O νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση προανήγγειλε κατά τη σημερινή συνάντηση με την ΚΕΔΕ ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Ο εκλογικός νόμος που τόσα πολλά προβλήματα κυβερνησιμότητας και λειτουργίας στους Δήμους έχει προκαλέσει θα αλλάξει σχετικά γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, ο εκλογικός νόμος και η διοικητική μεταρρύθμιση.

«Οι προτάσεις που καταθέσαμε έχουν προκύψει μετά τον εξαντλητικό συνεδριακό διάλογο που έγινε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Αρμοδιότητες στο πλαίσιο της Πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η Κινητικότητα, το Νέο ΕΣΠΑ και η συμμετοχή μας σε αυτό, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων και η Καταστατική θέση των Δημάρχων και των Αιρετών, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι βασικές προτεραιότητες και για όλα αυτά τα θέματα έχουμε καταθέσει προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν την ώθηση που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πάει η Ελλάδα μπροστά» δήλωσε στον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σημείωσε μάλιστα ότι η ΚΕΔΕ, οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τ.Α είναι παρόντες στις εξελίξεις αι μπορούν να συμβάλλουν στη νέα Ελλάδα που οραματίζονται.

Μοναδική ευκαιρία χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τη συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ για να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε με επίκεντρο πάντα τον πολίτη να εκσυγχρονιστεί το κράτος και να αλλάξει η χώρα.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε μάλιστα ότι ο εκλογικός νόμος που προκάλεσε τόσα πολλά προβλήματα κυβερνησιμότητας και λειτουργίας στους δήμους θα αλλάξει σχετικά γρήγορα. «Καταλαβαίνω τα προβλήματα που δημιουργεί η κινητικότητα στη λειτουργία των Δήμων και πιστεύω ότι πρέπει να ακούσουμε τις προτάσεις των δημάρχων. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να συζητάμε και να προχωράμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας» ανάφερε ο κ. Βορίδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό ο νέος νόμος «θα λύσει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους δήμους». Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταργήσει το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα κυβερνησιμότητας σε πολλούς Δήμους.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Στέλιος Πέτσας δήλωσε «χαίρομαι που σας συναντώ και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε την μοναδική ευκαιρία για τομές και αλλαγές. Έχουμε τους πόρους να υλοποιήσουμε προς όφελος κάθε πολίτη βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο ώστε μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος να γίνουμε όλοι πιο αποτελεσματικοί. Θα ακούμε τις θέσεις και τις προτάσεις σας και όλοι μαζί θα έχουμε αποτελέσματα».

«Στις επόμενες εκλογές ο δήμαρχος που θα εκλεγεί θα έχει πλειοψηφία. Και θα έχει πλειοψηφία η οποία θα είναι κατά κανόνα τα 3/5 – 2/5.

Πιθανόν, λέω εγώ μία ιδέα μία σκέψη, εάν κάποιος πάρει πολύ μικρό ποσοστό στον α’ γύρο και εκλεγεί τελικά δήμαρχος, να έχει μία έδρα λιγότερο, έστω συμβολικά, λέω ένα παράδειγμα, ή κάτι αντίστοιχο.

Αλλά ο πυρήνας και η βασική συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων οι οποίοι εκλέγονται με ποσοστό στο β’ γύρο, θα έχει τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου», αυτό θα ισχύει για τους δημάρχους που θα λάβουν ποσοστό κάτω από 42% στον α΄γύρο. Όσοι λάβουν από τα 42% και άνω θα εκλέγονται, όπως και στον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, από τον α΄ γύρο και θα λαμβάνουν, πιθανότατα (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση), την πλειοψηφία των 3/5, όπως στον «Καλλικράτη».