των αυτοκινήτων και των προς συντήρηση αντικειμένων, αποτελούν χορηγία της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ.

Το κτίριο του ανακτόρου κατά τις σωστικές
Το κτίριο του ανακτόρου κατά τις σωστικές εργασίες
Χαρτώο

Ειδικά, σε ό,τι αφορά το χαρτώο υλικό, έχει αρχίσει ήδη το έργο της ψηφιοποίησης μέρους του αρχείου του κτήματος, έργο το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο τρέχον ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, προχωρεί και η εκκένωση του βουστασίου, όπου μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν και τα αυτοκίνητα, ώστε να ξεκινήσουν οι σωστικές εργασίες και να εκπονηθούν οι μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά στατικά προβλήματα.

Πηγή: huffingtonpost.gr