Πολυτεχνείο: Οι 200 του ΚΚΕ, οι 50 του ΣΥΡΙΖΑ και οι… 7 του Βαρουφάκη

Επέμειναν στις συγκεντρώσεις το ΚΚΕ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με… μάσκες και αποστάσεις και γαρύφαλλα – Πορεία του Βαρουφάκη και των βουλευτών του ΜεΡΑ25 στην αμερικανική πρεσβεία και σόου με καθιστική διαμαρτυρία

Οι παραφωνίες των κομμάτων που επέμειναν σε συγκεντρώσεις, έστω και ευάριθμες, σκιάζουν το μήνυμα ενάντια στην πανδημία που συνδέεται φέτος με το μήνυμα της  επετείου του Πολυτεχνείου. Το ΚΚΕ έκανε συγκέντρωση με περίπου διακόσια άτομα στη Β. Σοφίας παρά την απαγόρευση  με την αστυνομία να περιορίζεται σε συστάσεις για να απομακρυνθούν και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μάλιστα, τα μέλη του ΚΚΕ μετέβησαν στη Β. Σοφίας στέλνοντας sms στο 13033 με κωδικό μετακίνησης 1- μετάβαση στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Το ΚΚΕ, πάντως, αρνείται ότι έγινε κάτι τέτοιο.


Ακολούθως  συγκέντρωση με προσκλήσεις, παρουσία πενήντα ατόμων έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο χώρο.   Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τους βουλευτές του ΜεΡΑ25 πήγαν με πορεία στο Πολυτεχνείο και ακολούθως έκαναν πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, όπου συνάντησαν φραγμό αστυνομικών, που όπως με το ΚΚΕ έκαναν «διαπραγμάτευση» τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25 για να αποχωρήσει με τους βουλευτές του και τον Βαρουφάκη να επιμένει παρά και την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, ότι η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική.  Προχώρησε μάλιστα και σε καθιστική διαμαρτυρία.

polytexneio4__1_
polytexneio3__1_

Λόγω των συγκεντρώσεων η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας αποκλείστηκε από την αστυνομία και κλειστοί παραμένουν έως και αυτή την ώρα κεντρικοί οδικοί άξονες, όπως η Β. Σοφίας. Μάλιστα, για τον ίδο λόγο έκλεισαν νωρίτερα πέντε κεντρικοί σταθμοί του μετρό που επρόκειτο να κλείσουν στις 12 το μεσημερι και έως το απόγευμα.

KKE_N2
PHOTO-2020-11-17-11-14-47
PHOTO-2020-11-17-11-03-49

Παρά τις αντιξοότητες, με μάσκες, αποστάσεις και με τη σεμνότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες στο χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τιμώντας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο τη σημερινή ημέρα μνήμης.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, η Προέδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας».

«Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης» πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου, καταλήγοντας πως «η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας».

DSC_1680_2
DSC_8749_2

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, στους χώρους του Πολυτεχνείου, επί της οδού Πατησίων βρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων φοιτητών και αγωνιστών της εξέγερσης.

mitsotakis-polytexneio01_2

«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «κάθε σημαντική σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

«Απτόητο»… το ΚΚΕ

Την ίδια ώρα, σε μια άλλη κομβική λεωφόρο της Αθήνας, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, μέλη της ΚΚΕ παρόντος του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα παρατάχθηκαν με αποστάσεις και μάσκες μπροστά στην Αμερικανική Πρεσβεία, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας παρά τη ρητή απαγόρευση της ΕΛ.ΑΣ. Η τελευταία, αν και παρούσα, αρκέστηκε σε συστάσεις χωρίς να βεβαιώσει παραβάσεις, παρακολουθώντας τα περίπου 80 μέλη του ΚΚΕ να διαδηλώνουν κρατώντας πανό με το σύνθημα «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά. Τιμάμε τον Νοέμβρη στο δρόμο του αγώνα».

Το μπλοκ του ΚΚΕ, αφού φώναξε συνθήματα έξω από το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Πλατεία Μαβίλη, κατευθύνθηκε με αποστάσεις προς το χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι, δηλώνοντας πως:

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα. Τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δουλειά, μόρφωση, υγεία”, εξακολουθούν να συγκλονίζουν και σήμερα τις καρδιές της ελληνικής νεολαίας, του ελληνικού λαού, που δίνουν τη μάχη τους και σήμερα και κάθε μέρα, ενάντια σε μια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Είναι απαράδεκτο, με πρόσχημα την πανδημία, να παίρνονται αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα απαγόρευσης των εκδηλώσεων γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με το συμβολικό έτσι κι αλλιώς χαρακτήρα, που αυτές παίρνουν φέτος. Η απαγόρευση της ελληνικής αστυνομίας και με εντολή της κυβέρνησης, για απαγόρευση συνάθροισης πάνω από 3 άτομα, ιδιαίτερα σήμερα, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, καταγγέλλεται από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Ακόμα και μέσα στη ΝΔ, πολύ περισσότερο σε οπαδούς της όχι τόσο σε στελέχη της, ακόμη και στο ΚΙΝΑΛ, που δεν έχουν υπογράψει το κοινό κείμενο – καταγγελία αυτής της εγκληματικής, απαράδεκτης και επικίνδυνης απόφασης του κ. Χρυσοχοϊδη, το καταγγέλλουν και έρχονται τέτοια μηνύματα και στο ΚΚΕ και παντού. Ο ελληνικός λαός, άσχετα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και με το πνεύμα και με την ψυχή και την καρδιά στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαδήλωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ο κ. Κουτσούμπας είπε:

«Κάνουν το αυτονόητο. Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ’ αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Η δήλωση του Γ.Γ. του ΚΚΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Η πορεία των 7 από το  ΜέΡΑ25

Αποφασισμένος να πραγματοποιήσει πορεία μαζί με τους βουλευτές του, όλοι συνολικά 7 στον αριθμό, εμφανίστηκε και σήμερα νωρίς το πρωί ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέροντας σχετικά με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «Η ΕΡΤ σήμερα αποφάσισε να γίνει ΥΕΝΕΔ, αναμασώντας την κυβερνητική προπαγάνδα εναντίον του ΜέΡΑ25. Σαν να θέλουν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση μας για διολίσθηση στον Ορμπανισμό. Και την επιλογή μας: τα μέλη μας σπίτι τους, 7 βουλευτές πορεία!».


 ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ με… μάσκες και αποστάσεις και γαρύφαλλα

Στα πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ και νυν γραφεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών στο πάρκο Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να τιμήσουν την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, με το παρών να δίνει και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας

Κρατώντας στα χέρια τους από ένα κόκκινο γαρύφαλλο, η αντιπροσωπεία της Κουμουνδούρου αποτελούμενη από βουλευτές, μέλη της Νεολαίας και αντιστασιακούς, συγκεντρώθηκε στον προαύλιο χώρο του μουσείου τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς όλοι φορούσαν μάσκες κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Παρόντες μεταξύ άλλων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Νίκος Φίλης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Βούτσης, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Νίκος Παππάς

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει «εκδήλωση τιμής και μνήμης» στον χώρο, ενώ την εκδήλωση αναμένεται να χαιρετίσουν αντιστασιακοί-μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

PHOTO-2020-11-17-11-02-18
PHOTO-2020-11-17-11-02-03
PHOTO-2020-11-17-11-01-41
PHOTO-2020-11-17-11-03-49

Γεννηματά: «Εκεί διαφορετικά»

Με ένα πανό μήκους άνω των 10 μέτρων, το οποίο έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του στρατηγείου του Κινήματος Αλλαγής στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και ένα βίντεο μνήμης τιμά τη σημερινή επέτειο το ΚΙΝΑΛ.

Νωρίτερα, με παρέμβασή της στα κοινωνικά δίκτυα, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως «η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι διαφορετική. Η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης. Θα είμαστε όμως εκεί διαφορετικά. Γιατί τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων. Είναι το σινιάλο Ελευθερίας από την φοιτητική εξέγερση. Είναι η σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης στα κατεστημένα. Είναι η πίστη στην συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος. Είναι η εμπιστοσύνη στις αξίες της Δημοκρατίας. Με αυτά πρέπει να προχωράμε πάντα. Ιδιαίτερα σήμερα που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας, απειλεί «το ψωμί», «την παιδεία», «την ελευθερία» μας. Απειλεί, πάνω απ’ όλα τη ζωή μας. Γι αυτό και δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας διχάσει ούτε να μας στερήσει την ελπίδα. Αλλά να μας δυναμώσει, για να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους. Με τη σκέψη σε αυτούς που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν. Με όπλα τις αξίες, τις ιδέες μας και τον αγώνα μας για μια όρθια, περήφανη και δίκαιη κοινωνία. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ μας περιμένει υγιείς και δυνατούς».

Το βίντεο του ΚΙΝΑΛ:

🌹 Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στις καρδιές και τους αγώνες μας

Πηγή : protothema.gr