Νεκρός ανασύρθηκε ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης στην Ερέτρια

Η σορός του εντοπίστηκε πάνω σε βράχια, ένα μίλι μακριά από την Ερέτρια την περιοχή «Νησί των Ονείρων».

O πρώην υπουργός, Σήφης Βαλυράκης, βρέθηκε νεκρός έπειτα από την επίχειρηση που είχε ξεκινήσει η αστυνομία και το λιμενικό για τον εντοπισμό του.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σορός του εντοπίστηκε πάνω σε βράχια, ένα μίλι μακριά από την Ερέτρια στην περιοχή «Νησί των Ονείρων». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένo.


Το χρονικό 


Από το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιανουαρίου αγνοείτο με αποτέλεσμα η σύζυγός του να ενημερώσει την αστυνομία και το λιμενικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζεύγος Σήφη και Μίνας Βαλυράκη διατηρoύσε εξοχική κατοικία στην Ερέτρια της Εύβοιας.


Όπως αναφέρεται, είχε πάει βόλτα με το σκάφος του στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια όπου και χάθηκαν τα ίχνη του και η σύζυγός του ενημέρωσε το Λιμενικό.


Το σκάφος εντοπίστηκε το απόγευμα από το Λιμενικό αλλά δεν βρέθηκε σε αυτό ο 77χρονος. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.


Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό του, στην οποία συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του λιμενικού, δύο αλιευτικά και ένα ελικόπτερο. Στο σημείο υπάρχει και ομάδα υποβρύχιων αποστολών προκειμένου να κάνουν έρευνες.


Περίπου στις 8.30 το βράδυ το σώμα του πρώην υπουργού βρέθηκε κοντά στο νησί «Πεζονήσι» περίπου ένα μίλι μακριά από το σκάφος. Σύμφωνα με στελέχη του λιμενικού, ο 77χρονος πιθανότατα γλίστρησε από κάποια αιτία από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει την πορεία του.


Περισσότερο φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή.


Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης


Ο Σήφης Βαλυράκης γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.


Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.


Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.


Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.


Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.


Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).


Όταν ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε από τις αμερικανικές αρχές


Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε.


Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του ’80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη. Είναι παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει 2 παιδιά.