Καλά καλά δεν άρχισε το έργο του νέου Δημαρχείου και ξεκίνησαν οι αντιδράσεις (έγγραφο-άδεια)

Φωτογραφία από συνδημότη

Γράφει η Λένα Μαρκή

Δεν ξεκίνησαν καλά-καλά οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής και άρχισαν οι καταγγελίες.

Έτσι την Παρασκευή 5/2/2021 η πρώην πρόεδρος της Βουλής και κάτοικος της περιοχής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, έσπευσε να καλέσει την Αστυνομία για να καταγγείλει παράνομη κοπή δέντρων και καταστροφή του περιβάλλοντος στο οικόπεδο που θα γίνει το δημαρχείο. Η Αστυνομία κατέφθασε, καθώς και ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, παρών ήταν και ο εργολάβος του έργου και φυσικά δεν βρέθηκε τίποτα παράνομο. Όλες οι εργασίες γίνονται με τις απαραίτητες άδειες τόσο από την πλευρά του Δήμου, όσο και από αυτή του εργολάβου που έχει αναλάβει την υλοποίηση.

Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ήδη υπάρχει αναρτημένη η με αρ. 162/2013 Άδεια Οικοδομής που περιλαμβάνει και την κοπή 14 δέντρων. Μάλιστα λόγω του ότι έγινε διεθνής διαγωνισμός για την αναδοχή του έργου, πάρθηκε και έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατά τα φαινόμενα η κ. Κωνσταντοπούλου παρότι κατοικεί δίπλα στο συγκεκριμένο οικόπεδο δεν γνωρίζει ότι από δημαρχίας Σωτήρη Κατσάρα (1976) έχει χαρακτηριστεί το οικόπεδο για την κατασκευή εκεί Δημαρχιακού Μεγάρου, που μέχρι σήμερα στερείται η πόλη και αναγκάζεται να ξοδεύει διαχρονικά μεγάλα χρηματικά ποσά για την ενοικίαση (ακατάλληλων στην ουσία) κτιρίων.

Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου προέβη στο εξής δημόσιο σχόλιο στο Facebook με συνοδεία φωτογραφιών:

“Σήμερα έγινε ένα έγκλημα: 12 τουλάχιστον πεύκα, αιωνόβια ίσως, σφαγιάσθηκαν με διαδικασίες εξπρές στην καρδιά της Αγίας Παρασκευής, στην Πλατεία, απέναντι από το σινεμά Αμαρυλλίς, σε οικόπεδο του Δήμου, με εντολή κ επίβλεψη της Περιφέρειας. Τα δέντρα αυτά ήταν συστάδα, μέρος ευρύτερης συστάδας, και αποτελούσαν πνεύμονα για την πόλη. Τα είδα σήμερα κομμένα, απ´το μπαλκόνι του σπιτιού μου, τους κορμούς τεμαχισμένους, και πόνεσε η ψυχή μου. Αξίνες έκοβαν μανιωδώς τους κορμούς και ΙΧ με ανοιχτά πορτ-μπαγκάζ φόρτωναν…Ο Δήμος κ ο Δήμαρχος, με τον οποίο μίλησα, ισχυρίζονται ότι «υπάρχει άδεια της Πολεοδομίας έτους 2013» και «μελέτη έτους…2000» για να χτιστεί εκεί Δημαρχείο. Του δήλωσα ότι πρόκειται για πράξη παράνομη, που υποβαθμίζει το περιβάλλον, και ζήτησα να μην κοπούν τα 2 δέντρα που απέμειναν όρθια. Μου απάντησε ότι θα κοπούν…Ήδη κατήγγειλα το γεγονός στην Αστυνομία και θα καταθέσω και μήνυση. Το έτος 2021, αντί να φυτεύονται δέντρα και να γίνονται πάρκα, τα κόβουν για να χτίσουν πολυώροφα κτίρια…Οι πολίτες της πόλης, αλλά κι όποιος αγαπά το περιβάλλον, ας αντιδράσουν, πριν φτάσουν να μας αφαιρέσουν κάθε σπιθαμή πρασίνου. Ζωή Κωνσταντοπούλου”

Όπως αναφέρει σε σχόλιό του ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς «Μάλλον η κυρία πρόεδρος δεν γνωριζει , οτι στην 9όροφη πολυκατοικία που μένει, πριν κτισθεί ( επί δικτατοριας κτίσθηκε ) κοπηκαν 200 αιωνόβια πεύκα !!».

Για συστηματικό πόλεμο μιλάει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βασίλης Σάρκουλας «Από σήμερα γίνεται συστηματικός πόλεμος να σταματήσει η ανέγερση του Δημαρχείου της Πόλης μας! Ένα έργο το οποίο περιμένει η πόλη από τη δεκαετία του 60! Ένα έργο για το οποίο εργάστηκαν σκληρά, όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν από τότε! Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς , εγώ προσωπικά και όλη δημοτική αρχή θα σταθούμε στο ύψος μας και θα αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να σταματήσει! Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, να γίνουμε όλοι μια γροθιά απέναντι στον βρώμικο πόλεμο!»

Η ουσία είναι ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο, τμήματα της διαδικασίας του οποίου ενεργοποιούσαν κάθε φορά οι εκάστοτε δήμαρχοι. Αυτό σημαίνει ότι όλοι είναι γνώστες των νόμιμων αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων και των αδειοδοτήσεων που έχουν ληφθεί. Γνώστες είναι επίσης και όλοι όσοι συμμετέχουν ενεργά στα κοινά της Αγίας Παρασκευής.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε την αντίδραση των δημοτικών παρατάξεων στο πρώτο αυτό συμβάν. Και ιδιαίτερα όσων προβάλουν διαρκώς και δημόσια τη συμβολή τους στην κατασκευή του νέου Δημαρχείου.

Δημόσια πρόσκληση προς τις παρατάξεις για την στήριξη του έργου έστειλε προ ολίγου ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς.