Εξελίξεις στη μίσθωση του Γιαβασείου κληροδοτήματος

Σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα κ. Μιλτιάδη Κύρκου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (11-11-2020), η εκμισθώτρια εταιρεία του Γιαβασείου προέβη σε εισήγηση προς την 5μελή Επιτροπή (μεταξύ των μελών είναι οι παρευρισκόμενοι κ.κ. Κύρκος, Κρητικίδης, Κονταξής) επιθυμώντας να κατασκευάσει υπόγειο στο χώρο του κτιρίου. Αυτό θα έχει κόστος για την εκμισθώτρια και ανάληψη ρίσκων.

Όσον αφορά το Δήμο, εφόσον κατασκευαστεί το υπόγειο (370 τ.μ.) αυξάνει κατά πολύ την αξία του ακινήτου και την δυνατότητα για υψηλότερα μισθώματα στο μέλλον.

Όμως ο εκμισθωτής έχει θέσει ως όρους:

  • Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η κατασκευή του υπογείου λόγω εύρεσης αρχαιοτήτων, για τα επόμενα 2 χρόνια να έχει μειωμένο μίσθωμα στο 50% του συμφωνηθέντος (μίσθωμα = 10.000€) και αντίστοιχη παράταση του συμβολαίου.
  • Στην περίπτωση κατασκευής του υπογείου να παραταθεί η μίσθωση κατά 4 χρόνια.

Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο 2020. Σε όλη τη διάρκεια των οποίων υπήρχε η στήριξη και ο συμβουλευτικός χαρακτήρας του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, κ. Γεώργιου Λαζουρά.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα ότι η πρόταση είναι συμφέρουσα για το δήμο.

Ενδέχεται στην πρώτη περίπτωση ο δήμος να χάσει κάποια χρήματα, αλλά το ρίσκο κυρίως είναι του εκμισθωτή.

Σημαντικό σημείο είναι αυτό που ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Κωβαίος, ότι κατά τα έργα στήριξης της πρόσοψης βρέθηκαν αρχαία τα οποία στη συνέχεια σκεπάστηκαν με τσιμέντο.

Όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, κ. Δημήτρης Κονταξής σχετικά με την τυχόν εύρεση αρχαίων ο δήμος είναι υποχρεωμένος ως δημόσιος οργανισμός να τα αποκαλύψει. Τα δε έξοδα θα καταβληθούν από τον ανάδοχο. Επιβεβαίωσε δε ότι αρχαία βρέθηκαν σε μικρές εκσκαφές. Ούτως ή άλλως οι εκσκαφές για τη θεμελίωση του κτιρίου σίγουρα θα φέρουν στο φως αρχαία ευρήματα. Επομένως την παρέμβαση της Αρχαιολογίας δεν πρόκειται να την αποφύγουμε.

Στο τεχνικοοικονομικό θέμα είπε, ότι θα υπάρχει ωφέλιμος χώρος 185 τ.μ. με τη δημιουργία του υπογείου και επιπλέον, αφού θα ελευθερωθεί χώρος στο ισόγειο. Εφόσον δοθεί η παράταση των 4 ετών που ζητά η εταιρεία, η Επιτροπή εκτιμά, ότι το ποσό που θα χάσει ο Δήμος θα το κάνει απόσβεση μέσα σε 7 επόμενα χρόνια και από κει και πέρα εσαεί θα εισπράττει ένα πολύ-πολύ αυξημένο ενοίκιο. Από νομικής άποψης δεν τίθεται πρόβλημα, θα είναι μια αυτοτελής σύμβαση που το μόνο πρόβλημα που μπορεί να επιφέρει είναι μια χρονική καθυστέρηση.

Βάση αυτών υπήρξε η ομόφωνη απόφαση και η εκτίμηση ότι είναι η ευκαιρία να προχωρήσει ο δήμος, γιατί μπαίνει μια υποθήκη για ένα λαμπρό μέλλον από άποψης εσόδων.

Το έτερο μέλος της Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Κρητικίδης τόνισε επίσης ότι διασφαλίζεται το μέλλον του δήμου με την πρόταση του αναδόχου. Σχετικά με το θέμα των αρχαίων που δόθηκε μεγάλη έκταση, δήλωσε ότι έτσι κι αλλιώς οι όποιες εκσκαφές (με ή χωρίς υπόγειο) θα γίνουν παρουσία της Αρχαιολογίας, και επειδή υπάρχει χαρτογράφηση γενικότερα της περιοχής, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να δώσει άδεια για χτίσιμο και χωρίς το υπόγειο. Καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για το αν ήθελε να φύγει ο εργολάβος, είπε ότι θα το είχε κάνει αν το ήθελε, μιας και οι συνθήκες του κορωνοϊού είναι τραγικά δυσμενέστερες γι’ αυτόν.

Ο ανάδοχος δεν μπορεί να στραφεί κατά του Δήμου. Η νομική άποψη του κ. Λαζουρά είναι ότι δεν είναι ουσιώδης τροποποίηση της σύμβασης, επομένως δεν δημιουργεί κίνδυνο να προσφύγει κάποιος από τους προηγούμενους αναδόχους. Ο κ. Κρητικίδης τόνισε πως θα ήθελε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, όπως έγινε και στο παρελθόν στο θέμα του Γιαβασείου.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κύρκος, η εύρεση αρχαιοτήτων μπορεί να επιφέρει αξία στο ακίνητο. Αν είναι αξιόλογα πρέπει να αναδειχθούν, όπως έγινε στο ΤΣΜΕΔΕ.  

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Γεώργιος Λαζουράς αναφερόμενος στο νομικό σκέλος είπε ότι η διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης μπορεί ευχερώς να γίνει από τη στιγμή που συμφωνούν και τα δύο μέρη στους όρους. Δεν αλλάζει ουσιωδώς τους όρους του διαγωνισμού που ήταν κυρίως το μίσθωμα και ο χρόνος διάρκειας.

Αρνητικοί υπήρξαν οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Οικονόμου και Γκιζιώτης.

Ο κ. Οικονόμου συμφώνησε ότι είναι προς το συμφέρον του δήμου, αλλά διαφώνησε με τον τρόπο της τροποποίησης. Ο ίδιος και η παράταξή του ΑΠΕΙΧΑΝ, παρότι τους διευκρινίστηκε από τον κ. Λαζουρά και τον κ. Κρητικίδη ότι είναι άλλο η διαδικασία στα δημόσια έργα και άλλο η διαδικασία των μισθώσεων.

Ο κ. Γκιζιώτης πρότεινε να παραμείνει η ήδη υπάρχουσα σύμβαση χωρίς τροποποιήσεις. Σε θέμα επί προσωπικού που τέθηκε μεταξύ αυτού και του κ. Κονταξή, εξέφρασε έλλειψη εμπιστοσύνης σε μέλη της Επιτροπής, αναφερόμενος στην πρόταση για τον πρώην κινηματογράφο «Ανεμώνη» που την στήριξαν τότε πολλοί μηχανικοί, για την οποία όπως είπε «γέλαγαν όλοι οι μηχανικοί της Ελλάδας και όλοι οι οικοδόμοι». Γιατί «έφεραν το ΄΄κίτρινο΄΄ κτίριο των 55 ετών να το κάνουμε πνευματικό κέντρο». Εν τέλη η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε ΟΧΙ.

ΟΧΙ επίσης ψήφισε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Νεολαίας κ. Νίκος Ζόμπολας.