Σύγχρονοι Νέρωνες: «Θρηνούν» στα αποκαΐδια που δημιούργησαν οι ίδιοι

Έχω επιλέξει εξαρχής να κρατώ χαμηλούς τόνους στην όποια αντιπαράθεση απέναντι στην αντιπολίτευση, τόσο εντός του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΠ όσο και δημοσίως. Εντός του Διοικητικού Συμβουλίου γιατί όλοι όσοι μετέχουν σ΄αυτό, πλην ίσως μιας εξαιρέσεως, διαθέτουν λογική, ειλικρινή διάθεση συνεργασίας (ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορές απόψεων, τις  επιλύουμε με αμοιβαία συναίνεση) και προπαντός αξιοπρέπεια. Και δημοσίως, διότι έχω πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθώ από το να απαντώ σε κάθε έναν που γράφει ό,τι του κατέβη.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους επικεφαλής ορισμένων παρατάξεων, που ούτε λογική διαθέτουν ούτε αξιοπρέπεια ούτε διάθεση συνεργασίας δείχνουν, το αντίθετο μάλιστα. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, στερούνται και μνήμης. Οι οποίοι, αρκετές φορές, ανεβάζουν τους τόνους για να αυτοεπιβεβαιωθούν λόγω της ουσιαστικής ανυπαρξίας τους. Αλλά τότε, θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι θα λαμβάνουν την κατάλληλη απάντηση.

«Θρηνεί και οδύρεται» ο τέως Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, γιατί από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Ιανουάριο, δεν πληρώθηκαν οι Καθηγητές των Εργαστηρίων Τέχνης και του Ωδείου. Το οποίο είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι, ότι έως σήμερα δε μίλησα για το τι ακριβώς συνέβη στους 4 αυτούς μήνες. Η ανοχή μου ερμηνεύτηκε ως αδυναμία. Αλλά νομίζω ότι πλέον πρέπει, αφού ο κ. Σταθόπουλος το επιζητά (κοινώς, τα θέλει ο οργανισμός του).

Κατά την διάρκεια της 5ετούς θητείας του κ. Σταθόπουλου, από το 2014 έως και το 2019, η διοίκησή του ακολουθούσε διαδικασία προσλήψεων Καθηγητών Εικαστικών, Μουσικής και Φυσικής Αγωγής, η οποία οδηγούσε στο να μένουν οι Καθηγητές  απλήρωτοι επί 5-6 μήνες κάθε χρόνο (εργάζονταν 9 και πληρώνονταν 3). Εκτός από απλήρωτοι, ήσαν για το διάστημα αυτό ανασφάλιστοι. Να το επαναλάβω, α ν α σ φ ά λ ι σ τ ο ι! Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε πολύ μεγάλα χρέη τον ΠΑΟΔΑΠ, τα οποία σωρεύθηκαν, φθάνοντας σε περισσότερα από 230.000 ευρώ, που αποπληρώθηκαν επί της δικής μας διοικήσεως  το 2020 (απομένουν να αποπληρωθούν άλλες 40.000 ευρώ εντός του 2021). Αυτό ήταν γνωστό στον κ. Σταθόπουλο, οι Καθηγητές τον ενημέρωναν τακτικά. Αλλά όπως είπαν κάποιοι από αυτούς, «όταν πηγαίναμε να τον βρούμε, έπαιζε με το Facebook και μας αγνοούσε».

Όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση, απεφάσισε να αλλάξει τη διαδικασία προσλήψεως με άλλην, με σκοπό  την ταχύτητα στην πρόσληψη άρα και την άμεση ασφάλιση και πληρωμή (διαδικασία που χρησιμοποιούν και πάρα πολλοί άλλοι Δήμοι). Πράγμα που συνέβη, αλλά μόνο για τα 2 πρώτα. Οι προσλήψεις έγιναν ταχύτατα και οι καθηγητές είναι ασφαλισμένοι από την πρώτη ημέρα της προσλήψεως. Έμενε να πληρωθούν κανονικά, στα μέσα του μηνός Νοεμβρίου. Αυτό ήταν και το πρόβλημα του κ. Σταθόπουλου, ο οποίος δεν μπορούσε να αντέξει ότι κάποιοι άλλοι τα κατάφεραν καλύτερα από αυτόν. Ξεσήκωσε λοιπόν κυριολεκτικά τον κόσμο, τόσο αυτός όσο και στέλεχος της παρατάξεώς του, συνεπικουρούμενοι και από άλλη “φωνή”, με ανακοινώσεις περί δήθεν παρανομιών και όχι μόνο με ανακοινώσεις… Σκοπός τους η καθυστέρηση  της φυσιολογικής ροής των πραγμάτων. Και το κατάφερε, γιατί οι οικονομικές-ελεγκτικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες, όταν καταγγέλλονται παρανομίες (έστω και ανυπόστατες), πέραν του κανονικού ελέγχου, να κινούν και επιπλέον γραφειοκρατικούς ελέγχους, γεγονός που καθυστέρησε την πληρωμή των Καθηγητών. Παρ΄όλα αυτά, η διοίκηση αντέκρουσε τις ενστάσεις και εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα που θα εξωφληθούν  έως τον Μάρτιο  του 2021 και όχι μετά από 6-7 χρόνια (όπως τα χρέη του κ. Σταθόπουλου).

Αντιλαμβάνομαι ότι ως Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ έχω κι εγώ τις ευθύνες μου για το γεγονός των καθυστερήσεων αυτών και δεν τις αποποιούμαι, τις έχω ήδη αναλάβει ενώπιον των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για τον αληθινό λόγο για τον οποίο εκκρεμούσε η πληρωμή τους. Μέσα στις υπόλοιπες ευθύνες μου, είναι ότι δεν σκέφθηκα πώς θα υπάρχουν άτομα, όπως ο κ. Σταθόπουλος (υπάρχουν και άλλοι, δεν αναφέρω κάτι εδώ γιατί τουλάχιστον δεν προκαλούν πλέον), που θα εκινούντο με τέτοιες δόλιες, ανήθικες, αχρείες, αναξιοπρεπείς, άθλιες, αισχρές και «μαφιόζικες» μεθοδεύσεις και πρακτικές: Δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα σε αθώους εργαζομένους, για να πλήξει πολιτικό αντίπαλο. Σε όλη αυτή τη μεθόδευση δεν δίστασε ούτε μια φορά κι αφού τα κατάφερε, να μείνουν δηλαδή απλήρωτοι οι Καθηγητές, βγαίνει τώρα χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα περί εορτών και Χριστουγέννων. Και αυτός ο άνθρωπος διετέλεσε και Δήμαρχος…

Τον Ιούνιο του 2019 ο κ. Σταθόπουλος συνετρίβη από την ετυμηγορία των δημοτών. Ίσως αυτό να τον ωθεί σε αυτές τις πρακτικές, σαν σύγχρονος «Νέρων» βάζει φωτιές για να τις βλέπει και να «τραγουδά»,  κλαίγοντας  γι΄αυτούς καίγονται. Αλλά ως πότε η πόλη θα τιμωρείται από τα προσωπικά συμπλέγματα κάποιων λίγων και «ολίγων»;

Σπύρος Παπασπύρος

Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ