Η αντιπολιτευτική πλευρά που «αλλάζει» το δεδομένα και ξεχωρίζει

Ο Γιάννης Μυλωνάκης σε ανοδική πολιτική πορεία διαγράφει νέα διαδρομή στην αυτοδιοικητική αντιπολίτευση

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η αντιπολίτευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι και ιδίως μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής όπου έκτοτε απέκτησε ρόλο «κλειδί» στη λήψη των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Ποια αντιπολίτευση όμως; Η στείρα, η γεμάτη μίσος που ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και ετεροχρονισμένης προβολής; Αυτή που έχει χάσει το μέτρο και έχει κάνει αυτοσκοπό την ανακάλυψη οικονομικών σκανδάλων ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν; Αυτή που επιδίδεται σε μια επίδειξη αριστείας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει διαρροή σε επίπεδο στελεχών; Ή αυτή που ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, που ακολουθεί οργανωμένη πολιτική τακτική και παρουσιάζει δυνατότητες ανέλιξης;

Στο Δήμο Αγίας Παρασκευής είναι γεγονός πως ενόσω ο ένας  ασχολείται με ανασκόπηση έργων και ο έτερος αναζητά διαπλοκές και σπατάλες, ο Γιάννης Μυλωνάκης επικεφαλής των «Αλλάζουμε» ξεχωρίζει κάνοντας προτάσεις.

Προτάσεις για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, για την πλατεία του Αγ. Ιωάννη και το αμαξοστάσιο.

Στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους με ουσία και χωρίς μεγαλοστομίες.

Ασκεί αυστηρή και σοβαρή κριτική με επιχειρήματα και όχι δονκιχωτισμούς.

Δεν διστάζει να ψηφίσει προτάσεις της δημοτικής Αρχής όταν είναι φανερό ότι θα είναι προς όφελος των κατοίκων, αλλά και να αποστασιοποιηθεί από άλλες προβάλλοντας σταθερό αντίλογο.

Έχει απομακρυνθεί από μια στείρα αντιπολίτευση, από μια αντιπολίτευση που θα δικαιολογούσε πιθανά μόνο και μόνο την παρουσία του στο Δ.Σ.. Μπαίνει στην ουσία και πολλάκις αυτός και η παράταξή του έχουν προβάλει συγκεκριμένα προβλήματα της πόλης τονίζοντας ότι χρειάζονται σφαιρική αντιμετώπιση και όχι μονομερή θεραπεία.

Δείχνει ότι είναι γνώστης αρκετών καινοτόμων προγραμμάτων που εάν εφαρμόζονταν στην πόλη της Αγίας Παρασκευής, θα απέφεραν οφέλη οικονομικά, κοινωνικά και λειτουργικά.

Όλα αυτά με ανοικτό μυαλό που προσβλέπει στο μέλλον.

Φαίνεται ότι προσπαθεί να αλλάξει την πεπατημένη, ότι δηλαδή η αντιπολίτευση είναι μόνο για να ελέγχει την εκάστοτε δημοτική Αρχή, κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά προτείνοντας στη δημοτική Αρχή.

Αλλά και εκτός δημοτικού συμβουλίου ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των «Αλλάζουμε» είναι σύγχρονος και προοδευτικός. Τους είδαμε πριν τις εκλογές ως ενεργούς πολίτες να ζητούν την άποψη των δημοτών πλησιάζοντάς τους δια ζώσης και με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Την τακτική αυτή ακολούθησαν και στη συνέχεια έως ότου έγινε απαγορευτική από την πανδημία του covid-19. Ακόμη και τότε όμως οι προτάσεις για την αντιμετώπισή της πανδημίας εντός ορίων του δήμου τέθηκαν αβίαστα στο τραπέζι, προτείνοντας τη δημιουργία συντονιστικής ομάδας και μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης για τους κατοίκους που έχουν πληγεί.

Κοιτώντας αντικειμενικά τα γεγονότα και ζυγίζοντάς τα, ο Γιάννης Μυλωνάκης δείχνει να πιάνει το σφυγμό της εποχής και να συμμετέχει στη διοίκηση του δήμου προετοιμασμένος και μελετημένος. Κινείται με άνεση έχοντας την εμπειρία που του προσφέρει η επί σειρά ετών ενασχόλησή του με τα κοινά. Μην ξεχνάμε ότι υπήρξε πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού όπου επέδειξε οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες.

Φυσικά δεν είναι μόνος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται όλη η παράταξη και κυρίως οι συμμετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο. Μια ομάδα δεμένη και ήπιων τόνων που συζητά με όρους πολιτικού πολιτισμού και χωρίς να δημιουργεί εντάσεις άνευ λόγου. Δεν είναι λίγες οι φορές που υπήρξαν η φωνή της λογικής στο δημοτικό συμβούλιο, πέρα από μικροπαραταξιακές και κομματικές εμπλοκές.

Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τις δημοτικές εκλογές του 2019 και η παράταξη του 15% διαγράφει ένα δικό της μονοπάτι στην αντιπολίτευση έχοντας σύγχρονες αντιλήψεις. Ο Γιάννης Μυλωνάκης είναι ένα βήμα μπροστά (παρότι η πανδημία είναι σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε σοβαρή δραστηριοποίηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο) και οι πολίτες αρχίζουν πλέον να το αντιλαμβάνονται. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο ή θα χαλαρώσει και θα αφομοιωθεί στην πορεία.